H Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία εγκαλεί την Μπεκατώρου

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Δεν κατάλαβε τίποτα η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, φαίνεται, από τη δραματική εξιστόρηση της Σοφίας Μπεκατώρου για το κακούργημα εναντίον της από παράγοντα της Ομοσπονδίας, ο οποίος συνόδευε την αποστολή σε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την εξιστόρησή της, δεν έλπιζε στην υποστήριξη από τους ανωτέρους της. Οι ανώτεροί της, τους οποίους σήμερα εκπροσωπεί η Ομοσπονδία, έστω και με άλλη σύνθεση μετά από δύο δεκαετίες, δεν ψάχνονται, δεν εξετάζουν το κλίμα που υπάρχει για τις αθλήτριες, δεν προβληματίζονται αν πράγματι υπήρχε κλίμα προστασίας γι’ αυτές ή αντίθετα ατιμωρησίας για όποιους είχαν κακουργηματικές προθέσεις ή τάσεις, αλλά, αντίθετα, με την ανακοίνωσή τους εγκαλούν την αθλήτρια, που, όπως λένε, “…πήρε την πρωτοβουλία, έστω και μετά τόσα χρόνια, να μιλήσει…”. Ναι, μετά από τόσα χρόνια επίσης πήραν την πρωτοβουλία πολλές γυναίκες που ήταν θύματα του Γουάινστάιν ή του Bill Cosby στις ΗΠΑ, και τελικά οι δύο καταδικάστηκαν με βαριές ποινές, έστω και για ελάχιστες από τις κακουργηματικές τους πράξεις. Η ανακοίνωσή της Ομοσπονδίας προβληματίζει:

«Με αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκου κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά. Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου. Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα»….

Ακόμα περισσότερο προβληματίζουν οι δηλώσεις του προέδρου της  Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, Αντώνη Δημητρακόπουλου ο οποίος για δυόμιση δεκαετίες βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση, όποτε ήταν αυτός που ηγούνταν της ομοσπονδίας κατά τη χρονική στιγμή που η Σοφία Μπεκατώρου υπέστη το φρικιαστικό μαρτύριο. Οι δηλώσεις αυτές από δημοσίευμα του newsit.gr

«Άκουσα το γεγονός όταν το είπε για πρώτη φορά η κ. Μπεκατώρου, πριν από ενάμιση μήνα. Έπεσα κι εγώ από τα σύννεφα. Πρόκειται βέβαια για γεγονός που συνέβη πριν από 24 χρόνια. Εγώ ήμουν πρόεδρος τότε. Αν δεν καταγγελθεί όμως κάτι, αν δεν τον ήξερε κάποιος, τι μπορούμε να πούμε για αυτό; Δεν ξέρουμε κατ αρχάς αν συνέβη, αν θέλουμε να είμαστε τελείως αντικειμενικοί». …  «Απ’ ο, τι κατάλαβα δεν το ήξερε και κανείς στον ιστιοπλοϊκό χώρο. Αυτές είναι πολύ ιδιωτικές σχέσεις, αν δεν τις δημοσιοποιήσει κάποιος δεν μπορείς να τις ξέρεις. Επιμένω, αν μετά από 24 χρόνια δεν έχεις καταγγείλει το συμβάν είναι δυνατόν να το ξέρει κάποιος; Δεν ήμουν σε όλες τις αποστολές, ήμουν σε πολύ λίγες αποστολές στο εξωτερικό και με τη Σοφία ειδικά σε ελάχιστες. Η Σοφία μπορεί να έκανε δηλαδή 30-40 αποστολές το χρόνο , εγώ ζήτημα να ήμουν σε 2-3».

Κι εμείς τους ρωτούμε αν γνωρίζουν ότι στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή έχουν φθάσει πολλές σχετικές καταγγελίες, οι οποίες εξετάζονται δεόντως μετά από τις αρχικές αντιδράσεις του ίδιου είδους με την ανακοίνωση και τις δηλώσεις που διαβάσαμε σήμερα. Δεν ενοχοποιούν τις αθλήτριες, “έστω και μετά από τόσα χρόνια” αλλά ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπόρεσαν να τελεσθούν τέτοια κακουργήματα. Σχετικό σημαντικό άρθρο της Φρόσως Πατσού, εδώ:

Να καταλήξουμε ότι η κ. Μπεκατώρου έγραψε ιστορία με τη θαρραλέα καταγγελία της, η οποία θα έχει μεγάλη επίδραση στην αυτοπεποίθηση των αθλητριών αλλά και όλων των γυναικών, όταν βρεθούν σε παρόμοιες ζοφερές συνθήκες και έχουν να αντιμετωπίσουν τη σεξουαλική βία, ή να καταγγείλουν. Άνοιξε δρόμο.