Γυναικείες οργανώσεις αλληλέγγυες στην Μπεκατώρου-2

Δημοσιεύουμε εδώ ανακοινώσεις γυναικείων οργανώσεων, γυναικείων τμημάτων πολιτικών κομμάτων και άλλων κοινωνικών οργανώσεων, για την αλληλεγγύη στην Μπεκατώρου. Αυτό είναι το δεύτερο σχετικό δημοσίευμα. Το πρώτο, με ανακοινώσεις 6 οργανώσεων, εδώ:

Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία

#ΜεΤηνΣοφία
#ΜεΤηνΚάθεΓυναίκαΚαιΤοΚάθεΠαιδί
#ΜεΤιςΦοιτήτριες #ΜεΤιςΕργάτριες #ΜεΤιςΑγρότισες  #ΜεΤιςΜετανάστριες #ΜεΤιςΠροσφύγισσες

Οι  απαράδεκτες αντιδράσεις που εκφράζονται με αφορμή τις καταγγελίες γυναικών περί βιασμού είναι η αγωνία του πατριαρχικού κατεστημένου για την επιβίωση της εξουσίας του επί ανθρώπων και πραγμάτων.
Είναι η αγωνία τους ότι αλώνεται ο χώρος εξουσίας τους και θα αναγκαστούν να τον μοιραστούν με το άλλο φύλο σε  συνθήκες σεβασμού και αλληλοεκτίμησης.

Παρακολουθούμε με αγωνία και  θυμό τα όσα λέγονται και γράφονται εναντίον της Σοφίας και της κάθε Σοφίας, που μίλησε είκοσι χρόνια μετά. Γιατί μπήκε μέσα στο δωμάτιο; Και γιατί τώρα το θυμήθηκε. Ε όχι και εσύ! Εναντίον των φοιτητριών: τι είναι αυτά που λένε; Για την πατρίδα που είναι σε δύσκολη θέση και μείς ασχολούμαστε μ’ αυτά. Για το τι φορούσες; Τι ώρα ήταν; Γιατί τα ήθελες!

Είμαστε με όλες τις γυναίκες που σπάνε την σιωπή, που ανοίγουν το στόμα τους και μιλούν τώρα. Η βία, ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση ζουν και βασιλεύουν όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και στην χώρα μας που η κουλτούρα της πατριαρχίας, των έμφυλων στερεοτύπων, του σεξισμού,  οδηγούν στην βία κατά των γυναικών/κοριτσιών  και όπου φταίει πάντα «αυτή που τα ήθελε» και λέγονται αυτά βέβαια από άντρες και από γυναίκες. Η κουλτούρα του βιασμού στον αθλητισμό, στα πανεπιστήμια, στους εργασιακούς χώρους, για ένα μεροκάματο, για μια θέση εργασίας.

Το τελευταίο διάστημα είχαμε ως κοινωνία και ως γυναικείο κίνημα δύο μεγάλες ευκαιρίες. Μία με την πανδημία και τον κορονοϊό, όπου αναδείχτηκε ο ρόλος των γυναικών στην εργασία και ποια είναι τα επαγγέλματα ζωτικής σημασίας, στα νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ και σε άλλους χώρους πρώτης ανάγκης.

Και δεύτερο με την Σοφία που έσπασε την σιωπή και το απόστημα και άρχισε να ξεχύνεται το πύον και να γεννιέται το κίνημα  #ΜεΤηνΣοφία.
·         Στέλνοντας μήνυμα στους εξουσιαστές, τους εκμεταλλευτές παιδικών ψυχών, ότι οι γυναίκες δεν είναι αντικείμενο που μπορούν να χρησιμοποιούν όπως θέλουν.
·         Στέλνοντας μήνυμα στην κοινωνία ότι η σιωπή είναι συνενοχή.
·         Στέλνοντας μήνυμα ότι αυτή η συμπεριφορά και νοοτροπία δεν είναι ανεκτή.

Με αυτές τις μικρές, οδυνηρές και σημαντικές κινήσεις γίνονται τα άλματα στο μέλλον, συμβολή σε μία κοινωνία σεβασμού, αυτοσεβασμού, εκτίμησης, αυτοεκτίμησης, ενδυνάμωσης γυναικών και κοριτσιών, σε μία κοινωνία ειρηνικής συνύπαρξης, αρμονίας, εμπιστοσύνης.

Είμαστε:
#ΜεΤηνΣοφία
#ΜεΤηνΚάθεΓυναίκαΚαιΤοΚάθεΠαιδί
#ΜεΤιςΦοιτήτριες #ΜεΤιςΕργάτριες #ΜεΤιςΑγρότισες  #ΜεΤιςΜετανάστριες #ΜεΤιςΠροσφύγισσες

που έχουν υποστεί και υφίστανται αυτή την βάρβαρη συμπεριφορά,

Και καλούμε σε μία μεγάλη συμμαχία,  άντρες και γυναίκες, στους οποίους αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ανεκτή, σε αγώνες για την ισότητα των φύλων, για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για δράση προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της.

Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία – 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021
www.facebook.com/femstrike2019  feministikodiktio8marti@gmail.com

Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά

Καμία Ανοχή στην κουλτούρα της παρενόχλησης, της βίας και του βιασμού
Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου να αποτελέσει παράδειγμα για όλες τις γυναίκες που δεν μιλούν

Η δημόσια αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική της παρενόχληση από παράγοντα του αθλητισμού είναι μια θαρραλέα πράξη που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλες τις γυναίκες που έχουν ανάλογες εμπειρίες.
Οι σοκαριστικές εικόνες που περιγράφει είναι γνωστές σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, που οι περισσότερες δεν βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν, φοβούμενες ότι θα αντιμετωπίσουν τη δυσπιστία, την ειρωνεία, την υποτίμηση, ακόμη και το χλευασμό.  Και από το βάρος της κακοποίησής τους κρυμμένο βαθιά μέσα τους, μπορεί να έχασαν την αυτοεκτίμησή τους και να κατέρρευσε ο εσωτερικός τους κόσμος.
Η Σοφία Μπεκατώρου δεν είναι η μόνη.
Η Σοφία και κάθε Σοφία που έχει βιώσει την παρενόχληση, την κακοποίηση, τη βία δεν είναι μόνη.
Σε όλες αυτές τις γυναίκες ας δώσουμε μια υπόσχεση.
Πως θα τις ενθαρρύνουμε να μιλάνε γιατί τίποτα δεν πρέπει να μένει στο σκοτάδι, πως θα τις ακούμε, πως θα σταματήσουμε αυτή τη γάγγραινα που μαυρίζει τις ζωές τους.
Το Κίνημα της μη ανοχής στην σεξουαλική παρενόχληση, το Κίνημα #metoo γεννιέται επιτέλους και στην Ελλάδα.
H Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά δηλώνει #ΚαμίαΑνοχή στην κουλτούρα της παρενόχλησης, της βίας και του βιασμού.

Home

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Των Φύλων του Δήμου Παλλήνης 
Τις τελευταίες  ημέρες, παρακολουθούμε με θλίψη τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου για τα όσα συνέβησαν.
Πρόκειται για ένα ζήτημα, με το οποίο καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι. Και μας αφορά όλους. Δεν αφορά μόνο στη φίλη, στην αδερφή, στην συνάδελφο, στη σύντροφο, στην κόρη μας. Αφορά τον κάθε ένα και την κάθε μια από μας.
Το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, της έμφυλης βίας και των ψυχολογικών εκβιασμών είναι συνεχές.
Δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα κανείς να εκμεταλλεύεται τη θέση ισχύος του για ικανοποιήσει ό,τι έχει στο μυαλό του στιγματίζοντας ανεξίτηλα την ζωή και την ψυχή ενός άλλου ανθρώπου. Η ιστορία της Σοφίας αυτό δείχνει.
Χρειάζεται μεγάλη ενθάρρυνση και στήριξη προς τα θύματα τέτοιων υποθέσεων. Να βγουν και να πουν την ιστορία τους. Είμαστε στο πλευρό τους.
Όταν οποιοσδήποτε, λέει “όχι” σημαίνει όχι.
Για να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους στο δικαίωμα να ζήσουν τη ζωή τους όπως την ονειρεύονται, ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους που τους σέβονται. Αυτούς και τη ζωή τους. Και να δείξουμε ότι κανένας δράστης όσο ψηλά και να είναι, δεν θα μείνει ατιμώρητος.
Η Σοφία αυτή τη φορά ενώνει την φωνή της με όλες τις φωνές των θυμάτων και των κινημάτων και συμμετέχει σε έναν διαφορετικό αγώνα. Έναν αγώνα ζωής, σεβασμού και αλληλεγγύης.
Είμαστε δίπλα σε κάθε Σοφία.

