Για πρώτη φορά στις ΗΠΑ ιθαγενής γυναίκα σε υπουργική θέση

Παρουσιάζει η Δώρα Στυλιανίδου

Ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε την Ντεμπ Χάαλαντ (Deb Haaland), για το υπουργείο Εσωτερικών και αν η επιλογή της επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία, η Χάαλαντ θα είναι η πρώτη ιθαγενής που γίνεται υπουργός.

Η 60χρονη Χάαλαντ εξελέγη στο Κογκρέσο το 2018 και ανήκει στη φυλή Λαγκούνα Πουέμπλο, στο Νέο Μεξικό, μια από τις 574 ομοσπονδιακά αναγνωρισμένες φυλές των ΗΠΑ.

Η Χάαλαντ δήλωσε ότι καμία/κανείς δεν υπήρξε ποτέ υπουργός ή στην κορυφή του υπουργείου Εσωτερικών, αναφερόμενη στον αποκλεισμό των ιθαγενών της Αμερικής από την πολιτική. Πρόσθεσε ότι μεγάλωσε με τα έθιμα της φυλής των Λαγκούνα Πουέμπλο που της έδωσαν σθένος και δύναμη. Αποδέχθηκε το αξίωμα που της δόθηκε και είπε ότι θα είναι δυνατή για όλες/ους, για τον πλανήτη, για την προστασία της γης και ότι είναι τιμή της να υπηρετήσει και να προσφέρει.

Η Ντεμπ Χάαλαντ εμφανίσθηκε στην πολιτική σκηνή το 2004 ως εθελόντρια στη προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν. Γεννήθηκε στο Γουίνσλοου της Αριζόνα. Ο πατέρας της ήταν νορβηγικής καταγωγής που υπηρέτησε στους πεζοναύτες και η μητέρα της Μαίρη Τόγια, ήταν ομοσπονδιακή υπάλληλος.

Η Χάαλαντ πάλεψε με τον αλκοολισμό και κατάφερε να πάρει πίσω τον έλεγχο της ζωής της. Για ένα διάστημα ήταν εξαρτημένη από την κρατική βοήθεια για να συντηρήσει τον εαυτό της και την κόρη της, που την μεγάλωνε μόνη της.

Επανεξελέγη για δεύτερη φορά στο Κογκρέσο το Νοέμβριο. Η αφοσιωμένη αυτή δημόσια λειτουργός έχει αφιερώσει την καριέρα της να μάχεται για τις αποκλεισμένες κοινωνικά οικογένειες των ιθαγενών, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, τις αγροτικές και τις μειονοτικές κοινότητες, δήλωσε το επιτελείο του Μπάιντεν. Ως εκλεγμένη πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων για τους φυσικούς πόρους, η Χάαλαντ θα είναι έτοιμη να προστατεύσει το περιβάλλον και να πολεμήσει για ένα μέλλον με αμόλυντη ενέργεια, επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Η ώρα της ανάληψης κυβερνητικών θέσεων από αποκλεισμένες/ους κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά έρχεται αργά και με κόπο στις ΗΠΑ. Ας ελπίσουμε ότι η Ντεμπ Χάαλαντ θα εκλεγεί και θα ανοίξει ο δρόμος για ίσες ευκαιρίες για όλες/ους.Το ότι μια γυναίκα ιθαγενής θα αναλάβει υψηλή κυβερνητική θέση σηματοδοτεί ήδη πολλά.

Πηγή: Lifo 18/12/20