Ουδέποτε διαβουλεύθηκε ο κ. Τσιάρας με τις γυναικείες οργανώσεις

«Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1.3.2021

Ουδέποτε κλήθηκαν οι γυναικείες οργανώσεις σε διάλογο για τις προωθούμενες αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο
Ουδέποτε έλαβαν απάντηση στο αίτημά τους για συνάντηση με τον Υπουργό κ. Τσιάρα

Η «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια», στην οποία συμμετέχουν πολλές γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, διαψεύδει σθεναρά και με οργή τα λεγόμενα του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ότι είχε επαφές και συζητήσεις για το νομοσχέδιο αλλαγής του οικογενειακού Δικαίου με τον ίδιο.

Είναι τουλάχιστον αβάσιμο και κακοπροαίρετο  ψεύδος να υποστηρίζεται κάτι τέτοιο δημοσίως (ραδιοφωνικός σταθμός ALPHA 989, 25/2) ότι, δηλαδή, έχει έρθει το υπουργείο σε επικοινωνία με τις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, όταν το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια καταρτίστηκε εν κρυπτώ στην διάρκεια του 2020 και χωρίς ΚΑΜΙΑ διαβούλευση μαζί τους. Στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή ουδέποτε κλήθηκε καμία οργάνωση, ούτε καν η καθ’ ύλην αρμόδια Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Επιπλέον, όχι μόνο δεν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή οι γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις αλλά και τα σχετικά αιτήματα της «Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» για συνάντηση με τον κ. Τσιάρα δεν απαντήθηκαν. Αντιθέτως στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμμετείχαν δύο μέλη που έχουν εκτεθεί κατά την επαγγελματική τους δραστηριότητα ρητώς υπέρ της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας (Διαμαρτυρία «Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» 4.1.2021)

Επισημαίνουμε ότι σε εκδήλωση της επιστημονικής εταιρείας Αστικού Δικαίου αναφέρθηκε ότι το διαρρέον κείμενο δεν έχει την έγκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής(16 από των 18 μελών της επιτροπής).

Συναντήσεις και διάλογο έχει πραγματοποιήσει η «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» με πολιτικά κόμματα και Κοινοβουλευτικές Ομάδες: του Κινήματος Αλλαγής, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ΜέΡΑ25, Κ.Κ.Ε., Οικολόγους Πράσινους, καθώς και με μία βουλεύτρια της Ν.Δ. Καμία συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε με τον κ. Τσιάρα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Συνεπώς θα θέλαμε να μας πει ο κύριος Υπουργός με ποιες οργανώσεις είχε συζητήσεις και διάλογο;

Η όποια γνώση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έγινε κατά τρόπο πρόχειρο, αποσπασματικό και ανοργάνωτο, ο οποίος καθόλου δεν αρμόζει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως το Οικογενειακό Δίκαιο και η ρύθμιση των σχέσεων γονέων και παιδιών μετά το διαζύγιο με γνώμονα κυρίως το συμφέρον του παιδιού και σεβασμό στην ισότητα των φύλων. Η επιχειρούμενη αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου θα επέμβει σε μία  από τις ήδη προοδευτικότερες και παιδοκεντρικές νομοθεσίες στην Ευρώπη.

Τέλος, ο χρόνος, που δίνεται για να προβληθεί το θέμα του νομοσχεδίου στα ηλεκτρονικά Μέσα αλλά και στον Τύπο είναι εξόφθαλμα άνισα κατανεμημένος, ώστε να προβάλλεται η άποψη της μίας πλευράς, δηλαδή όσων τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.