ΧΕΝ Ελλάδος

Η ΧΕΝ Ελλάδος συμπαραστέκεται στη Σοφία Μπεκατώρου και σε κάθε θύμα έμφυλης και σεξιστικής βίας

Η ΧΕΝ Ελλάδος δεν καταδικάζει μόνο το περιστατικό της σεξουαλικής κακοποίησης της  κ. Σοφίας Μπεκατώρου, από  σημαίνοντα αθλητικό παράγοντα, δεν καταδικάζει μόνο τις προσπάθειες αποσιώπησής του από ορισμένα πρόσωπα του αθλητικού περιβάλλοντος, αλλά και θεωρεί ότι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΦΩΣ ΣΤΑ ΑΙΤΙΑ, ΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΕΚΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΤΙΣ ΕΜΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΕΞΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

Η ΧΕΝ Ελλάδος θεωρεί πως ανεξάρτητα από το πλαίσιο που ασκείται η σεξουαλική βία, στην οικογένεια, την παρέα, το σχολείο, το δρόμο, τον αθλητικό όμιλο, για τα θύματα εξακολουθεί να σημαίνει το ίδιο : παραβίαση της θέλησής τους, παραβίαση του σώματός τους, παραβίαση του συναισθήματός τους, παραβίαση της ψυχής τους … αλλά και ενοχή, σιωπή, ντροπή …

Ας μην ξεχνάμε : η παραβίαση αυτή μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα (ή / και παιδί) σε οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Η έμφυλη βία απόρροια έμφυλων ανισοτήτων και κοινωνικής εξουσίας αναπαράγεται μέσα από την κουλτούρα της σιωπής, της ενοχής και της διαπόμπευσης των θυμάτων, αναπαράγεται με συνειδητούς και μη συνειδητούς τρόπους.

Σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνεται και υποστηρίζεται από μια κοινωνία ανισοτήτων, από ένα περιβάλλον τρομοκρατίας. Ακόμα και όταν τα θύματα τολμήσουν να μιλήσουν, το περιβάλλον αυτό κινείται εναντίον τους με κάθε τρόπο για να τα κάνει να σωπάσουν, να τα τιμωρήσει για δεύτερη φορά, να τα κακοποιήσει και να τα βιάσει εκ νέου, ενοχοποιώντας τα.

Έτσι έγινε και με τη μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου : κάποιοι από τον “περίγυρο”,  από αυτό το περιβάλλον των ανισοτήτων,  κατέβαλαν προσπάθεια  να αποσιωπηθεί, ή ακόμα και να μειωθεί η σημασία της καταγγελίας της κάνοντας λόγο για τη χρονική στιγμή, “τα φαντάσματα” που βγήκαν ξαφνικά …
Όμως ευτυχώς η Σοφία δεν δίστασε. Ευτυχώς δεν ήταν μόνη της. Ευτυχώς με τη φωνή της ενώθηκαν και άλλες φωνές. Για να καταδικάσουν τους πραγματικούς ενόχους, τους θύτες και να ξορκίσουν τα φαντάσματα της βίας.
Για αυτό μας κάνουν περήφανες όσες (και όσοι) το τολμούν …
Για να πέσει επιτέλους φως στη σκοτεινή πλευρά της έμφυλης βίας και να σπάσει η σιωπή για όλες τις Σοφίες του κόσμου
20-1-21

 

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ – ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Μέσα από τις καθημερινά αυξανόμενες καταγγελίες γυναικών, από όλους τους επαγγελματικούς χώρους και τα κοινωνικά στρώματα, αναδύεται για μια ακόμη φορά, το υποβαθμισμένο πολιτικά, επικίνδυνο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.
Εκφράζουμε τον θαυμασμό μας, την στήριξη και την  αλληλεγγύη μας προς όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, που βρίσκουν το θάρρος να σπάσουν τις αλυσίδες του φόβου και της σιωπής.
Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και περιφρόνησης  των γυναικών απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Είναι ώρα η κοινωνία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να πει «ως εδώ».
Κύριε Πρωθυπουργέ η ανοχή μας είναι μηδενική.
Απευθυνόμαστε σε σας και στην κυβέρνηση και ζητάμε να αντιληφθείτε ότι οι αυτοτελείς και οριζόντιες πολιτικές ισότητας των φύλων αποτελούν αναγκαιότητα για μία δημοκρατική κοινωνία ισότητας.
§  Είναι ώρα για εξειδικευμένες πρωτοβουλίες και μέτρα εκ μέρους σας, ώστε  να αντιμετωπισθεί και να εξαλειφθεί το φαινόμενο.

§  Είναι ώρα  ο Πρωθυπουργός να επανορθώσει και να ξαναδώσει στη ΓΓΙΦ, την αυτονομία της λειτουργίας της και το κύρος που απαιτεί ο ρόλος της, για την εφαρμογή  πολιτικών  που αφορούν στα θέματα ισότητας των φύλων και στην εξάλειψη κάθε μορφής  βίας κατά των γυναικών.

