8 ΜΑΡΤΗ ΜΑΖΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Από τις πιο μαζικές πορείες για την 8η Μάρτη έγιναν χθες στην Αθήνα, ατέλειωτες, όλη μέρα. Το μεσημέρι με την απεργιακή συγκέντρωση, καλεσμένη πρωτίστως από σωματεία, με συμμετοχή πολλών αγωνιστικών σωματείων όπως των ηθοποιών, των Υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και επίσης με πολλές γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, με πορεία προς τη Βουλή, όπου και το υπέροχο χορευτικό δρώμενο. Μαζί και πολλές πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς κάθε είδους, που είχαν φορέσει τον συνδυασμό του ταξικού αγώνα με την γυναικεία απελευθέρωση. Αντιπροσωπευτικό σύνθημα σχετικά, “Η απελευθέρωση των γυναικών είναι υπόθεση όλων των εργατών”.

Δεκάδες οι ομιλίες από την εξέδρα, καθώς και τραγούδια και μουσικές. Αρκετή συμμετοχή προσφυγισσών με τα πανό και τα συνθήματά τους. Αναρίθμητες οι σύντομες ομιλίες από την εξέδρα, συνήθως να συνδέουν το ταξικό, το αντικυβερνητικό με τα γυναικεία δικαιώματα.

Η Λίλιαν Γαζή από το Ελληνικό Δίκτυο για τη φεμινιστική απεργία της 8ης Μάρτη, κατάγγειλε την ουσιαστική κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και κάλεσε σε μαζικό φεμινιστικό αγώνα. Στηλίτευσε την υποβάθμιση της ΓΓΙΦ και υποστήριξε τον αγώνα για να εμποδιστεί το νομοσχέδιο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.

Εκ μέρους του Μωβ, η Αλεξάνδρα Μακρή είπε ότι στην πανδημία της Πατριαρχίας, απαντάμε με αγώνες, υπογράμμισε τη συμβολή των γυναικών στη φροντίδα, στον ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο, και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν στην υγειονομική κρίση διεθνώς και ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Τόνισε τη σημασία του κινήματος ME TOO, που αποτελεί μια επανάσταση, στηλίτευσε την κυβερνητική πατριαρχία και την ουσιαστική κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, ενώ κατέληξε με την ανάγκη να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα του Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια τέκνων υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια οπισθοδρόμηση προς την πατριαρχική οικογένεια. Επίσης στηλίτευσε την διαρκή αυταρχική συμπεριφορά της αστυνομίας, μια γεύση από την οποία πήραν οι 14 φεμινίστριες που συνελήφθησαν στις 25 Νοεμβρίου.

Μαζική η παρουσία της Συνέλευσης 8ης Μάρτη, με εντυπωσιακά πανό και πικέτες, καθώς και η Κίνηση για τη Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτη.
Το απόγευμα στο Σύνταγμα, με κάλεσμα φεμινιστικών συλλογικοτήτων, με πορεία προς την Ομόνοια. Με συνθήματα και δρώμενα. Τα φεμινιστικά συνθήματα εκεί μάλλον υπερτερούσαν.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας

Το απόγευμα από το ΠΑΜΕ και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, στα Προπύλαια, επίσης πολύ μαζική, καλεσμένη από σωματεία και κάθε είδους οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Η ΟΓΕ είχε καλέσει επίσης συγκεντρώσεις-πορείες αλλά και διάφορες εκδηλώσεις, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Εδώ από το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη για τις κινητοποιήσεις της 8ης Μάρτη

Όπως γράφεται σε ανακοίνωση του Ριζοσπάστη: Μπροστά από την εξέδρα, τη θέση τους πήραν σωματεία και φορείς, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το «παρών» έδωσαν Συνδικάτα και Ομοσπονδίες από μια σειρά κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα: Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, η Ένωση Λογιστών – Ελεγκτών, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, το Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Η ΟΒΣΑ και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς αυτοαπασχολούμενων, όπως η Ένωση Επαγγελματιών Α’ Αθήνας και το Σωματείο Καταστηματαρχών Κομμωτών – Κουρέων Αττικής. Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών – μέλη της ΟΓΕ από μια σειρά δήμους και συνοικίες της Αθήνας, αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι.

Το στίγμα από δύο ομιλήτριες: «Δεν γιορτάζουμε επετειακά τη μέρα αυτή αλλά μαχητικά διεκδικούμε όλα όσα έχουμε ανάγκη σήμερα, καθώς η ανισοτιμία της γυναίκας ζει και βασιλεύει. Παίρνουμε τη σκυτάλη από τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες των προηγούμενων αιώνων διεκδικώντας μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση», υπογράμμισε από το βήμα της συγκέντρωσης η Πόπη Ξεκαλάκη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Ενώ μια άλλη γυναίκα, στέλεχος του ΚΚΕ: «Οι εργαζόμενες δεν έχουμε ανάγκη από “ίσες ευκαιρίες” και ποσοστώσεις, όπως μας λένε, στην εργασιακή ζούγκλα, στην οικονομική ανασφάλεια, στην ανεργία, στις πετσοκομμένες συντάξεις. Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με σταθερό ωράριο εργασίας, λιγότερες ώρες δουλειάς και αξιοπρεπές εισόδημα. Για να έχουμε δικαίωμα σε μέτρα προστασίας της υγείας κι άδειες μητρότητας, χωρίς προϋποθέσεις», τόνισε και κάλεσε σε ενίσχυση του αγώνα «για υγεία και ζωή με δικαιώματα».

Αναμφισβήτητα η φετινή 8η Μάρτη, τουλάχιστον για την Αθήνα, ήταν μια γιορτή υπέρ των γυναικείων δικαιωμάων ιδωμένων υπό διαφορετικούς φακούς, παρά τις απαγορεύσεις και το φόβο για την πανδημία που εμπόδισε πολύν ακόμα κόσμο να συμμετέχει. Επίσης στη Θεσσαλονίκη έγινε μαζικότατη διαδήλωση, το απόγευμα, για την οποία θα έχουμε ρεπορτάζ σύντομα. Όλες αυτές τις χιλιάδες των γυναικών αλλά και αλληλέγγυων ανδρών που διαδήλωσαν στις 8 Μάρτη στην Αθήνα, η ΕΡΤ-1, δηλαδή η δημόσια τηλεόραση, δεν τις είδε. Είχε μια μικρή είδηση στις 9.44 λεπτά, στο δελτίο των 9, όπου έλεγε δηλώσεις του Μητσοτάκη και της Σακελλαροπούλου. Εύγε στη Δημόσια Τηλεόραση, πάντα τέτοια!

Γενικότερα, λόγω της πανδημία, και διεθνώς, δεν υπήρξαν οι μάζες των εκατοντάδων χιλιάδων και των εκατομμυρίων που είχαν βγει στους δρόμους περασμένες χρονιές για να αναδείξουν το σύνθημα “Τέρμα στην πατριαρχία”. Δυστυχώς υπήρξαν και πολλές απαγορεύσεις, αλλά το κίνημα θα επανέλθει δριμύτερο.