Γυναίκες και άτομα με αναπηρίες στην επόμενη ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή

Αλιεύει η Κατερίνα Πράππα

Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την ισότητα των φύλων, και για
την ορατότητα και ένταξη των ατόμων με αναπηρία, αν και υπάρχει μεγάλη
συζήτηση για το τι σημαίνουν οι διαστημικές έρευνες ως επιλογή των
σύγχρονων κρατών αλλά και από οικονομική άποψη. Σ.Β.

Γυναίκες και άτομα με αναπηρίες καλούνται να επανδρώσουν την επόμενη ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή

Το κάλεσμα της ESA έχει στόχο την ενίσχυση της διαφορετικότητας των πληρωμάτων

Ευρωπαίοι επικεφαλής διαστημικών αποστολών έχουν ξεκινήσει για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια να στρατολογούν πλήρωμα αστροναυτών, με την έμφαση να δίνεται στην ενθάρρυνση των γυναικών και των ατόμων με αναπηρία να δηλώσουν συμμετοχή για αποστολές με προορισμό το φεγγάρι και -αν όλα πάνε καλά- τον Άρη.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επιθυμεί να ενισχύσει τη διαφορετικότητα των πληρωμάτων της, καθώς αναζητά 26 νέους αστροναύτες.

Όμως προειδοποιεί ότι περιμένει έναν «πολύ υψηλό αριθμό» αιτήσεων μέχρι τη λήξη της προθεσμίας στις 31 Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα περάσουν από μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής που δεν αναμένεται να λήξει πριν τον Οκτώβριο του… 2022.

«Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι για αυτή τη διαδικασία», σημείωσε σε συνέντευξη τύπου η Λούσυ βαν ντερ Τας, επικεφαλής του τμήματος αναζήτησης νέων ταλέντων της ESA.

Η τεχνολογία προσαρμογής που επιτρέπει στους ανθρώπους να επιβιώσουν στο διάστημα, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και για τα άτομα με αναπηρίες, τόνισε από την πλευρά της η Ιταλίδα αστροναύτης, Σαμάνθα Κριστοφορέετι.

«Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στο διάστημα, όλοι έχουμε αναπηρίες», συμπλήρωσε.

Οι επίδοξοι αστροναύτες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις φυσικές επιστήμες, τη μηχανολογία, τα μαθηματικά ή τον προγραμματισμό, αλλά και τρία χρόνια εμπειρίας σε μεταπτυχιακές έρευνες.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία… Είναι μια ευκαιρία να μάθουμε πολλά για τους εαυτούς μας», τόνισε η Κριστοφορέτι.

Η προσπάθεια της ESA φτάνει σε μια εποχή κατά την οποία τα διαστημικά ταξίδια βιώνουν εκ νέου την ακμή τους.

Επί πολλά χρόνια, διαστημόπλοια εκτοξεύονταν μόνο από το Baikonur στο Καζακστάν. Πλέον, όλο και περισσότερες διαστημικές αποστολές προγραμματίζονται για το μέλλον, συχνά σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες όπως η SpaceX.

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή: https://www.in.gr/2021/02/17/world/gynaikes-kai-atoma-anapiries-kalountai-na-epandrosoun-tin-epomeni-eyropaiki-diastimiki-apostoli/