Τζούλιαν Ασάνζ: Η ελευθερία του τύπου δέχεται σοβαρή επίθεση

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ GAMAG EUROPE (GE)

Υπόθεση Τζούλιαν Ασάνζ: Δέκα χρόνια διώξεων και ψυχολογικών και φυσικών βασανιστηρίων. Η Ελευθερία του τύπου δέχεται σοβαρή επίθεση

Η GAMAG Europe, ο περιφερειακός κλάδος της Global Alliance for Media and Gender (Παγκόσμια Συμμαχία για τα ΜΜΕ και το Φύλο), καλωσόρισε τη Δευτέρα την απόφαση του δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου να μην εκδώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, που αποτέλεσε την πιο σημαντική δικαστική υπόθεση με θέμα την ελευθερία του λόγου, αυτής της χρονιάς. Αλλά χθες απογοητευθήκαμε όταν μάθαμε ότι δεν έγινε δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης και πρέπει να παραμείνει στη φυλακή Belmarsh, την φυλακή υψίστης ασφαλείας ανδρών στο Λονδίνο, όπου ήδη έχει περάσει ενάμισυ χρόνο σε απομόνωση στο κελί του και άρχισε να υποφέρει από κατάθλιψη.

Αυτός, δημοσιογράφος, εκδότης και υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρίσκεται μεταξύ εγκληματιών και τρομοκρατών και μάλιστα στη φυλακή όπου οι κίνδυνοι για την μετάδοση του COVID 19 είναι αυξημένοι. Η δικάστρια Judge Baraitser αρνήθηκε να εξετάσει την πολιτική φύση αυτής της υπόθεσης. Πρόκειται για ερευνητική δημοσιογραφία και ελευθερία του τύπου. Πρόκειται για τη δημοκρατία, καθώς η ερευνητική δημοσιογραφία και η ελευθερία του τύπου είναι ουσιώδεις για τη δημοκρατία. Πρόκειται για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ΗΒ και τις ΗΠΑ.

Γι’ αυτό η GAMAG παρακολουθεί την υπόθεση από το 2013, όταν η ΟΥΝΕΣΚΟ εγκαινίασε το παγκόσμιο κίνημά μας που είναι αφιερωμένο στην προώθηση της ισότητας των φύλων στα μίντια και μέσω των μίντια. Ο Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται αυθαίρετα στο ΗΒ καθώς δεν διώκεται από αυτή τη χώρα. Γιατί η δικάστρια Baraitser αρνείται να τον απελευθερώσει από τη φυλακή; Πού είναι η λογική της, που λέει ότι δεν τον εκδίδει γιατί φοβάται ότι θα αυτοκτονήσει, αλλά τον κρατά σε μια φυλακή υψηλής ασφαλείας;

Δέκα χρόνια διώξεων και ψυχολογικών και σωματικών βασανιστηρίων, όπως δήλωσε δημόσια ο Nils Melzer, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, έχουν βλάψει σοβαρά την υγεία του Ασάνζ.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι αθώος. Απλώς έκανε τη δουλειά του, να δημοσιεύσει αυθεντικά ντοκουμέντα που ξεσκεπάζουν εγκλήματα δημοσίου ενδιαφέροντος.

Αλλά, η αποκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου των ΗΠΑ αποτέλεσε προφανώς ένα μεγάλο λάθος, καθώς αποφάσισαν να τον τιμωρήσουν με 10 χρόνια διώξεις για να θέσουν ένα παράδειγμα, για να αποευαισθητοποιήσουν άλλους και άλλες δημοσιογράφους που θα ήθελαν να ξεσκεπάσουν τα εγκλήματα των ΗΠΑ, όπως έκανε αυτός.

Αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να διώκει δικαστικά έναν αυστραλό δημοσιογράφο που ζει στην Ευρώπη για κατασκοπεία, σημαίνει ότι απειλούν την ελευθερία του τύπου παντού. Και εάν δύο ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο τις βοηθούν να το κάνουν, αυτό σημαίνει ότι η ελευθερία του τύπου βρίσκεται υπό σοβαρή επίθεση όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Τώρα ζητούμε από τις αρχές του ΗΒ να τον απελευθερώσουν αμέσως και τις ΗΠΑ να πάψουν να τον διώκουν δικαστικά. Δέκα χρόνια διώξεων και ψυχολογικών και σωματικών βασανιστηρίων είναι αρκετά.

Ευρώπη, 8 Ιανουαρίου 2021

Η τελευταία φωτό είναι από την αλληλεγγύη έξω από το δικαστήριο. Παρά τα υγειονομικά μέτρα και τις απαγορεύσεις, υπήρξε αρκετή συμπαράσταση έξω από το δικαστήριο και μέσα παλιότερα. Τώρα είχαμε πολλές απαγορεύσεις, ακόμα και για βουλευτές/βουλεύτριες που θέλησαν να παρακολουθήσουν τη δίκη.