Το μανιφέστο της απαραίτητης απεργίας για τις 8 Μάρτη

Μετάφραση από τα αγγλικά Κατερίνα Πράππα

Transnational Social Strike Platform

Είμαστε οι γυναίκες, που είναι απαραίτητες για την θεραπεία της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάνουμε ουσιώδη δουλειά και ακόμα βρίσκουμε τις εαυτές μας σε άθλιες συνθήκες: η δουλειά μας είναι ανεπαρκώς αμειβόμενη και υποτιμημένη. Δουλεύουμε υπερβολικά ή είμαστε άνεργες, αναγκαζόμαστε να ζούμε σε πυκνοκατοικημένα μέρη και συνεχώς ανανεώνουμε της άδειες διαμονής μας. Αντιμετωπίζουμε μια καθημερινή πάλη ενάντια στην ανδρική βία, στο σπίτι και στους χώρους εργασίας μας. Είμαστε αγανακτισμένες από αυτές τις βίαιες και εκμεταλλευτικές συνθήκες και αρνούμαστε να παραμείνουμε σιωπηλές! Ξεκινήσαμε μαζί μια οργάνωση σε ένα δίκτυο που συνδέει αγωνιζόμενες γυναίκες, μετανάστριες και εργαζόμενες στην Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Ευρώπη: αυτό είναι το Essential Autonomus Struggles Transnational (EAST). Στις 8 Μαρτίου καλούμε όλους όσες αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική, πατριαρχική και ρατσιστική βία να συμμετέχουν στην απεργία μας!

Στις 8 Μαρτίου απεργούμε ενάντια στην εκμετάλλευση της παραγωγικής και αναπαραγωγικής εργασίας μας. Με την ουσιαστική δουλειά μας ως νοσοκόμες, καθαρίστριες, καθηγήτριες, εργαζόμενες σε μανάβικα, εργαζόμενες σε εποχικά μαγαζιά, αμειβόμενες και μη οικιακές βοηθοί, φροντίδα σε παιδία, ηλικιωμένους και άρρωστους, διατηρούμε την κοινωνία ζωντανή. Ειδικά με τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία κλειστά το βάρος της παιδικής μέριμνας και της οικιακής εργασίας πέφτει πάνω μας. Κατά την διάρκεια της πανδημίας πολλές από εμάς έχουμε χάσει τις δουλείες μας, μεταξύ άλλων, επειδή στο σπίτι είχαμε παιδιά να φροντίσουμε και τις δουλειές του σπιτιού να κάνουμε. Η δουλειά μας είναι απαραίτητη, στο σπίτι και στους χώρους εργασίας, αλλά είναι υποβαθμισμένη.

Στις 8 Μαρτίου απεργούμε εναντία στην ενίσχυση της πατριαρχικής βίας! Εθνικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία για να ενισχύσουν την δύναμη της πατριαρχίας: στην Πολωνία με την προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας των αμβλώσεων, στην Τουρκία με την πρόταση αποχώρησης από την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στην Ουγγαρία με τους περιορισμούς των δικαιωμάτων τρανσέξουαλ και μια ατζέντα κατά των ΛΟΑΤ. Ενώ μας είπαν «μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς», πολλές από εμάς δεν έχουμε σπίτι. Και για πολλές άλλες τα σπίτια τους είναι τα πάντα εκτός από έναν ασφαλή χώρο, καθώς ζουν με τους βίαιους συντρόφους τους και αγωνίζονται ενάντια στην αυξημένη ενδοοικογενειακή βία κατά την διάρκεια του lockdown. Πραγματοποιήθηκε μια ανοικτή επίθεση για να μας κάνει να παραμείνουμε στο ρόλο των δουλοπάροικών της κοινωνίας, υποταγμένες στο σπίτι και εκμεταλλευόμενες από τον έξω κόσμο.

Στις 8 Μαρτίου απεργούμε ενάντια στα ρατσιστικά και στα εκμεταλλευτικά καθεστώτα επισφάλειας! Αναλαμβάνοντας το ρόλο φροντιστριών και ως εποχιακές μετανάστριες εργαζόμενες από την Ανατολική Ευρώπη μας «επιτρέπεται» να φτάσουμε σε δυτικές χώρες για να εκτελέσουμε την ουσιαστική εργασία εδώ, αλλά έπρεπε να πράξουμε με δική μας ευθύνη χωρίς προστασία και κοινωνική ασφάλιση. Η δουλειά μας στηρίζει την (υγειονομική) φροντίδα στη Δύση, ενώ στην Ανατολή, τα υγειονομικά συστήματα καταρρέουν στους ώμους των υπερ-απασχολημένων και των υποεκπαιδευμένων εργαζομένων. Οι μετανάστριες εντός και εκτός της ΕΕ αφήνονται να ζουν σε πυκνοκατοικημένους κοιτώνες, στρατόπεδα και να εργάζονται σε μη ασφαλή περιβάλλοντα, ενώ ποτέ δεν δικαιούνται τις ίδιες αμοιβές με τους τοπικούς πληθυσμούς. Στον άνισα διαιρεμένο χάρτη της Ευρώπης, οι μετανάστριες πληρώνουν το μεγαλύτερο αντίτιμο της πανδημίας, καθώς και ως συνήθως το μεγαλύτερο αντίτιμο της εκμετάλλευσης.

«Στις 8 Μαρτίου απεργούμε γιατί αρνούμαστε να θεωρηθούμε απαραίτητες μόνο για να μας εκμεταλλεύονται και να μας καταπιέζουν»

Αρνούμαστε να θεωρηθούμε απαραίτητες μόνο για εκμετάλλευση και καταπίεση! Εμπνευσμένες από προηγούμενες και εν εξελίξει αγώνες, βασιζόμαστε στις παγκόσμιες απεργίες των γυναικών, την απεργία των γυναικών στην Πολωνία, και των φεμινιστικών αγώνων στην Αργεντινή για το δικαίωμα στην άμβλωση. Προερχόμαστε από τις διαμαρτυρίες και τις απεργίες, νοσοκόμων, γιατρών, εργαζόμενων που φροντίζουν παιδιά, εργαζόμενων σε υποδομές, εποχιακών εργαζομένων, στην Βουλγαρία, Γεωργία, Αυστρία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία. Μαθαίνουμε από τον αγώνα κατά του ρουμάνικου νόμου που απαγορεύει την συζήτηση για «φύλο» στην εκπαίδευση, τις διεθνικές κινητοποιήσεις των μεταναστριών και τις διαδηλώσεις για τις ζωές των Μαύρων (“black lives”). Με βάση αυτές τις εμπειρίες αγώνα και τη δύναμή τους να αμφισβητήσουν το status quo καλούμε γυναίκες, εργαζόμενες, μετανάστριες και LGBTQI+ ανθρώπους, να συμμετέχουν στην ουσιώδης απεργία στις 8 Μαρτίου. Η απεργία μας, προσπαθεί να διαταράξει τις τρέχουσες συνθήκες καταπίεσης και να διεκδικήσει την φωνή μας για τις συνθήκες ανοικοδόμησης. Με την απεργία αγωνιζόμαστε για τις ακόλουθες απαιτήσεις:

Ελευθερία από την πατριαρχική βία σε όλες τις μορφές της. Βλέπουμε την βία κατά των γυναικών όχι ως ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά ως μέρος ολόκληρου του πατριαρχικού συστήματος που μας θέλει να παραμένουμε στο ρόλο εκείνων που φροντίζουν. Aρνούμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη της απαραίτητης εργασίας που μας επιβάλλεται μέσω της βίας και της παρενόχλησης. Εναντιωνόμαστε στις επιθέσεις των υπερ- συντηρητικών κυβερνήσεων και απαιτούμε ασφαλή, νόμιμη και ελεύθερη άμβλωση και αντισύλληψη σε κάθε χώρα. Απαιτούμε την άμεση διακοπή των πολιτικών και νομοθετικών επιθέσεων εναντίον των LGBTQI+ κοινοτήτων.
Υψηλότεροι μισθοί για όλες! Ο φεμινιστικός μας αγώνα για τον μισθό δεν είναι απλώς ενάντια στο μισθολογικό χάσμα των φύλων αλλά ενάντια στις καπιταλιστικές καταστάσεις που παράγουν και αναπαράγουν τις μισθολογικές ιεραρχίες μεταξύ φύλων, εθνικοτήτων, ιθαγενειών και ολόκληρων περιοχών. Ενώ οι πλούσιοι βρήκαν την πανδημία ως ευκαιρία να συγκεντρώσουν περισσότερο πλούτο, εμείς μένουμε πίσω και φέρουμε το βάρος της λιτότητας. Αρκετά! Δεν διεκδικούμε απλώς την ισότητα μισθών μεταξύ των φύλων αλλά υψηλότερους μισθούς για όλες τις εργαζόμενες! Απαιτούμε την διακρατική αναδιανομή του πλούτου! Ας αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω αυτά που μας ανήκουν!
Ικανοποιητική χρηματοδότηση και συνολική-συνεκτική κοινωνική πρόνοια σε όλες τις χώρες! (Απορρίπτουμε σχέδια ανασυγκρότησης που μεταθέτουν στις πλάτες των γυναιών και των μεταναστριών τις υποχρεώσεις της κοινωνικής πρόνοιας που έχουν περικοπεί). Θέλουμε να δημιουργήσουμε διεθνικές συνδέσεις για τους αγώνες της κοινωνικής πρόνοιας, περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης. Παρ’ολου που οι συνθήκες πρόνοιας διαφέρουν από χώρα σε χώρα, βασίζονται στη σεξιστική και ρατσιστική κατανομή εργασίας και τις μισθολογικές διαφορές που δημιουργούν οι ιεραρχίες μεταξύ γυναικών από διαφορετικές εθνικότητες. Θέλουμε να μετατρέψουμε αυτές τις ιεραρχίες σ’ έναν κοινό αγώνα ενάντια στην πατριαρχική δομή της κοινωνικής πρόνοιας διεθνώς.
Άνευ όρων, ευρωπαϊκή άδεια διαμονής για όλες τις μετανάστριες, προσφύγισσες και αιτούσες άσυλο! Απορρίπτουμε τον τρόπο που οι κυβερνήσεις και τα αφεντικά εκβιάζουν τις μετανάστριες, επιβάλλοντας πολύ δύσκολες οικονομικές και θεσμικές απαιτήσεις που χρειάζονται για την απόκτηση και την ανανέωση της άδεις διαμονής. Αυτό εξαναγκάζει τις μετανάστριες, ειδικά από χώρες εκτός της ΕΕ, σε ανεπίτρεπτες συνθήκες εργασίας.
Ασφαλής και καλύτερη στέγαση για όλες και όλους! Μέχρι το Μάρτιο του 2020 βρισκόμασταν ήδη σε βαθειά στεγαστική κρίση. Καθ’όλη την διάρκεια της πανδημίας τα σπίτια μας έχουν γίνει ακόμα περισσότερο αντικείμενο πολιτικής, πέρα από την βούληση και την συναίνεση μας. Απαιτούμε επαρκή και οικονομικά προσιτή στέγαση για όλες και όλους χωρίς συνωστισμό και επισφαλείς συνθήκες. Ζητούμε την άμεση μεταστέγαση των ατόμων που υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία.

Με την απαραίτητη απεργία μας θέλουμε να δείξουμε ότι οι ζωές μας και οι αγώνες μας είναι απαραίτητοι. Επομένως πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις πέρα από τα σύνορα. Στις 8 Μαρτίου θέλουμε να καλέσουμε όλες να κάνουν ορατή την δύναμη της βασικής εργασίας και να τη χρησιμοποιήσουμε ως όπλο για να επιβάλουμε τους όρους ανασυγκρότησης μετά την πανδημία.

Καλούμε όλες να οργανώσουν απεργίες στους χώρους εργασίας και έξω από αυτούς, διαδηλώσεις, πορείες, flash mob(ξαφνικές συγκεντρώσεις), συμβολικές δράσεις, ponuelazos, rudiazos (θόρυβος). Ας ωθήσουμε τα συνδικάτα να υποστηρίξουν την απεργία των γυναικών. Ας φανταστούμε μαζί τους τρόπους για να κάνουμε τους διαφορετικούς αγώνες μας ορατούς και να τους συνδέσουμε πέρα από τα σύνορα.

Καλούμε όλες τις γυναίκες, μετανάστριες και εργαζόμενες που μοιράζονται το όραμα μας και τα αιτήματα μας να συμμετάσχουν, σε μια δημόσια συνέλευση στις 21 Φεβρουαρίου, όπου θα συζητήσουμε για τους ορίζοντες της ουσιαστικής απεργίας μας.

Η δουλειά μας είναι απαραίτητη, η ζωή μας είναι απαραίτητη, η απεργία μας είναι απαραίτητη.

Καλούμε όλες όσες ταυτίζονται με αυτό το μανιφέστο, να το υπογράψουν, να το μοιραστούν ευρέως ή να το μεταφράσουν στη γλώσσα τους, ώστε να μπορεί να προσεγγίσει περισσότερες γυναίκες, μετανάστριες και εργαζόμενες.

Πρώτες υπογραφές, μέχρι τις 25 Ιανουαρίου

First signatures:

CLARA Collective, Czech Republic
Quantic Association, Romania
The Other Balkan, Balkan
a szem, Romania
zine fem, Romania
Editura Pagini Libere, Romania
LevFem, Bulgaria
Arthisteria, Czech Republic
Kırkyama Kadın Dayanışması, Turkey
Perempuan Mahardhika, Indonesia
KASZ, Hungary
Filaret 16, Romania
Leneșx Radio, Romania
One World Berlin Human Rights Film Festival, Germany
Colectiva Urzica, Romania
Romania – Țara muncii ieftine, Romania & EU
DREPT pentru îngrijire, Austria + Romania
New Course for Socialist Democracy (Yeniyol), Turkey
Precarious Disconnections, Italy
სოლიდარობის ქსელი / Solidarity Network, Georgia
Center for Women’s Studies, Serbia
Fractalia Press, Romania
Common Front for Housing Rights, Romania
Gazeta de Arta Politica – Political Art Gazette, Romania
Collectif Sans Papiers 75, France
Red Initiative, Serbia
WilPF magyar szekció, Hungary
Mossawat, Marocco
Assemblea delle Donne del Coordinamento Migranti, Italy
NEM!, Hungary
CUTRA, Romania
Laboratorio Smaschieramenti, Italy
B-Side Pride, Italy
Colectiva Autonomă Macaz, Romania,
Allt åt alla Kvinnofront Stockholm, Sweden
OV 05, Romania
Asociatia FRONT / Feminism, Romania
Colectiva A.casă, Romania
mor çatı, Turkey
NAR Kadın Dayanışması, Turkey
Democratic Women in Europe, International
Interventionistische Linke Ruhr, Germany
Freie Ungarische Botschaft, Germany
Laboratorio per un’altra città Firenze, Italy
ATTAC Hungary Association, Hungary
Refugee Assembly Brandenburg, Germany
Magyar Társadalmi Fórum – MTF, Hungary
Συνέλευση 8 Μάρτη (8th March Assembly), Greece

Ιστοσελίδες που έχουν αναδημοσιεύσει το μανιφέστο:

