Ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων

Ανακοίνωση 5-1-2020

Η επαναφορά του αυτόνομου ρόλου των πολιτικών Ισότητας των Φύλων συνιστά μια αναγκαιότητα.

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη για το προσωπικό της ΓΓΙΦ.

Με το ΠΔ 2/2021 “Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, η μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα Μ. Συρεγγέλα ορίστηκε υφυπουργός Εργασίας, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, η νέα υφυπουργός θα είναι αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια.

Όπως πληροφορούμαστε μάλιστα, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να υπαγάγει την υπηρεσία μας στις αρμοδιότητες της νέας υφυπουργού.
Εάν οι πληροφορίες αυτές αληθεύουν, προκύπτει εύλογα το ερώτημα: υπό ποιαν έννοια οι πολιτικές για την Ισότητα των Φύλων μπορούν να συσχετισθούν με τη δημογραφική πολιτική και τις πολιτικές για την οικογένεια.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Γ. Γ. Ισότητας των Φύλων είχε ήδη εκφράσει την έντονη  του αντίθεση στην επιλογή της Κυβέρνησης ήδη από την επομένη των εκλογών του 2019 να προχωρήσει στην κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και στην σύσταση της ΓΓ Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με ταυτόχρονη υπαγωγή της στο Υπουργείο Εργασίας.  Η κυβερνητική αυτή επιλογή απέτυχε τριπλά:

1ον) Γιατί η συνύπαρξη της ισότητας των φύλων και οικογενειακής πολιτικής κάτω από τον ίδιο φορέα, υποβαθμίζει και στενεύει το εύρος των πολιτικών ισότητας στη χώρα και υπονομεύει τον αγώνα για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, συνδέοντας τις γυναίκες μονοσήμαντα με την οικογένεια και διαιωνίζοντας τα πιο συντηρητικά στερεότυπα για τους ρόλους των φύλων.

2ον) Γιατί η σύζευξη οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων απέτυχε στην πράξη καθώς παρά το όνομά της, η νέα Γενική Γραμματεία, 18 μήνες μετά τη σύστασή της δεν απέκτησε ούτε μία αρμοδιότητα  που θα μπορούσε να συνδεθεί με την οικογενειακή πολιτική που μάλιστα προτάχθηκε στον τίτλο της υπηρεσίας.

3ον ) Γιατί παρά την υπαγωγή στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν είδαμε να προωθείται κανενός είδους πολιτική στα θέματα έμφυλης ισότητας στην εργασία.

H υπαγωγή της ΓΓ κάτω από τη ομπρέλα της δημογραφικής πολιτικής και των πολιτικών της οικογένειας υποβαθμίζει και απαξιώνει ακόμη περισσότερο τα δύο βασικά και εθνικά κεντρικά θεσμικά όργανα της πολιτείας τη ΓΓ Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για την Ισότητας των Φύλων όπως κατοχυρώνονται ρητά στο Ν. 4604/2019: «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας… Λοιπές διατάξεις για την ισότητα των φύλων» και έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τις γυναίκες (4η Παγκόσμια Διάσκεψη το 1995), που εντάσσουν την οπτική της ισότητας των φύλων στο σύνολο των ασκούμενων πολιτικών.

Η δημιουργία και ένταξη της ΓΓΙΦ στο Υπουργείο Εσωτερικών, που καλύπτει όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης στηρίζεται:

♦ στη Συνταγματική επιταγή ( άρθρα 4 και 116 ) του Ελληνικού Συντάγματος 1975-Αναθεώρηση 2001,
♦ στη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ (1979) για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών –CEDAW-
♦ στις Ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως κυρίως ενισχύθηκαν και διευρύνθηκαν στις Συνθήκες του Άμστερνταμ-1997  και ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ-2009.

Ενώ, ταυτόχρονα, μνημονεύεται στις «Καταληκτικές παρατηρήσεις επί της εβδόμης περιοδικής έκθεσης της Ελλάδας, που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την πεντηκοστή τέταρτη σύνοδό της. (11 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2013)» όπου ρητά αναφέρεται ότι «Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη το έργο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στο πεδίο της προόδου των γυναικών και της ισότητας των φύλων και την υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων για το 2010 – 2013, αλλά εκφράζει την ανησυχία της για το ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού και η συνεχής αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης ενδέχεται να περιορίσει την ανεξάρτητη υπόστασή της και να μειώσει περαιτέρω τον προϋπολογισμό της και την ικανότητά της να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές για την ισότητα των φύλων αναπτύσσονται κατάλληλα και εφαρμόζονται πλήρως σε όλο το φάσμα της εργασίας των Υπουργείων και των Κυβερνητικών Φορέων».

Ως Σύλλογος Εργαζομένων θεωρούμε ότι η ισότητα των φύλων αφορά το σύνολο των δημοσίων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, της βίας κατά των γυναικών, της συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων, της εκπαίδευσης, καθώς και τα δικαιώματα, το περιβάλλον, τον πολιτισμό κοκ. Γι’ αυτό και η μέχρι πρότινος υπαγωγή της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εσωτερικών άρμοζε απόλυτα με το εύρος και τον οριζόντιο χαρακτήρα που έχουν και πρέπει να έχουν οι πολιτικές ισότητας των φύλων.

Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δεν τεμαχίζεται, ούτε συγχωνεύεται, αλλά αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και των πολιτικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Η σημαντική και διακριτή αποστολή της ΓΓΙΦ για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών φάνηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωναϊού που διανύουμε, με την υποστήριξη εκατοντάδων γυναικών από την τηλεφωνική γραμμή SOS15900 και το Δίκτυο Δομών της υπηρεσίας μας.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητάμε :

•     την επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων
•    την επιστροφή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών και την ενίσχυσή της με προσωπικό, όσο και με οικονομικούς πόρους.

Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων