Αφγανιστάν: Τρεις γυναίκες εργαζόμενες στα ΜΜΕ δολοφονήθηκαν επιστρέφοντας από την δουλειά τους

Μετάφραση-προσαρμογή: Στέλλα Τσέρι

Τρεις γυναίκες εργαζόμενες στα μέσα ενημέρωσης, πυροβολήθηκαν μέχρι θανάτου στην ανατολική Αφγανική πόλη του Τζατζαλαμπάντ στις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, εν μέσω ενός κύματος δολοφονιών που σπέρνει το φόβο στους εργαζόμενους στα αστικά κέντρα.

O Zalmai Latifi, επικεφαλής του τοπικού τηλεοπτικού δικτύου Enikas TV, δήλωσε ότι οι τρεις γυναίκες είχαν πρόσφατα αποφοιτήσει από το λύκειο, ήταν σε ηλικίες 18-20, και δούλευαν στο τμήμα μεταγλώττισης του σταθμού.

Πηγές από την κυβέρνηση είπαν ότι οι γυναίκες δολοφονήθηκαν ενώ γυρνούσαν σπίτι από την δουλειά τους και μάρτυρες είπαν ότι ένοπλοι άνδρες πυροβόλησαν τις γυναίκες στο κεφάλι πριν τραπούν σε φυγή. Μια τέταρτη γυναίκα τραυματίστηκε και, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του νοσοκομείου, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και πάλευε για την ζωή της.

Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Juma Gul Hemat είπε ότι ο κύριος ύποπτος της επίθεσης έχει συλληφθεί και είναι συνδεδεμένος με την αντίσταση των Ταλιμπάν. Όμως, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διέψευσε οποιαδήποτε σύνδεση του κινήματος με την επίθεση αυτή.

Ένα κύμα ενόπλων επιθέσεων και βομβών τοποθετημένων σε οχήματα φαίνεται να έχει στοχοποιήσει δημοσιογράφους, δημόσιους και κοινωνικούς υπαλλήλους και μέσου επιπέδου κυβερνητικούς υπαλλήλους, τους τελευταίους μήνες.

“Οι στοχευμένες δολοφονίες των δημοσιογράφων μπορεί να δημιουργήσουν μια κατάσταση φόβου στην δημοσιογραφική κοινότητα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτολογοκρισία, σε εγκατάλειψη των δραστηριοτήτων των ΜΜΕ, ακόμα και σε φυγή από την χώρα,” είπε ο Mujib Khalwatgar, επικεφαλής της ομάδας υπεράσπισης των μέσων ενημέρωσης, Nai.

Ο επικεφαλής του Enikas TV, Latifi είπε ότι ο σταθμός, που δημιουργήθηκε το 2018, ήταν στελεχωμένος από 10 γυναίκες, 4 από τις οποίες ήταν πλέον νεκρές, συμπεριλαμβανομένης και της Malala Maiwand, μιας τηλε-δημοσιογράφου που πυροβολήθηκε μαζί με τον οδηγό της στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Οι Ταλιμπάν και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν διεξάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ντόχα, αλλά η διαδικασία έχει επιβραδυνθεί καθώς η διακυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, επανεξετάζει τα σχέδια για την ειρηνευτική διαδικασία και την απόσυρση των στρατευμάτων.

Φωτό: Η μεταφορά στο νοσοκομείο του Τζατζαλαμπάντ, της μιας από τις τρεις γυναίκες που δολοφονήθηκαν από άγνωστους ενόπλους άντρες.

ΠΗΓΉ: https://www.reuters.com/article/us-afghanistan-attack-media/three-female-media-workers-killed-on-way-home-from-work-in-eastern-afghanistan-idUSKCN2AU1Q5?feedType=mktg&feedName=worldNews&WT.mc_id=Partner-Google