Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το «Sofagate»

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Έχει κυλίσει πολύ νερό στ’ αυλάκι από την εποχή που στην πολιτική ζωή της Τουρκίας διέπρεπε η Τανσού Τσιλέρ. Το 1991 υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Συνασπισμού υπό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, το 1993 έγινε η ίδια Πρωθυπουργός Κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία κατέρρευσε το 1996 με την αποχώρηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας της συνέβη και η κρίση των Ιμίων, η οποία έφερε Ελλάδα και Τουρκία κοντά σε θερμό πολεμικό επεισόδιο, επίτευγμα των στρατιωτικών της Τουρκίας που σήμερα αναρωτιέμαι αν ήταν κίνηση υπονόμευσης της γυναίκας πρωθυπουργού.

Μήπως η στάση του Ερντογάν απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ρίζες στην κατασυκοφάντηση της Τσιλέρ, η οποία κατηγορήθηκε για ευρεία διαφθορά κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας της με αποτέλεσμα η σκανδαλολογία της περιόδου εκείνης να αποτελέσει το εφαλτήριο της ανόδου των ισλαμιστών στην εξουσία; Γεγονός είναι ότι κατ’ επανάληψη η Τανσού Τσιλέρ εξετάστηκε από το τουρκικό Κοινοβούλιο για τις κατηγορίες αυτές, αλλά τελικά απαλλάχθηκε από όλες, καθώς τίποτε δεν μπόρεσε να αποδειχθεί. Στην Τουρκία θεωρείται από πολλούς ότι πρόκειται για επιτυχές εγχείρημα από τους ισλαμιστές μισογύνηδες λασπολόγους, οι οποίοι κατάφεραν εντέλει στις εκλογές του 2002 το κόμμα της Τσιλέρ να αποτύχει να μπει στη Βουλή και η ίδια να αποσυρθεί από την πολιτική.

Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με διάταγμα που εξέδωσε στις 20 Μαρτίου ο Ταγίπ Ερντογάν επειδή δεν «συνάδει με τις αρχές και τις παραδόσεις της Τουρκίας» καταμαρτυρά περίτρανα το πατριαρχικό πλαίσιο των φονταμεταλιστών ισλαμιστών, του Μπαχτσελί, και του Ερντογάν.

Όπως ήταν αναμενόμενο απόφαση του Ερντογάν, συνοδεύτηκε από ένα πλήθος αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε τότε ότι: «η βία κατά των γυναικών δεν είναι ανεκτή. Οι γυναίκες αξίζουν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία τους».

Ως απάντηση για την αποχώρηση αυτή, κατά τα λεγόμενα του Πρόεδρου Επικοινωνίας της Προεδρίας, της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν, ότι «το τουρκικό κράτος με την δική του νομοθεσία μεριμνά για τις γυναίκες», ήταν η «μέριμνα» για την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Επιτροπής η οποία έλαβε αντιμετώπιση δεύτερης κατηγορίας στην επίσημη επίσκεψή της στην Άγκυρα. Οι άνδρες ομόλογοί της, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, πήραν τις θέσεις τους δίπλα-δίπλα στο προεδρικό παλάτι την Τρίτη, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποβιβάστηκε και αφέθηκε να καθίσει περίπου 12 μέτρα μακριά και απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, σε ένα όχι και τόσο κοντινό καναπέ.

Το Politico, (γράφει η efsyn) εξηγεί ότι πήρε συμβουλές από ειδικούς για το πρωτόκολλο, σχολιάζει σκωπτικά:

1) Τοποθέτηση της Φον ντερ Λάιεν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος καθόταν
απέναντί ​​της σε άλλο καναπέ, μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως προσβολή.

2) Μπορεί να προκαλεί σύγχυση, αλλά πριν αποφασίσει κανείς σχετικά με το πώς θα καθίσουν οι καλεσμένοι, ελέγξτε ποιος είναι πρόεδρος κατά βαθμό και ποιος είναι πρόεδρος που μπορεί να σας αναβαθμίσει στην τελωνειακή ένωση.

3) Εάν προσκαλέσετε δύο προέδρους, βεβαιωθείτε ότι έχετε τρεις καρέκλες!

Ωστόσο, αυστηρά μιλώντας, ως ανώτατο στέλεχος της Ε.Ε., η πρόεδρος της Επιτροπής μπορεί να κάθεται κοντά στον αρχηγό της κυβέρνησης. Ωστόσο, μια παλιά καραβάνα στο πολυ-προεδρικό πρωτόκολλο της Ε.Ε. είπε στο Playbook του Politico ότι δεν είχε δει ποτέ τόσο διαφορετική μεταχείριση όταν οι αρχηγοί του Συμβουλίου και της Επιτροπής ταξίδεψαν μαζί, σε οποιαδήποτε σύνοδο κορυφής ή συνεδρίαση.

Και ενώ η ΕΕ «καλοπιάνει» την Άγκυρα με μεταναστευτικό και τελωνειακή ένωση, με μια αναφορά μόνο, ότι οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι, η φον ντερ Λάιεν πρέπει να παραμείνει αυτοσυγκρατούμενη για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ευρώπης ως πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ ακριβώς ως πρόεδρος υποτιμάται και προσβάλλεται γυναίκα  γαρ όχι μόνο από τον ισλαμιστή δικτάτορα ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος ουδέποτε την υπερασπίστηκε πόσο μάλλον ζήτησε συγνώμη! Ο Μισέλ «δικαιολογεί» τον Ερντογάν κάνοντας λόγο για «αυστηρή ερμηνεία του πρωτοκόλλου» και ψελλίζει γιατί δεν αντέδρασε! Ποιος θα τον «μαλώσει» άλλωστε τον Βέλγο νεοφιλελεύθερο Μεταρρυθμιστή;

Η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld (2009 -2014, μέλος της Επιτροπής γυναικείων δικαιωμάτων Women’s Rights and Gender Equality) παρατήρησε ότι σε προηγούμενες συναντήσεις του Τούρκου προέδρου με Ευρωπαίους επικεφαλής, όταν αυτοί ήταν άνδρες, οι τρεις ηγέτες κάθονταν σε «ισοδύναμες θέσεις» με τις πολυθρόνες δίπλα – δίπλα. «Δεν ήταν τυχαίο, ήταν σκόπιμο», έγραψε στο Twitter της, ενώ σε άλλη ανάρτησή της επικρίνει τον Μισέλ γιατί δεν παραχώρησε τη δική του θέση. Μόνο ο (πατριαρχικός) Σαρλ Μισέλ θα μπορούσε να βάλει τον σατράπη Ερντογάν στη θέση του(!), αλλά αυτό ως «αντρική υπόθεση» υπήρχε περίπτωση να έχει άλλη αντιμετώπιση από τους συγκεκριμένους πολιτικούς; Ουτοπία και μαξιμαλισμός…

Η φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε ακόμη μια φορά στους δημοσιογράφους την βαθιά ανησυχία της για το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Αντ’αυτού το μήνυμα τη δεδομένη στιγμή μοιάζει να είναι μια «νέα» συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας για
τα γυναικεία δικαιώματα στην Τουρκία!!!

Πηγή: efsyn.gr, athensvoice.gr