8 Μαρτη μαζικη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Στον δρόμο θέλουμε να είμαστε ελεύθερες, όχι γενναίες

Μια μεγάλη φεμινιστική πορεία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, 8 Μάρτη – Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας, με παλμό, φωνές γυναικών και θηλυκοτήτων και με τη συμμετοχή πολλών φεμινιστικών συλλογικοτήτων.

Τα δικαιώματα των γυναικών έγιναν φωνή και συνθήματα ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση αλλά και γενικότερα η παρενοχλητική συμπεριφορά που έβγαλε στο προσκήνιο το κίνημα #metoo μετά την αποκαλυπτική μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου. Μια μαρτυρία που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για καταγγελίες και μαρτυρίες ψυχικής και σωματικής βίας σε όλους σχεδόν τους χώρους.

Οι μαρτυρίες αυτές δίνουν δύναμη στη κάθε μία από μας να πει «Αδελφή μου σε πιστεύω» και αυτό έκαναν εκατοντάδες γυναίκες, θηλυκότητες και άτομα που διεκδικούν να σπάσει πλέον η σιωπή και να μιλάμε ανοιχτά για τα δικαιώματά μας. «Δεν θέλουμε στο δρόμο για το σπίτι να είμαστε γενναίες, θέλουμε να είμαστε ελεύθερες», «Κάτω τα χέρια από τα σώματά μας», «Θάνατος στην πατριαρχία» και άλλα πολλά ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν ή γράφτηκαν σε πικέτες και πανό ζητώντας θεμελιώδη δικαιώματα σε γυναίκες και θηλυκότητες. Με γκλίτερ, χρωματιστά πανό και απέχθεια στην μάτσο συμπεριφορά οι διαδηλώτριες και οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι είναι σε θέση μάχης ενάντια στην κρατική και σε κάθε άλλη συγκάλυψη της κουλτούρας του βιασμού αλλά και κάθε άλλης παρενοχλητικής συμπεριφοράς.

Με συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, μαζί με εργατικά σωματεία, τίμησαν αγωνιστικά την 8η του Μάρτη, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και ταυτόχρονα έστειλαν μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο, τη φτώχεια, την προσφυγιά και την εκμετάλλευση.

Από νωρίς άρχισαν να συγκεντρώνονται στο άγαλμα Βενιζέλου, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών και να παίρνουν τη θέση τους πίσω από τα πανό των συλλόγων και των σωματείων, μέσα από τα οποία πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους και διαμήνυσαν: «8 του Μάρτη, σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα».

Πηγή: https://alterthess.gr/ston-dromo-theloyme-na-eimaste-eleytheres-ochi-gennaies/