Ο Τραμπ διαταζει τις τελευταιες εκτελεσεις – Lisa Montgomery

Από τη σελίδα του FB της Άντζελα Δημητρακάκη

Για την χθεσινή εκτέλεση γυναίκας από το τραμπικό κράτος (trigger warning: έντονη και ασυνήθιστη βία).

Η Lisa γεννήθηκε σε φτωχή οικογένεια. Η μητέρα επίσης έπασχε από αλκοολισμό, και η Lisa γεννήθηκε με κάποια εγκεφαλική βλάβη. Ο πατριός της άρχιζε να την βιάζει στα 11, συχνά μαζί με άλλους άντρες. Η μητέρα της επίσης αρχίζει να την εκδίδει από την εφηβική της ηλικία. Η αδερφή της Lisa, που ενίοτε περνούσε τα ίδια αλλά κάποια στιγμή ξέφυγε από την κόλαση, έχει δώσει σπαρακτικές μαρτυρίες για τα βασανιστήρια – τα οποία γνωρίζουμε και από τη μητέρα. Η Lisa άρχισε να τα πηγαίνει χάλια στο σχολείο. Και να είναι βρώμικη και απεριποίητη – μια εικόνα στερεοτυπική για την απόδοση της φρίκης που φαντάζεται κανείς. Ωστόσο δεν δέχεται βοήθεια. Η οικογένειά της την υποχρεώνει ουσιαστικά να παντρευτεί τον ετεροθαλή αδερφό της στα 18, και το βασανιστήριό της συνεχίζεται, με “βιασμούς και ξύλο”. Γεννάει τέσσερα παιδιά, και την υποχρεώνουν σε στείρωση παρά τη θέλησή της. Ζει σε σκληρή φτώχεια που επιδεινώνει τα σοβαρά ψυχικά της νοσήματα.

Η υποχρεωτική στείρωση υπήρξε ωστόσο η καμπή: η Lisa εχει χωρίσει τον κακοποιητή και βιαστή ετεροθαλή αδερφό της κι έχει ξαναπαντρευτεί. Ο πρώην συζυγός της την απειλεί ότι θα πάρει αποκλειστική επιμέλεια δύο από των παιδιών τους. Η Lisa έχει παραισθήσεις ότι είναι έγκυος. Λέει πώς είναι έγκυος στον νέο σύζυγό της – το οποίο ο πρώην της γνωρίζει ότι είναι αδύνατον λόγω της στείρωσης, και την απειλεί ότι θα την εκθέσει και θα της καταστρέψει τη ζωή.

Η Lisa διαπράττει ένα φριχτό έγκλημα: σκοτώνει μια νεαρή γυναίκα στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της, της Bobbie Jo Stinnett. Αφού τη σκοτώσει, της σκίζει την κοιλιά και παίρνει το έμβρυο – το οποίο θα επιζήσει υγιές, και θα δοθεί αμέσως στην οικογένεια της δολοφονημένης. Η Lisa καταδικάζεται – και συνήθως σε περιπτώσεις όπως τη δική της δεν υπάρχει καταδίκη σε θάνατο λόγω του επιπέδου τραυματισμού και βασανιστηρίων που έχει η ίδια υποστεί, ιδιαίτερα ως παιδί. Στο σημείο αυτό αρχίζει για την Lisa μια άλλη ιστορία μισογυνισμού που έχει σχέση με τον δικηγόρο υπεράσπισης, Dave Owen, και της απέχθειάς του για γυναίκες δικηγόρους. Μπορείτε να διαβάσετε τις λεπτομέρειες γι’ αυτό το τελευταίο επεισόδιο στην ζωή-στην-πατριαρχία της Lisa στην σελίδα της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Cornell. Δεν έχω το κουράγιο να την αφηγηθώ. Τα στοιχεία υπογράφει η Πρόεδρος του Τμήματος και του Cornell Center on the Death Penalty Worldwide, Sandra Babcock.

Τα διάβασα χθες αργά αυτά (για δική μου έρευνα σχετικά με τις κρατικές εκτελέσεις γυναικών) και σκέφτηκα ότι θα έκανα μία ανάρτηση την επομένη, καθώς η κατεστραμμένη αυτή γυναίκα, Lisa, η οποία άκουγε τελευταία τον θεό να της μιλάει, θα ήταν η πρώτη γυναίκα που θα εκτελείτο από το ομοσπονδιακό κράτος σε 70 χρόνια. Την εκτέλεσή της ήθελε πολύ να πετύχει το τραμπικό κράτος – όπως ήθελε να εκτελεστούν και όσοι περισσότεροι μαύροι πολίτες θα ήταν δυνατόν ως τις 20 Ιανουαρίου. Η νίκη του Μπάιντεν είχε δώσει ελπίδες αναστολής της εκτέλεσης της θανατικής ποινής.

Σήμερα το πρωί διάβασα ότι η Lisa εκτελέστηκε χθες. Ξαναπήγα στη σελίδα του Cornell. Οι φωτογραφίες είναι από εκεί. Η φωτογραφία όπου η Lisa είναι παιδί φέρει τη λεζάντα “Η Lisa Montgomery στην ηλικία που άρχισε να τη βιάζει ο πατριός της”.