Η απόφαση της αντάρτισσας Roza Amara, να πάρει μέρος στο Κουρδικό Κίνημα Ελευθερίας

9/1/2021

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Posted by Φαίδων Χριστοδούλου

Η απόφαση της αντάρτισσας Roza Amara, να πάρει μέρος στο Κουρδικό Κίνημα Ελευθερίας

Η Roza Amara γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Ελβετία, έχοντας μετανάστες γονείς από το Μαρντίν. Ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα της, προσχωρώντας στις γραμμές των Κούρδων ανταρτών. Τώρα αγωνίζεται στο Κουρδιστάν.

Η οικογένεια της Roza Amara, μιας εκ των ανταρτισσών που πολεμούν στα βουνά του Κουρδιστάν, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις οικογένειες που μετανάστευσαν στην Ελβετία, εγκαταλείποντας την πόλη Μαρντίν της Τουρκίας, εξαιτίας του κρατικού αυταρχισμού εναντίον των Κούρδων.

Η Roza Amara γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελβετία. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων ταξίδεψε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, δεν μπορούσε να μένει άπραγη στον αγώνα που διεξάγει ο λαός του Κουρδιστάν για γη και ελευθερία.

Η Roza Amara αποφάσισε να λάβει μέρος στον αγώνα που διεξάγεται στη χώρα της και να πάει στα βουνά του Ανατολικού Κουρδιστάν για να πολεμήσει τις δυνάμεις του ιρανικού κράτους.

Εκφράζοντας ότι παρόλο που μεγάλωσε στην Ελβετία, δεν μπορούσε να αποβάλλει από μέσα της το αίσθημα της αποξένωσης, η Roza Amara δήλωσε: «Πάντα ένιωθα ότι κάτι μας λείπει. Δεν μπορούσα να είμαι ο εαυτός μου. Μεγαλώνοντας με τον πολιτισμό, τα ρούχα και τις γλώσσες άλλων λαών πάντα μέσα μου γεννιόντουσαν αντιφάσεις, όντας Κούρδισσα. Τα πράγματα αλλάξανε λίγο κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων. Ήθελα να γνωρίσω καλύτερα τον δικό μου πολιτισμό και να τον ζήσω. Παρ’ ότι ταξίδεψα σε πολλές χώρες, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Επικεντρώθηκα στο Ιράν και στο Ανατολικό Κουρδιστάν. Δεν μπορούσα να δεχτώ την τρέχουσα κατάσταση. Κατάλαβα ότι έπρεπε να αγωνιστώ. Εντάχθηκα στις γραμμές του Κουρδικού Κινήματος Ελευθερίας.»

Η αντάρτισσα Roza Amara βρίσκεται τώρα στα βουνά του Ανατολικού Κουρδιστάν, κεντροβαρίζοντας στον αγώνα των Κουρδισσών γυναικών ενάντια στο ιρανικό καθεστώς. Ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με τις γυναίκες, τις άκουσε και μιλήσανε για την αναγκαιότητα του αγώνα. Πρόσθεσε: «Οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν να δώσουν καμία απάντηση σε σχέση με το πώς θα πρέπει να αντιπαλέψουν το υπάρχον σύστημα. Πλέον μπορούν να έχουν πολύ πιο ενεργό ρόλο στους τομείς της πολιτικής, της εκπαίδευσης, της οικολογίας και της οικονομίας. Δηλαδή σε όλες τις πτυχές της ζωής. Το σύστημα τις έχει εγκλωβισμένες ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους. Οι γυναίκες δεν πρέπει να αποδεχτούν αυτήν την κατάσταση. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να δοθεί ένα έναυσμα. Αυτό το έναυσμα προήλθε από το Κουρδικό Κίνημα Ελευθερίας, το οποίο μεγαλώνει καθημερινά.»

Πηγή: ANF NEWS

https://www.alerta.gr/archives/12671?fbclid=IwAR3akGe3gNhAkR_1nnrCUK6ibi_NfLfdhzxvXAQcHGna8fPTAsL2qUsxl2A