Καμπάνια για το Βασικό Εισόδημα Πανδημίας

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Έγινε σήμερα η πρώτη δημόσια εκδήλωση της καμπάνιας Πρωτοβουλία για το Βασικό Εισόδημα Πανδημίας. Περισσότερα για την καμπάνια στο τέλος του δημοσιεύματος, όπου έχει ένα σύνδεσμο για υπογραφές στο ΑVAAZ. Το θέμα της αρνητικής επίπτωσης της πανδημίας στις λαϊκές τάξεις είναι γνωστό, και έγιναν σημαντικές αναλύσεις από ομιλήτριες και ομιλητή της εκδήλωσης. Επίσης πολύ σημαντική ομιλία από τη Λορέτα Μακόλι, εκπρόσωπο της Οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής, που διεκτραγώδησε τη φτώχεια των μεταναστών αλλά και τη βία κατά των μεταναστριών που έχει επιφέρει ο εγκλεισμός.

Στη σύντομη ομιλία μου, επικεντρώθηκα στην άνιση επίπτωση της υγειονομικής κρίσης στην εργασία και την ανεργία των γυναικών.

Η Ψαλίδα ανοίγει

Μιλώντας για το Βασικό Εισόδημα Πανδημίας, να σημειώσουμε ότι η οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης αύξησε ήδη τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών δυσανάλογα με αυτά των ανδρών, αφού τα οικογενειακά καθήκοντα για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, με διαφοροποιήσεις βέβαια, αυξήθηκαν, σύμφωνα με όλες τις έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σύντομα στοιχεία παρουσιάζουμε εδώ.

Πολλές γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν προσωρινά από την αγορά εργασίας, αφού οι οικογενειακές υποχρεώσεις αυξήθηκαν λόγω των εγκλεισμών, γιατί έκλεισαν τα σχολεία, έκλεισαν οι χώροι απασχόλησης των ηλικιωμένων καθώς και χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα τα άτομα με ιδιαίτερη ανάγκη, με δεδομένο τον προσανατολισμό των συστημάτων υγείας κατά κύριο λόγο στην αντιμετώπιση του COVID-19.
Σε όλες αυτές τις έρευνες αναφέρεται ότι αυτό υποβαθμίζει την ισότητα των φύλων, και ότι κατακτήσεις των τελευταίων 20 χρόνων απειλούνται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

ΟΑΕΔ

Κατά εκατό χιλιάδες αυξήθηκαν οι άνεργοι μέσα σε ένα μήνα (Νοέμβριος έναντι Οκτωβρίου), ενώ οι γυναίκες παραμένουν τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ που δημοσιεύθηκαν στις 18-12-20, “το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), το Νοέμβριο του 2020, ανήλθε σε 49.017 άτομα. Οι άνδρες ανήλθαν σε 15.462 (ποσοστό 31,54%) και οι γυναίκες σε 33.555 (ποσοστό 68,46%).”

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων/αναζητουσών εργασία), το Νοέμβριο του 2020, ανήλθε σε 1.104.417 άτομα. Από αυτά, 548.290 (ποσοστό 49,65%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 556.127 (ποσοστό 50,35%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανήλθαν σε 408.988 (ποσοστό 37,03%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 695.429 (ποσοστό 62,97%).

ΣΕΓΕ

Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (ΣΕΓΕ). Οι γυναίκες έχουν περιέλθει σε δεινή θέση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, εντός και εκτός του επαγγελματικού και επιχειρηματικού στίβου. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο13-10-20 στο Capital.gr

Η έρευνα που βασίστηκε και στην επεξεργασία στοιχείων που δημοσιοποίησαν η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, (ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat) καταλήγει ότι την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, τον Μάιο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 17% από 15,7% τον Απρίλιο, με τα ποσοστά στους άντρες να παρουσιάζουν οριακή αύξηση κατά 0,2% (από 13,1% σε 13,4%), ενώ στις γυναίκες σκαρφάλωσαν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε 21,8%, από 18,8%.

Βάσει δε της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι αυξήθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο κατά 27.091 άτομα, ή +3,3% σε σχέση με τον Ιούνιο πέρυσι και κατά 58.146 άτομα συγκριτικά με τον Μάιο φέτος (+ 7,5%). “Στο επίκεντρο της ομάδας υψηλού κινδύνου ανεργίας είναι και πάλι οι γυναίκες, καθώς τον Ιούνιο φέτος διαμορφώθηκε στο 21,1%”, επισημαίνει η πρόεδρος του ΣΕΓΕ. Φυσικά και αυτή η έρευνα, αναφέρεται στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας λόγω του εγκλεισμού, που έχει το δικό της μερίδιο στην εξορία των γυναικών από την αγορά εργασίας.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Παρόμοια στοιχεία έχουμε μετά την αξιολόγηση των πρώτων μηνών της Πανδημίας, σε διεθνές επίπεδο, κι εδώ αναφέρω για παράδειγμα δημοσίευμα της Καθημερινής 30-7-20.

Αναφερόμενο στις ΗΠΑ, το δημοσίευμα λέει ότι τον Ιούνιο η συμμετοχή των γυναικών ηλικίας τουλάχιστον 16 ετών στην απασχόληση ήταν μόλις 56,1%, παρά το γεγονός ότι ισοδυναμούν με το ήμισυ του δυνητικού εργατικού δυναμικού. Η δε ανεργία διαμορφώνεται στο 11,7%, όταν αντιστοίχως για τους άνδρες στις ΗΠΑ η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό φθάνει το 67,2% και η ανεργία το 10,6%.

Το δε κλείσιμο των ημερήσιων κέντρων φύλαξης καθώς και των σχολείων εξαιτίας της πανδημίας επιδεινώνει την κατάσταση. Η εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων Boston Consulting Group διαπίστωσε ότι, ενώ οι μισοί εργαζόμενοι γονείς δήλωναν πως μοιράζονταν ισοδύναμα την ευθύνη των παιδιών, ένα άλλο 37% αποφαινόταν ότι κυρίως έπεφτε στους ώμους της μητέρας.

Η νέα διοίκηση Μπάιντεν έχει ανακοινώσει διάφορα πακέτα στήριξης, και ειδικότερα για το θέμα της γυναικείας εργασίας. Θα δούμε.

Κλείνω λέγοντας ότι για το Βασικό Εισόδημα Πανδημίας πρέπει να συνυπολογίσουμε πόσο επλήγησαν τα διάφορα κοινωνικά στρώματα, και να επικεντρωθούμε στα πιο αδύναμα. Οι ανισότητες δεν εφευρέθηκαν κατά την πανδημία, αποτέλεσαν όμως το έδαφος για να αναδιανεμηθεί η δύναμη ή η αδυναμία εις βάρος των πιο αδύναμων. Φυσικά εκτός από τις γυναίκες, πιο αδύναμοι από τους αδύναμους είναι οι μετανάστριες και μετανάστες, κι αυτό πρέπει να μας καθοδηγήσει ως προς τις πολιτικές που θα ακολουθήσουμε μέσα από αυτή την καμπάνια.

https://secure.avaaz.org/…/elliniki_kyvernisi_politika…/

Ολόκληρη η εκδήλωση σε βίντεο, στο:

https://www.facebook.com/vasikoeisodimapandimias/videos/248566876835544/