8 Μάρτη: Στην πανδημία της Πατριαρχίας, απαντάμε με αγώνες

Παγκόσμια Φεμινιστική απεργία-εκδηλώσεις στις 8 Μάρτη 2021

Ανακοίνωση του Μωβ

Η φετινή 8η Μάρτη είναι διαφορετική, αφού αναδείχθηκε ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο της πανδημίας, διεθνώς, η αξία της φροντίδας, που οι γυναίκες αναλαμβάνουν ακόμα, δυστυχώς πρωταγωνιστικά, στον δημόσιο (νοσοκομεία) και ιδιωτικό χώρο. Δωρεάν στο σπίτι ή με χαμηλές αμοιβές και επισφαλείς συμβάσεις εργασίας. Αγωνιζόμαστε φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, για την ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Παράλληλα έχουμε τη χαρά εδώ και δύο μήνες να ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπου έχει σπάσει η σιωπή για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες, μετά την συγκλονιστική καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, και τώρα οι καταγγελίες παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, στον αθλητισμό, στο θέατρο, τα πανεπιστήμια, και σύντομα απ’ ότι φαίνεται και για τις καθημερινές γυναίκες που αγωνίζονται για την αξιοπρέπειά τους. Πρόκειται για μια επανάσταση που ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα φέρει και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αφού “ο φόβος άλλαξε πλευρά”. Μια επανάσταση για την προετοιμασία της οποίας έχουμε συμβάλει με τη χρόνια δράση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Αυτή τη δύσκολη χρονιά όπου ζήσαμε την πανδημία της βίας, παράλληλα ζούμε την αγωνιστική κινητοποίηση εναντίον της πατριαρχίας. Την ίδια στιγμή είμαστε θύματα της γενικότερης αστυνομικής και κατασταλτικής πολιτικής, όπως έδειξαν οι 14 συλλήψεις φεμινιστριών στις 25 Νοέμβρη με τα πρόστιμα και την παραπομπή σε δίκη 11 γυναικών, και όπως δείχνουν καθημερινές πράξεις αστυνομικής βίας σε πανεπιστήμια, σε πλατείες και παντού.

Η κυβερνητική πατριαρχία δείχνει τα δόντια της, αμφισβητώντας χρόνιες κατακτήσεις των γυναικών, όπως με την ουσιαστική κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και τον περιορισμό των γυναικών στο πλαίσιο οικογένεια-μητέρα, αλλά και την προετοιμασία αλλαγής του νόμου για το οικογενειακό δίκαιο, όπου ενισχύει τη δύναμη του πατέρα-αφέντη, για πρώτη φορά μετά το 1983. Λέμε όχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια που αυξάνει την ενδοοικογενειακή βία και καταργεί τη διατροφή των παιδιών και είμαστε υπέρμαχες της συναινετικής.

Εμείς διεκδικούμε την ισότητα στους νόμους και τους θεσμούς, και πάνω απ’ όλα την κοινωνική δικαιοσύνη.

Συμμετέχουμε στη φεμινιστική απεργία της 8ης Μάρτη και στηρίζουμε όλες τις σχετικές εκδηλώσεις πανελλαδικά
– – –
Όλα τριγύρω αλλάζουν, όμως, κι όλα τα ίδια μένουν. Γι’ αυτό και διεκδικούμε και φέτος, και αγωνιζόμαστε κάθε μέρα του χρόνου.