[EN]

a szem (Romania):  https://aszem.info/2021/01/a-nelkulozhetetlen-sztrajk-marcius-8-i-manifesztuma/2/
The Barricade (Eastern-Europe): https://thebarricade.online/essential-strike-manifesto-8th-march/
Editura Pagini Libere (Romania): https://pagini-libere.ro/en/essential-strike-manifesto-for-the-8th-of-march-e-a-s-t/
LeftEast (international): https://www.criticatac.ro/lefteast/essential-strike-manifesto-for-the-8th-of-march/
Gender and its Discontents Blog (The New School For Social Research, NY, USA): http://tns-gssi.newschool.org/2021/02/02/essential-strike-manifesto-for-the-8th-of-march/?fbclid=IwAR0mKOZLqf4WXh-LJaVkpnEIVinXr9e6_Cacyy9dWb5Z0JRpX6t04DNVoHQ
ROAR Magazine (International): https://roarmag.org/essays/essential-strike-manifesto-for-march-8/

[HU]

a szem (Romania):  https://aszem.info/2021/01/a-nelkulozhetetlen-sztrajk-marcius-8-i-manifesztuma
Editura Pagini Libere (Romania): https://pagini-libere.ro/en/essential-strike-manifesto-for-the-8th-of-march-e-a-s-t/
Gazeta de Artă Politică (Romania): http://artapolitica.ro/2021/01/25/a-nelkulozhetetlen-sztrajk-marcius-8-i-manifesztuma/
Mérce (Hungary):  https://merce.hu/2021/01/26/nemzetkozi-sztrajkra-hivnak-a-nelkulozhetetlen-dolgozok-marcius-8-an/

[RO]

a szem (Romania):  https://aszem.info/2021/01/a-nelkulozhetetlen-sztrajk-marcius-8-i-manifesztuma/3/
Baricada (Romania): https://ro.baricada.org/manifestul-grevei-esentiale-de-8-martie/
Editura Pagini Libere (Romania): https://pagini-libere.ro/en/essential-strike-manifesto-for-the-8th-of-march-e-a-s-t/
Gazeta de Artă Politică (Romania): http://artapolitica.ro/2021/01/25/manifestul-grevei-esentiale-de-8-martie/
Spectrul (Romania): https://spectrul.ro/2021/02/01/manifestul-grevei-esentiale-de-8-martie/?fbclid=IwAR1fYD1tJoM0zx9K3vrIPuZecBzOZ6kYNIbhmJ1UTnL7CPc5LvwmbCgR2hg
Cutra (Romania): https://cutra.ro/manifestul-grevei-esentiale-de-8-martie/
Platzforma (Moldova): https://www.platzforma.md/arhive/389631

[BG]

LevFem (Bulgaria): https://levfem.org/blog/2021/01/25/manifesto-2021/
Baricada (Bulgaria): https://baricada.org/2021/01/26/stachka-8mart/

[CZ]

Alarm (Czech-Republic): https://a2larm.cz/2021/02/manifest-nezbytne-stavky-8-brezna/

[IT]

Connessioni Precarie (Italy): http://www.connessioniprecarie.org/2021/01/25/manifesto-per-lo-sciopero-essenziale-dell8-marzo/
Laboratorio Smaschieramenti (Italy): https://smaschieramenti.noblogs.org/post/2021/02/03/manifesto-per-lo-sciopero-essenziale-dell8-marzo/
Coordinamento Migranti (Italy): https://www.coordinamentomigranti.org/2021/02/08/manifesto-per-lo-sciopero-essenziale-dell8-marzo/
Infoaut (Italy): https://www.infoaut.org/femminismo-genders/manifesto-per-lo-sciopero-essenziale-dell-8-marzo

[SR]

Masina (Serbia): https://www.masina.rs/?p=16015

[TK]

Imdat Fren! (Turkey): http://imdatfreni.org/8-mart-icin-hayati-grev-manifestosu-e-a-s-t/
Catlakzemin (Turkey): https://www.catlakzemin.com/8-mart-icin-hayati-grev-manifestosu/
Bianet (Turkey): https://m.bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/239166-kadinlar-8-mart-ta-buyuk-greve-cagiriyor

[KUR]

Bianet (Turkey): https://m.bianet.org/kurdi/ked/239173-jinan-ji-bo-8e-adare-banga-greva-mezin-kirine

[NL]

Globalinfo (Netherlands): https://www.globalinfo.nl/Nieuws/manifest-voor-essentiele-staking-op-8-maart