Σήμα ΒΟΗΘΕΙΑΣ- HELP ME Sign

 

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Σε εκφοβισμό (ή μπούλινγκ, αγγλ. bullying) , Εμπορία Ανθρώπων (ή τράφικινγκ, αγγλ. trafficking) ενδοοικογενειακή βία, απαγωγή κλπ.
Αυτό είναι το διεθνές σήμα για να ζητάμε ΒΟΗΘΕΙΑ- HELP ME.

Παρακαλώ μοιραστείτε το για να ενημερώσετε τους ανθρώπους:

1) να αναγνωρίσουν ότι κάποια προσπαθεί να ζητήσει ΒΟΗΘΕΙΑ ή
2) μπορεί να το χρησιμοποιήσει η ίδια
ΣΤΑΣΕΙΣ με διακριτές κινήσεις:
1. η παλάμη σηκωμένη ανοιχτά ενωμένα δάχτυλα
2. φέρνουμε τον αντίχειρα εμπρός
3. κλείνουμε τα δάχτυλα πάνω στον αντίχειρα

Ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα σχετικά με ένα επικίνδυνο άτομο και τον τρόπο με τον οποίο παγιδεύει σε μια κατάσταση το θύμα του, είναι πόσα άτομα ΔΕΝ το παρατηρούν. Οι κακοποιοί, οι απαγωγείς, οι έμποροι και διακινητές ανθρώπων, συχνά παρακολουθούν και ελέγχουν ένα άτομο τόσο σφιχτά, ώστε είναι αδύνατο να ζητήσει βοήθεια.

Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες ανθρώπων που καταφέρνουν να αφήσουν σε κάποιον ένα σημείωμα λέγοντας ότι χρειάζονται βοήθεια ή να σηματοδοτούν με κάποιον άλλο τρόπο ότι βρίσκονται σε μια επικίνδυνη κατάσταση.

Δεν θα ήταν υπέροχο αν υπήρχε ένας τρόπος που θα μπορούσαν γρήγορα, αλλά διακριτικά, να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους ότι είχαν πρόβλημα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από το άτομο που τους θέτει σε κίνδυνο;

Υπάρχει. Είναι το διεθνές σήμα για βοήθεια και γίνεται viral για όλους τους σωστούς λόγους.

Ένα βίντεο που μοιράστηκε ο Ινδός εστιάτορας Harjinder Singh Kukreja δείχνει διάφορα σενάρια στα οποία ένα άτομο χρειάζεται βοήθεια και δίνει σήμα με μια απλή χειρονομία που όλοι πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε – ή εάν χρειαστεί, να χρησιμοποιήσουμε για τον εαυτό μας. https://9gag.com/gag/aP3Y6VR

Στο βίντεο, μια γυναίκα σε ένα μπαλκόνι, ένας άντρας στην πόρτα κατά τη διάρκεια μιας παράδοσης, και ένα κορίτσι που περπατά κάτω από ένα διάδρομο με έναν άνδρα, όλα δίνουν το σήμα χωρίς να το γνωρίζει ο κακοποιητής.
1. η παλάμη σηκωμένη ανοιχτά ενωμένα δάχτυλα (είναι σαν να λέμε στον απέναντι θέλω να μιλήσω; θέλω να σου πω)
2. φέρνουμε τον αντίχειρα εμπρός (σημαίνει φέρνω το πρόβλημά μου ενώπιόν σου)
3. κλείνουμε τα δάχτυλα πάνω στον αντίχειρα εγκλωβίζοντάς τον (σημαίνει είμαι εγκλωβισμένη)