Εκδήλωση της Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια-12 Ιανουαρίου

Την 12 Ιανουαρίου 2021 οργανώθηκε από την επιτροπή μας εκδήλωση με θέμα το οικογενειακό δίκαιο και την συναινετική συνεπιμέλεια.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Κάντα και παρουσίασε εισηγητικά τις ομιλήτριες και τον ομιλητή: ανάμεσά τους δύο μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του 1982, της επιτροπής Μάνεση, ο κ. Μιχάλης Σταθόπουλος, επίτιμος καθηγητής του παν. Αθηνών, ακαδημαϊκός, και η κ.Σοφία Κουκούλη-Σπηλιωτοπούλου, δικηγόρος, επίτιμο μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Επίσης, δύο μέλη της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του κ. Τέντε, της 8-4-20, η κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου Κλαμαρή, καθηγήτρια νομικής σχολής του Παν. Αθήνας και η κ. Φουντεδάκη Κατερίνα, καθηγητρια του Παν.Θεσσαλονίκης.

Σημαντική ήταν η συμμετοχή της Δρ. Κωνσταντίας Λαδοπούλου, ψυχιάτρου παιδιού και εφήβου, συντονίστριας-διευθύντριας του ΕΣΥ στο νοσοκομείο Παίδων Παν. και Αγλαϊας Κυριακού και μέλος του συμβουλίου δεοντολογίας της Ψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας. Επίσης, η κ. Αγγέλα Χατζηιωαννίδου, μάχιμη δικηγόρος από τις Σέρρες για να καταθέσει την εμπειρία ετών στο οικογενειακό δίκαιο και η ακτιβίστρια Σίλβια Μαραστόνι, από το βιβλιοπωλείο γυναικών του Μιλάνου που είναι μέλος του ευρωπαϊκού φεμινιστικού κινήματος για να μας δώσει την εμπειρία της για την αντίστοιχη προταθείσα αλλαγή στην Ιταλία.

Επίσης, η κ. Κάντα ανέφερε τις οργανώσεις που συμμετέχουν στην επιτροπή μας και παρουσίασε τις απόψεις για τις οποίες παλεύουμε:

Η επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια αποτελείται από 21 οργανώσεις και δραστηριοποιείται από το Σεπτέμβρη του 2020. Σκοπός της είναι η συνεργασία των γονέων μετά το διαζύγιο για το συμφέρον του παιδιού, αλλά αφορμή για τη σύστασή της είναι η πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, και οι οργανώσεις που αποτελούμε αυτή την επιτροπή απορρίπτουμε το κείμενο-σχέδιο νόμου που είδε το φως της δημοσιότητας. Για την προχειρότητα της διαδικασίας, την έλλειψη δημοκρατικής διαβούλευσης και διαφάνειας, τη μη συμμετοχή των γυναικείων οργανώσεων και την ύπαρξη του ασυμβίβαστου δύο μελών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο για την “πρωτοτυπία” της επιβολής της νομοθεσίας στις αποφάσεις των δικαστηρίων με αφαίρεση της κρίσης του/της δικαστή, που δεν συναντάται σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος

Τονίζουμε ότι αγνοεί τα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας, όπως προβλέπονται από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, και το συμφέρον του παιδιού όταν δεν μεγαλώνει σε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον, εισάγει την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και επιβάλλει την εναλλασσόμενη κατοικία.

Εξαιρετικές και πολυδιάστατες οι εισηγήσεις των ομιλητριών και του ομιλητή ενίσχυσαν με την επιχειρηματολογία τους τις απόψεις μας και ισχυροποίησαν τις προτάσεις μας για τη δημιουργία οικογενειακών δικαστηρίων, σώματος διαμεσολαβητών με πολυεπιστημονική συμμετοχή.

Εξαιρετικές ήταν και οι παρεμβάσεις που έγιναν από εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων, που αποτελούν την επιτροπή, καθώς και από τον πρόεδρο της επιτροπής οικογενειακού Δικαίου της Κύπρου κ. Βραχίμη, μία φοιτήτρια νομικής του ΑΠΘ από την ομάδα ΦΥΛ.ΙΣ και έναν νεαρό από την πρωτοβουλία Νέων, που παρουσίασαν την οπτική γωνία των παιδιών κατά τη διάρκεια και μετά ένα διαζύγιο.

Τη συμμετοχή στην εκδήλωση είχε προετοιμάσει επιμελώς η επιτροπή μας, με την πλατιά απεύθυνση, και ήταν η πρώτη “μαζική” εκδήλωση που οργανώσαμε, σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, και τεχνικά άρτια. Την παρακολούθησαν περισσότερα από 1.200 άτομα, ενώ τις επόμενες ημέρες και μέχρι σήμερα πολλές ακόμα χιλιάδες την έχουν παρακολουθήσει.

Ολόκληρη η εκδήλωση στο διαδίκτυο, στον σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/tomov.gr/videos/1331753183834965

Η Επιτροπής των γυναικείων οργανώσεων για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια-26-1-2021