Επιστολή της Επιτροπής για το οικογενειακό δίκαιο προς βουλεύτριες/βουλευτές

    • Επιστολή της «Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» προς τις Βουλεύτριες και τους Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων της 16 Μαρτίου 2021

Αγαπητοί Κύριοι Βουλευτές/αγαπητές κυρίες Βουλεύτριες
Της Βουλής των Ελλήνων

Η «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» αποτελείται από 23 γυναικείες/φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες που αγωνίζονται για τα δικαιώματα και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, θρήσκευμα, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό υπόβαθρο. Όλες οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» έχουν προσυπογράψει ΨΗΦΙΣΜΑ που σας έχει αποσταλεί στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που είναι δημοσιοποιημένες στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων από την 1 Δεκεμβρίου 2020.

Τρεις Κοινοβουλευτικές Ομάδες μας έκαναν την τιμή να συνομιλήσουν μαζί μας και να ακούσουν τις θέσεις μας. Δυστυχώς αυτή την τιμή δεν μας την έκανε ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης.

Υπό τη σκιά του νέου νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 24/2/2021 και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, λαμβάνουμε την τιμή να σας θέσουμε υπόψη ορισμένα στοιχεία.

Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και κάθε μέλους της οικογένειας πρέπει να αποτελεί τη βάση μιας υγιούς οικογενειακής ζωής, μιας υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, ακόμα και μετά το διαζύγιο των γονιών τους. Το συμφέρον και η ανάπτυξη του παιδιού σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον που ζει και το περιβάλλον διαμορφώνεται και από τους γονείς, αλλά και από τους νόμους της πολιτείας, οι οποίοι πρέπει να δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον όπου παιδιά και μητέρες / γονείς δεν θα απαξιώνονται, δεν θα κακοποιούνται, δεν θα απειλούνται.

Το προτεινόμενο σ/ν δεν εξασφαλίζει την αρμονία της οικογένειας, δεν εξασφαλίζει την ψυχική ισορροπία του παιδιού.

Το ισχύον Οικογενειακό Δίκαιο είναι από τα πιο προοδευτικά στην Ευρώπη, με παιδοκεντρικό χαρακτήρα και υπέρ της ισότητας των φύλων. Είναι απόλυτα σύμφωνο προς το Σύνταγμα και το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των γονέων σε εξίσου επιμέλεια, κατόπιν μεταξύ τους συμφωνίας.

Δυστυχώς το προτεινόμενο σ/ν όχι μόνο δεν προσθέτει τίποτε το ουσιώδες και πρακτικό στην προοδευτική και παιδοκεντρική μέχρι σήμερα σχετική νομοθεσία, αλλά αντίθετα δημιουργεί ασάφειες και αφορμές για μεγαλύτερες δικαστικές διενέξεις από όσες ευαγγελίζεται ότι καινοτομεί να επιλύσει, ενώ είναι επικίνδυνο από την άποψη της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς αφήνει εκτεθειμένους παιδί και μητέρα.

Δυστυχώς, με τις προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου παραγκωνίζεται το συμφέρον του τέκνου που μέχρι σήμερα ήταν ακρογωνιαίος λίθος του οικογενειακού μας δικαίου το οποίο αξιολογείτο από τον αρμόδιο φυσικό δικαστή κατά περίπτωση και καθιστούσε το οικογενειακό μας δίκαιο το πλέον προοδευτικό της Ευρώπης. Επίσης επιχειρούνται φωτογραφικού τύπου ρυθμίσεις, για την εξυπηρέτηση του σκοπού των οποίων στο σχέδιο περιλαμβάνονται ψυχολογικές, αόριστες και δυσαπόδεικτες έννοιες όπως η συναισθηματική διατάραξη σχέσεων γονέων και τέκνων.

Περαιτέρω, παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών όπως αυτά έχουν εκφραστεί μέχρι τώρα από διεθνείς συμβάσεις (ενδεικτικά αποκλεισμός/περιορισμός επικοινωνίας με το τέκνο μόνο σε περίπτωση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης για εγκλήματα σε βάρος του τέκνου). Επιπλέον, εισάγεται μαθηματικό τεκμήριο του 1/3 του χρόνου του παιδιού (όχι στη διατροφή όπως θα περίμενε κανείς) το οποίο δεσμεύει καταλυτικά τη κρίση του φυσικού δικαστή να κρίνει εξατομικευμένα.

Δυστυχώς το νομοσχέδιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με σωρεία διατάξεων της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τη Διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και τη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, την ΕΣΔΑ και την Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεως κατά των γυναικών κτλ.

Δυστυχώς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρέκαμψε το πόρισμα της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής υπό την προεδρία του κ. Ιωάννη Τέντε (Επίτιμου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου), δεν διαβουλεύτηκε με δικαστές, δικηγόρους ψυχιάτρους και λοιπούς επιστημονικούς φορείς.

Η οριζόντια επέμβαση του νομοθέτη στην οικογενειακή ζωή των πολιτών θα ωθεί τους πολίτες να προσφεύγουν μαζικά στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα για τους λόγους που εξηγήσαμε ανωτέρω.

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων που έχει μετονομαστεί σε Υφυπουργείο για την Δημογραφική και Οικογενειακή Πολιτική και καθ’ ύλην αρμόδιο δεν συμμετείχε στις διαδικασίες για την αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου. Επίσης το αίτημά μας για διαδικτυακή συνάντηση με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από 29/12/2021 δεν έγινε δεκτό από την προηγούμενη επικεφαλής της επιτροπής. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε θετική απάντηση από την νέα υπεύθυνη κ. ‘Αννα Καραμανλή.

Κύριοι, βουλευτές/ κυρίες βουλεύτριες της
Βουλής των Ελλήνων
Επισυνάπτουμε για την καλύτερη ενημέρωσή σας το ΨΗΦΙΣΜΑ των οργανώσεων, καθώς και κείμενο με ανάλυση κατ’ άρθρον του προτεινόμενου σ/ν και σχολιασμό το οποίο έχει επεξεργαστεί η Ομάδα Δικηγόρων «Νομικά Θέματα Συν-Επιμέλεια»
Με τιμή,
«Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο
Και την Συναινετική Συνεπιμέλεια»