►Για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των υγειονομικών, για μόνιμη και σωστά αμοιβόμενη εργασία για το υγειονομικό προσωπικό
► Ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας, να κλείσει το μισθολογικό χάσμα γυναικών και ανδρών. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει σχετική αναφορά και πολιτικές, χωρίς επαρκές αντίκρυσμα στην Ελλάδα.
► Όχι στη συνεχιζόμενη ανεργία, διεκδικούμε δουλειά για όλες και όλους, με σταθερή απασχόληση και ασφάλιση.
► Τον τερματισμό των διακρίσεων στις προσλήψεις, για ισότιμη πρόσβαση στις προαγωγές στους χώρους εργασίας.
►Αυστηρή ρύθμιση της τηλε-εργασίας, για να μην υπονομευθούν τα δικαιώματα αλλά και να μην μετατραπεί σε “ευκολη” λύση για την επιστροφή των γυναικών στο σπίτι με περισσότερα καθήκοντα.
► Την έμπρακτη στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας, που έχει υπεύθυνη κατά 90% γυναίκα.
► Την στήριξη των γυναικών ΑμεΑ, ή με παιδιά ΑμεΑ, που βιώνουν μεγαλύτερες διακρίσεις.
► Να πάψει η μάστιγα απολύσεων εγκύων γυναικών με κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών.
► Το επίδομα γέννησης των 2000 ευρώ που καλώς θεσμοθετήθηκε, να περιλαμβάνει τις μετανάστριες χωρίς προϋποθέσεις.
►Άδεια και επίδομα κύησης-μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είτε έχουν σταθερή απασχόληση είτε μπλοκάκια. Είναι τεράστιο το ποσοστό των γυναικών με επισφαλή απασχόληση που δεν έχουν άδεια κύησης-μητρότητας ή έχουν για ελάχιστα διαστήματα.
► Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και αντίστοιχα προγράμματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με δημοκρατικό και επιστημονικό τρόπο. Στόχος να συμβάλουν στην αλλαγή τρόπου σκέψης των νέων ανθρώπων, για την ισότητα των φύλων, τη βία κατά των γυναικών και να αμφισβητήσουν τα στερεότυπα στα θέματα δικαιωμάτων και σεξουαλικότητας. Το κίνημα των καταγγελιών υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο φέτος αυτό το έλλειμμα του εκπαιδευτικού συστήματος
► Καμιά σκέψη για την πορνεία-επάγγελμα και πορνεία-επιχείρηση, που συζητείται κατά καιρούς, γιατί η πορνεία αποτελεί διαχρονική μορφή βίας κατά των γυναικών και δημιουργεί το ευρύτερο περιβάλλον για αύξηση της έμφυλης βίας.
►Να καταργηθεί ο νόμος για την παρένθετη μητρότητα, που εμβαθύνει την εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος και κάνει τις φτωχές γυναίκες σάκκους εμβρύων για όσους και όσες διαθέτουν χρήμα. Η γέννα δεν μπορεί να είναι επάγγελμα.
► Επαρκείς δομές για κακοποιημένες γυναίκες, για ολοκληρωμένη οικονομική και κοινωνική στήριξή τους, για την απεμπλοκή τους από βίαιες σχέσεις.
► Η σεξουαλική παρενόχληση ή άλλα τέτοια αδικήματα να ενταχθούν υποχρεωτικά σε όλους τους κανονισμούς δεοντολογίας σε χώρους εργασίας και μόρφωσης.
► Να κυρωθεί από τη Βουλή η 190 σύμβαση Εργασίας για την παρενόχληση και κακοποίηση των γυναικών στους χώρους εργασίας
► Για την ισότητα ντόπιων και μεταναστριών γυναικών ζητάμε τακτικές διαδικασίες νομιμοποίησης και απόδοση ιθαγένειας, να κλείσουν τα κέντρα κράτησης στα οποία φυλακίζονται προσωρινά γυναίκες για απέλαση, χωρίς να έχουν κάποια δικαστική ποινή.
► Το δικαίωμα για τις προσφύγισσες να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες στις χώρες όπου διαμένουν προσωρινά ή μόνιμα, με έμφαση στην πρόληψη της έμφυλης βίας, για το δικαίωμά τους στην εργασία, στην εκπαίδευση για κορίτσια και αγόρια εξίσου, για το δικαίωμα στο άσυλο λόγω πολέμου, δίωξης ή έμφυλης βίας.
►Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των φυλακισμένων μωρομάνων.
►Να στηριχτούν με ειδικά μέτρα οι γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και εξακολουθούν να είναι διπλά στιγματισμένες και περιθωριοποιημένες.
► Να αναγνωριστεί από το νόμο η αυτοάμυνα σε περιπτώσεις αντίστασης των γυναικών στην έμφυλη βία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γυναίκες με μακρόχρονες ποινές γιατί αντιστάθηκαν σε έναν βίαιο σύζυγο ή σύντροφο ή σε επίθεση από περαστικό. Οικονομική στήριξη των φτωχών φυλακισμένων γυναικών.
► Την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, τόσο σε περιπτώσεις έμφυλης βίας όσο και στις περιπτώσεις των διατροφών. Η μεγάλη αργοπορία που παρατηρείται και τα υπερβολικά έξοδα, αποτρέπει τις γυναίκες από τη διεκδίκηση όσων δικαιούνται από το νόμο και τις οδηγεί μαζί με τα παιδιά, στη φτώχεια.
► Για την αυτοδιάθεση των γυναικών σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού, καταπολεμούμε τις σκοταδιστικές απόψεις για το “αγέννητο παιδί” που έχουν λάβει μεγάλη δημοσιότητα και ενοχοποιούν τις γυναίκες που θέλουν να ασκήσουν το νόμιμο και ηθικό δικαίωμά τους σε διακοπή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
►Πιστεύουμε στην αλληλεγγύη των γυναικών χωρίς σύνορα, ανεξάρτητα από εθνικές, θρησκευτικές ή άλλες ταυτότητες.
► Αγωνιζόμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική κρίση και για την ενεργειακή μετάβαση, και στηλιτεύουμε ιδιαίτερα την πολιτική των εξορύξεων που καταστρέφει το περιβάλλον και δημιουργεί πολεμικούς κινδύνους στην Ανατολική Μεσόγειο.
► Την επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, αλλά και την προετοιμασία για την δημιουργία Υπουργείου Ισότητας και γυναικείων δικαιωμάτων, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες της ΕΕ.