Λογοκρισία και σε πανεπιστημιακό φόρουμ καταγγέλλουν φοιτήτριες από το Ρέθυμνο

Περιστατικό ξεκάθαρης λογοκρισίας, με θύμα μία φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κρήτης από το Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με την καταγγελία η φοιτήτρια αποκλείστηκε από πανεπιστημιακό φόρουμ ( ομάδα της σχολής της στο facebook) επειδή αναδημοσίευσε άρθρο σχετικό με την σκανδαλώδη παραχώρηση προσωπικών δεδομένων ενάμιση εκατομμυρίου πολιτών από τον υπουργείο Παιδείας στην εταιρεία Cisco, που αποκαλύφθηκε χθες.

Με την καταγγελία τους συμφοιτήτριες της κοπέλας που λογοκρίθηκε ζητούν την απομάκρυνση του διαχειριστή από το πανεπιστημιακό φόρουμ, καθώς επίσης να αποκατασταθεί η πρόσβαση της συγκεκριμένης φοιτήτριας στο διαδικτυακό βήμα διαλόγου.

Η καταγγελία

Αναλυτικά η καταγγελία των φοιτητριών Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου έχει ως εξής:

«Στις 22.03 κυκλοφόρησε η είδηση-σκάνδαλο για τα προσωπικά δεδομένα 1.500.000 φυσικών προσώπων, χρηστ(ρι)ών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης Cisco, που διενεργεί την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα, με την κυβέρνηση ως συμβαλλόμενο μέρος να έχει παραχωρήσει τα προσωπικά μας δεδομένα στην εν λόγω εταιρία. Μία συμφοιτήριά μας από το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, σκέφτηκε να δημοσιεύσει στην ομάδα της σχολής της στο facebook ένα άρθρο, που αναφερόταν σε αυτό το γεγονός, προς ενημέρωση των συμφοιτητ(ρι)ών της, μιας και σε κάποια μαθήματα αρκετ@ φοιτητ@ έχουν χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Η δημοσίευσή της διαγράφτηκε.

Έπειτα, έγραψε ένα μικρό κείμενο στο οποίο έκανε ορατή την λογοκρισία που υπέστη, καθώς και τον προβληματισμό της σχετικά με την ενέργεια των διαχειριστριών της ομάδας. Σχολίασε επίσης την ουδέτερη στάση αρκετών συμφοιτητ(ρι)ών του τμήματος ΠΤΠΕ Κρήτης, αναφορικά με τα εκάστοτε κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα που έχουν απασχολήσει τη χώρα στο πέρασμα των χρόνων, καθώς και τη διατήρηση της ουδετερότητάς τους ακόμα και σε όσα πλήττουν τη χώρα τον τελευταίο χρόνο. Η ανάρτησή της αυτή διαγράφτηκε επίσης, με αποκορύφωμα τη διαγραφή της ίδιας από την ομάδα.

Σε μία περίοδο ακραίου παραλογισμού, όπου οι προσωπικές μας ελευθερίες αναστέλλονται η μία μετά την άλλη, το κράτος χρησιμοποιεί την πανδημία για να καλύψει εγκλήματα και να ασκήσει ολοκληρωτικό έλεγχο στα σώματά μας, σε μία χώρα όπου η ελευθερία λόγου μάλλον είναι μια κοπέλα με παράξενο όνομα, όπου η εκπαίδευση όλων των βαθμίδων έχει πληγεί βαθύτατα και αντί για οικονομική ενίσχυση στις σχολές έχουμε αστυνομική ενίσχυση, ήρθε η διαγραφή της φοιτήτριας να μας θυμίσει ότι η πολυφωνία και η κριτική σκέψη τιμωρούνται, ακόμα και ανάμεσα σε νέες φοιτήτριες, μέλλουσες εκπαιδευτικούς.

Τέτοιες φασιστικές τακτικές δεν χωράνε στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στα διαδικτυακά εργαλεία μέσω των οποίων εκφραζόμαστε, στις εκπαιδευτικές πρακτικές που οραματιζόμαστε για τα παιδιά μας και στο μέλλον μας! Γι αυτά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!

Απαιτούμε:

• Την απομάκρυνση της διαχειρίστριας που διέγραψε τη συμφοιτήτριά μας από την ομάδα

• Την άμεση επαναποδοχή της διαγραμμένης φοιτήτριας στην ομάδα της σχολής στο fb

• Τη διαχείριση της ομάδας από ανεξάρτητα, μη παραταξιακά άτομα

• Τη διατήρηση της πολυφωνίας και του ετερόκλητου χαρακτήρα της κοινότητάς μας

Καμία ανοχή στον φασισμό. Δεν φιμωνόμαστε.

Φοιτήτριες του ΠΤΠΕ Κρήτης»

ΠΗΓΗ: https://www.inotos.gr/kriti/logokrisia-kai-se-panepistimiako-foroym-kataggelloy-foititries-apo-to-rethymno/?fbclid=IwAR3GWRfJSiWOM8-jcAf_CjdA1APYZZEepm1PYYT29M5hljlui79wxQtlDLQ