§  Είναι ώρα να εφαρμόσει η Κυβέρνηση τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί εργαλείο για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.
§  Είναι ώρα να  εκδοθούν οι Υπουργικές αποφάσεις που προβλέπει ο Ν.1453/18, για την πλήρη εφαρμογή της Συμβάσης και η ΓΓΙΦ να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
§  Είναι ώρα να ενταχθούν  στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,  μαθήματα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, όπως  και για θέματα Ισότητας των Φύλων.
§  Είναι ώρα να επικυρώσει το κοινοβούλιο  τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 190, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, η οποία υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας την 21/6/2019 και η 18μηνη προθεσμία για την υποβολή της στα Εθνικά Κοινοβούλια εξέπνευσε την 21/12/2020.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
σας καλούμε να λάβετε άμεσα αποφάσεις, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, το οποίο καθημερινά και λόγω του εγκλεισμού έχει γίνει μια ακόμη πανδημία.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 20-1-21

 

Σύλλογος Γυναικών Ωραιοκάστρου «Η Αρίστη»

Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις καταγγελίες κατά της σεξουαλικής ή άλλης μορφής κακοποίησης ή βίας

Το να πάρεις την απόφαση να μιλήσεις δημόσια, αποκαλύπτοντας δυσαπόδεικτα γεγονότα που συνέβησαν στον πολύ προσωπικό σου χώρο και αποτελούν τραγικά βιώματα, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί γενναιότητα, τόλμη και θάρρος. Πέρα από ένα είδος ατομικής κάθαρσης, αποτελεί σημαντική προσφορά στην κοινωνία, καθώς συμβάλλει ποικιλοτρόπως στη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί σ’ αυτήν.

Τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης ή βίας κάθε μορφής δεν είναι σπάνια και αφορούν και τα δύο φύλα. Εκδηλώνονται βέβαια πιο συχνά σε βάρος γυναικών αλλά συμβαίνουν και σε αγόρια, ειδικά νεαρής ηλικίας. Όσες και όσοι τα υφίστανται γνωρίζουν την ταλαιπωρία και τον εξευτελισμό που συχνά θα υποστούν εκ νέου, την περαιτέρω «θυματοποίηση του θύματος» και αποθαρρύνονται από το να τα αποκαλύψουν. Οπότε οι παράνομες πράξεις συμβαίνουν μεν αλλά συνήθως δεν φανερώνονται.

Η Σοφία Μπεκατώρου έβαλε τα θεμέλια και έδωσε το παράδειγμα σε όλες τις γυναίκες αλλά και σε όλους τους ανθρώπους, γενικώς, που βίωσαν κακοποίηση, να μην φοβηθούν… Να τα καταγγείλουν. Τα στόματα να ανοίξουν και η δικαιοσύνη να κάνει αυτό που της ανήκει. Στη Γερμανία, αναγνωρίζεται επίσημα η δυσκολία που έχει το θύμα να μιλήσει και ότι χρειάζεται πολύς χρόνος μέχρι να πάρει την απόφαση αυτή. Έτσι, η παραγραφή αρχίζει όχι από την ημέρα που συνέβη το γεγονός, αλλά από την ημέρα που το θύμα γίνεται 30 ετών. Το θύμα να μπορεί να καταγγείλει το περιστατικό (και να κινηθεί η δικαιοσύνη) μέχρι την ηλικία των 50 ετών.
Σε κάθε περίπτωση, η δικαιοσύνη θα αποφανθεί: Οι παραγεγραμμένες υποθέσεις θα πάνε στο αρχείο, οι άλλες θα συνεχιστούν, θα αποδοθούν οι -όποιες- ευθύνες υπάρχουν εκεί που πρέπει.

Ταυτόχρονα όμως, αυτοί οι οποίοι μέχρι τώρα εκμεταλλεύονταν τη σιωπή των θυμάτων, θα αντιληφθούν ότι αυτό δεν είναι πλέον δεδομένο. Οι κοινωνίες ενεργοποιούνται και στηρίζουν τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό και την ισότητα. Η ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, η ισότητα των φύλων, είναι απαραίτητη για την πρόοδο και βελτίωση της κάθε κοινωνίας.

Ο Σύλλογος Γυναικών Ωραιοκάστρου «Η Αρίστη» βάσει του καταστατικού του συμμετέχει σε δράσεις που συμβάλουν σ’ αυτό το σκοπό. Συνεπώς, στέκεται πλάι στους ανθρώπους που υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση, βία, που υπέστησαν προσβολή στην προσωπικότητά τους και στα συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματά τους. Στηρίζει και συμμετέχει στην προσπάθεια να εξαλειφθούν τα φαινόμενα οποιασδήποτε μορφής βίας από όσο ψηλά κι αν προέρχονται.

Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ραφαηλίδου Άννα – Ραφτοπούλου Ευγνωσία- Καρακολίδου Δέσποινα- Μπόζια Έφη- Μάνου Ζωή- Ντόνκα Ανδριάνα- Παπαδοπούλου Σοφία

Ωραιόκαστρο 21/01/2021