Προμελετημένη η συζυγοκτονία στη Μακρυνίτσα

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Δυστυχώς, η συζυγοκτονία στη Μακρυνίτσα ήταν προμελετημένη, όπως λένε οι γονείς των δύο νεκρών, της Κωνσταντίνας και του Γιώργου, που δολοφονήθηκε στην προσπάθεια να σώσει την αδελφή του. Και ακόμα πιο δυστυχώς, οι δημόσιες αρχές φάνηκε καθαρά πλέον ότι δεν έπραξαν το καθήκον τους να περιορίσουν τον επίδοξο φονιά, όπως συμβαίνει συχνά. Προμελετημένη ή προαναγγελθείσα είναι η κάθε συζυγοκτονία που συμβαίνει, όπως φαίνεται από τα συγκεκριμένα στοιχεία που αναφέρονται στην κάθε σχετική υπόθεση.

Και εδώ παίρνουμε την τραγική ευκαιρία να στηλιτεύσουμε ξανά το νομοσχέδιο Τσιάρα, για την παραμόρφωση, και όχι, όπως προσχηματικά αναφέρεται, αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, στο οποίο αναφέρεται ότι ο κακοποιητής σύζυγος ή σύντροφος θα στερείται το δικαίωμα επικοινωνίας με τα παιδιά του μόνο σε περίπτωση αμετάκλητης απόφασης δικαστηρίου, που σημαίνει μετά από 10 χρόνια. Στο μεταξύ, ο κάθε επίδοξος φονιάς θα έχει όλο το χρόνο να σκοτώνει και να ξανασκοτώνει τη γυναίκα του ή να κακοποιεί, ακόμα και να εκμεταλλεύεται, τα παιδιά του.

Η βία κατά των γυναικών στην οικογένεια είναι μια “φυσική” κατάσταση, και ο κάθε κακοποιητής δεν διανοείται την “αδικία” που του γίνεται όταν η γυναίκα παίρνει τα παιδιά και φεύγει από μια κακοποιητική σχέση. Μια σχετική περίπτωση υπήρξε το 1999, όταν πατέρας σκότωσε τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του (ρίχνοντάς τα σε ορμητικό ποτάμι), τα οποία είχε πάρει για “βόλτα”, για να τους αγοράσει παιχνίδια. Και εκείνος, όπως και ο φονιάς της Μακρυνίτσας, κατηγορούσε τη γυναίκα του ότι είχε εραστή, και ότι τα παιδιά που τόσο διακαώς επιζητούσε να δει, δεν ήταν δικά του. Ποια τολμά να αμφισβητεί τον “ιδιοκτήτη” της ζωής της;

Οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες απαιτούν την εκπαίδευση του πληθυσμού, πρωτίστως βέβαια στα σχολεία, για την ισότητα των φύλων και το σεβασμό της προσωπικότητας και των επιλογών κάθε ανθρώπου. Όχι την αποδοχή της βίας, όπως κάνει το παρόν νομοσχέδιο. Και φυσικά απαιτείται η πιστή τήρηση των νόμων που υπάρχουν, για την προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία, κάτι που δεν έγινε στην προκειμένη υπόθεση.

Εδώ παραθέτουμε ρεπορτάζ από το in.gr, με τη συνέντευξη των γονιών των δύο νεκρών παιδιών τους.

«Προμελετημένο το έγκλημα»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν οι γονείς των δύο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους άδικα στην Μακρινίτσα Πηλίου, ο κ. Απόστολος και η κ. Αθανασία Τσάπα, οι οποίοι περιέγραψαν στην κάμερα τις τραγικές στιγμές που έζησαν.

«Πολύ δύσκολες ώρες για εμάς. Σε λίγη ώρα είναι η κηδεία. Το είχε προμελετημένο το έγκλημα αυτός. Απειλούσε μπροστά και στην αστυνομία ότι θα χυθεί αίμα και θα θρηνήσουμε θύματα. Αυτό έγινε την προηγούμενη Πέμπτη. Είπα στον αστυνόμο να το καταγράψει, την απειλή», είπε ο κ. Απόστολος.

«Όταν ήρθε αυτός σπίτι είπα στο σύζυγό μου να μείνει μέσα στο δωμάτιο να προφυλάξει το παιδάκι, να μη βγει και είπα ότι θα αντιμετωπίσω εγώ την κατάσταση. Οι αστυνομικοί τον γνώριζαν, είχαμε ενοχλήσει πολλές φορές. Εκείνη την ημέρα πήρε την κόρη μου τηλέφωνο και της είπε να κατεβάσει το παιδί στο δρόμο για να το δει. Η κόρη μου αρνήθηκε και του είπε ότι δε θα δει το παιδί αφού είναι σε αυτή την κατάσταση, και αυτός της είπε ότι θα έρθει από το σπίτι. Η κόρη μου του είπε ότι θα καλέσει την αστυνομία και της είπε να την καλέσει αν προλάβει. Τρέξαμε να κλειδώσουμε πόρτες, η κόρη μου καλούσε την αστυνομία, και σε κλάσματα δευτερολέπτου τον είδα στην πόρτα. Πετούσε πέτρες και ξύλα για να σπάσει το τζάμι. Ήταν να κατατεθούν χτες τα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά το παιδί το έβλεπε ακόμα. Εχτές τον έπιασε το αμόκ, μπήκε από την κάτω πόρτα. Είχε κατατεθεί αίτημα για τον εγκλεισμό του και είχε και φαρμακευτική αγωγή που δεν την ακολουθούσε» εξήγησε η κ. Αθανασία.

«Δεν ξέρω γιατί τόσο μίσος, την ζήλευε υπερβολικά. Από ζήλια έγιναν όλα» είπε ο πατέρας των δύο αδικοχαμένων νέων παιδιών.

«Εγώ ήμουν στην εσωτερική σκάλα τον είδα που ήταν αφηνιασμένος και ήθελα να τον καθησυχάσω. Τον ρώτησα αν θέλει να μιλήσουμε και έβγαλε ένα μαχαίρι και άρχισε να με χτυπάει. Έχω ένα βαθύ τραύμα στο χέρι από το μαχαίρι. Η κόρη μου ήταν πάνω. Τον άκουσε να λογομαχεί με εμένα και ήρθε κάτω η κόρη μου και τότε άφησε εμένα και άρπαξε την κόρη μου. Σε κάποια στιγμή βγήκε έξω. Είχε ειδοποιηθεί ο γιος μου για το τι συνέβαινε και έτρεξε να μας προστατεύσει. Και αυτός παραφυλούσε και τον κάρφωσε με το μαχαίρι στην αυλή. Το παιδί ήταν κλεισμένο στο δωμάτιο με τον παππού του», περιέγραψε η κ. Αθανασία.

«Εμείς θέλουμε δικαιοσύνη για την ανάπαυση το παιδιών μας, τίποτα άλλο» είπε ο πατέρας των δύο παιδιών συντετριμμένος.