Το Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία για τις 8 Μάρτη

Ανακοίνωση 22-2-21

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή γενική συνέλευση του «Ελληνικού Δικτύου για την Φεμινιστική Απεργία», από τις 6μμ έως 11μμ. Στην γενική συνέλευση συμμετείχαν γυναίκες εκπροσωπώντας γυναικείες οργανώσεις/ομάδες γυναικών/φεμινιστικές συλλογικότητες και γυναικεία τμήματα κομμάτων.

Το θέμα της γενικής συνέλευσης ήταν ο γιορτασμός, η απότιση τιμής στις γυναίκες που άνοιξαν τον δρόμο για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και το διεκδικητικό πλαίσιο για την 8η Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 2021.

Η γενική συνέλευση στάθηκε αναλυτικά στα ζητήματα:
·         Του πολιτικού σεξισμού, της βίας κατά των γυναικών, της σεξουαλικής παρενόχλησης και του βιασμού σε κάθε εργασιακό χώρο, σε χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, όπου ασκείται εξουσία.
·         Της ενδοοικογενειακής βίας που αυξήθηκε κατά τον αναγκαστικό εγκλεισμό
·         Της απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας
·         Της όξυνσης της φτώχειας των γυναικών
·         Της αύξησης της μη αμειβόμενης εργασίας των γυναικών στο σπίτι λόγω της πανδημίας, με το διάβασμα των παιδιών, την φροντίδα του σπιτιού, την φροντίδα των ηλικιωμένων και εξαρτημένων ανθρώπων
·         Της επισφάλειας στην εργασία, της κατάργησης της προστασίας του νόμου και της απόλυσης γυναικών σε κατάσταση εγκυμοσύνης
·         Της τηλεργασίας, χωρίς όρια, χωρίς περιορισμούς χωρίς προστασία προσωπικών δεδομένων και της υγείας των εργαζομένων
·         Της εξαθλίωσης των μεταναστριών που έχουν βρεθεί στο δρόμο με την πανδημία χωρίς μεροκάματο
·         Της εγκατάλειψης των προσφυγισών στο έλεος του Θεού, άστεγες, και σε καταυλισμούς μέσα στην λάσπη, τον αέρα, το κρύο
·         Της αύξησης της διακίνησης και εμπορίας γυναικών trafficking

Η γενική συνέλευση ανέδειξε την ξεχωριστή αξία :

Ø  των αναγκαίων επαγγελμάτων για την προστασία της ζωής των ανθρώπων όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων γυναικών, με πρώτο παράδειγμα το νοσηλευτικό προσωπικό που σε ποσοστό 80% αποτελείται από γυναίκες.
Ø  της συμμετοχής των γυναικών σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδιαίτερα στα Δ.Σ. των συνδικάτων όλων των βαθμίδων, που παλεύουν για την προστασία και την βελτίωση της θέσης των εργαζομένων.

Και ανέδειξε:

Ø  την κλιματική κρίση, την επείγουσα ανάγκη φροντίδας για την θεραπεία του πλανήτη μας και την προστασία της πολύτιμης βιοποικιλότητας, που σχετίζονται άρρηκτα με  την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η γενική συνέλευση χαιρέτισε την στάση εργασίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ στον δημόσιο τομέα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας -8η Μάρτη από τις 12μμ μέχρι την λήξη του ωραρίου και το κάλεσμα σε συγκέντρωση.

Οι  γυναίκες που συμμετέχουμε στην Γενική Συνέλευση του «Ελληνικού Δικτύου για την Φεμινιστική Απεργία»

καλούμε

την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.) να προκηρύξει ΑΠΕΡΓΙΑ για την 8η Μάρτη τιμώντας τους αγώνες των γυναικών για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, ισότητα των φύλων, κράτος δικαίου και υποστηρίζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο των γυναικείων οργανώσεων.
Το Συντονιστικό του
«Ελληνικού Δικτύου για την Φεμινιστική Απεργία»

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:
katpapatheodorou@yahoo.gr, kanta@otoe.gr, polycand@hotmail.com,
ioannakanavou@gmail.com, gazililian@yahoo.gr, sakkaileana@ath.forthnet.gr