Δικαστήριο της Κίνας υποχρεώνει τον σύζυγο να πληρώσει για την οικιακή εργασία

Μετάφραση-προσαρμογή Κατερίνα Πράπα

Στο Πεκίνο, δικαστήριο που ασχολείται με τα διαζύγια υποχρέωσε άντρα να πληρώσει την γυναίκα του για τις οικιακές εργασίες, για όλη την διάρκεια του 5ετούς συζυγικού τους βίου. Το ποσό που θα λάβει η γυναίκα ανέρχεται στα 50.000 γιουάν (περίπου 7.700 δολάρια – σημειωτέον ότι στην περιοχή του Πεκίνου, η πρόσληψη μιας οικιακής βοηθού για τα παιδιά κοστίζει 50.000 γιουάν για ένα χρόνο) για μη αμειβόμενη εργασία.

Ο νέος αστικός κώδικας που εισήχθη στη Κίνα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι μικρό. Μια υπόθεση που έγινε γνωστή ήταν αυτό το διαζύγιο των Τσεν. Σύμφωνα με το Εποχιακό Δικαστήριο του Tangshan η απόφαση που βγήκε είναι υπέρ της συζύγου και υποχρεώνει τον σύζυγο να καταθέσει την αμοιβή. Ο δικαστής αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην διάσπαση της κοινής περιουσίας του ζευγαριού καθώς τόνισε ότι μετά το διαζύγιο χωρίζεται η υλική περιουσία των συζύγων, αλλά η οικιακή εργασία αποτελεί μια άυλη αξία.

• • Ο νέος αστικός κώδικας τέθηκε φέτος σε ισχύ και παρέχει το δικαίωμα στον/στην σύζυγο να ζητήσει αποζημίωση όσον αφορά την ανατροφή παιδιών, φροντίδα ηλικιωμένων καθώς και των οικιακών εργασιών.

• • Οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο ήταν έντονες όσον αφορά το μέγεθος του ποσού που δίνεται σαν αποζημίωση και αποκατάσταση, καθώς και το πόσο αξιοκρατικός είναι ο νόμος, ως προς τους άντρες και τις γυναίκες.

• • Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ , Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι γυναίκες στην Κίνα ξοδεύουν τέσσερις ώρες την ημέρα σε μη αμειβόμενη εργασία, σχεδόν 2,5 ώρες περισσότερο από τους άντρες.

ΠΗΓΗ: https://www.bbc.com/news/world-asia-china-56178510