Κύπρος: πρώην μητροπολίτης Κιτίου κατηγορείται για βιασμό

Στο Κακουργιοδικείο ο Μητροπολίτης πρώην Κιτίου κατηγορούμενος για βιασμό γυναίκας.

Στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, κατηγορούμενος για βιασμό, θα βρεθεί ο 83χρονος Μητροπολίτης πρώην Κιτίου Χρυσόστομος, τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου.

Είναι για πρώτη φορά στα χρονικά της κυπριακής εκκλησιαστικής ιστορίας που ένας πρώην ανώτερος κληρικός κατηγορείται για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα ενώπιον δικαστηρίου. Οι καταγγελίες σε βάρος του τέως Κιτίου έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινωνία της Λάρνακας, αφού ο συγκεκριμένος ιεράρχης διετέλεσε μητροπολίτης για 46 ολόκληρα χρόνια.

Ο μητροπολίτης πρώην Κιτίου αντιμετωπίζει μία κατηγορία βιασμού, η οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης, διαπράχθηκε μεταξύ 1-30 Απριλίου 2011, στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου. Στο δικαστήριο τον οδήγησε καταγγελία μιας γυναίκας από τη Λάρνακα.

Η καταγγελία της γυναίκας για βιασμό της προκαλεί σοκ:

«Είμαι 28 ετών χωρισμένη 3 χρόνια και έχω ένα κοριτσάκι 5 ετών. Για αρκετά χρόνια είχα μείνει χωρίς δουλειά. Είχα οικονομικά προβλήματα. Όταν παντρεύτηκα, μου έδωσαν ως κληρονομιά ένα βυζαντινό καντηλέρι αξίας. Το είχα στείλει σε κάποιους και μου είπαν ότι ήταν αξίας. Σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να το πουλήσω για να βγω από πάνω οικονομικά.  Δεν έκανα καλά σίγουρα… απευθύνθηκα σε ένα ανώτερο κληρικό της περιοχής όπου ζω. Αυτός μου υποσχέθηκε ότι θα το πουλήσει και θα με βοηθήσει να λάβω τα χρήματα.

«Η επικοινωνία έγινε μετά από τηλεφωνικό ραντεβού. Με δέχθηκε και μιλήσαμε περίπου 1 ώρα. Μιλήσαμε και για τη ζωή μου αλλά και για το θέμα που είχα εγώ. Να πουλήσω το καντηλέρι. Ήταν πολύ ευγενικός μαζί μου. Ήρθε στον καναπέ και κάθισε δίπλα μου και μου κρατούσε το χέρι, πολύ ευγενικά. Ένιωσα άνετα, καλά. Όταν του εξήγησα το θέμα, μου είπε ότι θα κάνει τα πάντα.

Το ίδιο βράδυ με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι ήταν πολύ ανήσυχος για εμένα και τη ζωή που περνώ. Μου έλεγε διάφορα… ότι είναι κρίμα να βασανίζομαι τέτοια κοπέλα που είμαι. Τότε η ίδια είπε πως δεν υποψιάστηκε κάτι».

Την επόμενη μέρα όταν ξύπνησε την πήρε τηλέφωνο νωρίς το πρωί και της ζήτησε συνάντηση το απόγευμα. Η ίδια ανησύχησε τότε… «Πήγα το απόγευμα πήρα το καντηλέρι το είδε και το έβαλε στο γραφείο του. Όπως καθόμουν στον καναπέ ήρθε δίπλα μου και κάθισε. Μου είπε μην ανησυχείς θα το πουλήσω σύντομα. Μου είπε ότι θα είναι ο φύλακας άγγελός μου και να μην ανησυχώ για τίποτα. Τότε ένιωσα πραγματικά ότι με φλέρταρε το κατάλαβα απ’ το βλέμμα του. Όταν έφυγα και αφού είχα αφήσει το καντηλέρι με πήρε το ίδιο βράδυ τηλέφωνο. Της είπε ότι της πώλησε το καντηλέρι και εγώ χάρηκα. Πρόκειται για ένα σεβαστό ποσό το οποίο θα με έβγαζε απ’ τα αδιέξοδα της ζωής. Του είπα χίλια ευχαριστώ.

Ο κληρικός της είπε να περάσει από το γραφείο του για να της δώσει μια μικρή προκαταβολή.

Η ίδια πήγε έπιασε την επιταγή και έλαβε τα λεφτά. Το ίδιο βράδυ την πήρε τηλέφωνο και της είπε «είδες πως σε κανόνισα, ότι είμαι ο φύλακας άγγελός σου;».

Της είπε ότι θα την περίμενε την επόμενη μέρα το απόγευμα στο γραφείο του με μια «έκπληξη». Η ίδια πήγε εκεί υπό καθεστώς φόβου και ο ίδιος της είπε ότι θα έπρεπε να το γιορτάσουν. Της πρότεινε να της βάλει ένα ποτό να πιούν ενώ η ίδια όπως καταγγέλλει του είπε ότι δεν πίνει.

«Παρά τους ενδοιασμούς της, της έβαλε ουίσκι. Όταν τελείωσα το ποτό ένιωσα ότι έχασα τις αισθήσεις μου, ζαλιζόμουν, δεν έβλεπα καλά.

Ήμουν ξαπλωμένη στον καναπέ με κλειστά μάτια. Ήταν λες και κοιμήθηκα για 10 ώρες. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πότε άρχισα να βλέπω και να αισθάνομαι.. και σε κάποια φάση είδα από πάνω μου τον ίδιο να με βιάζει με τα ράσα του. Μου έλεγε επανειλημμένα, σου αρέσει;

Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου και εγώ τον έσπρωξα πολύ δυνατά, εγώ έπεσα κάτω. Τον έβρισα, έπιασα την τσάντα μου, έβαλα τα παπούτσια μου και δεν ξέρω πως οδήγησα το αμάξι μου και πήγα πίσω στο σπίτι…», είπε στην καταγγελία της η κοπέλα το 2011.

Ελεύθερος με εγγύηση 50 χιλιάδων ευρώ

Η διαδικασία παραπομπής του σε δίκη στο Κακουργιοδικείο διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, την Δευτέρα 12 Απριλίου, για σκοπούς προστασίας της ταυτότητας της καταγγέλλουσας. Η διαδικασία ήταν ολιγόλεπτη και μετά το πέρας της ο μητροπολίτης πρώην Κιτίου Χρυσόστομος, ο οποίος φορούσε κανονικά το ράσο του, αναχώρησε από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρνακας με το αυτοκίνητο του συνηγόρου του. Εξερχόμενος της δικαστικής αίθουσας ήταν ψύχραιμος, αποφεύγοντας να μιλήσει με οποιονδήποτε. Ο μητροπολίτης αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 50 χιλιάδων ευρώ.

Κατηγορούμενος και για βιασμό ανήλικης

Στην ίδια συνεδρίαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας καταχωρήθηκε εναντίον του μητροπολίτη πρώην Κιτίου και δεύτερη ποινική υπόθεση.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά άσεμνη επίθεση και ορίστηκε για εκδίκαση (πρώτη δικάσιμος) στο επαρχιακό δικαστήριο στις 8 Ιουνίου 2021. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης, το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης διαπράχθηκε μεταξύ 1-30 Νοεμβρίου 1981, πάλι στον εργασιακό χώρο του κατηγορουμένου, στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου. Κατά τον επίδικο χρόνο, η καταγγέλλουσα ήταν μόλις 16 χρονών… Όπως αναγράφεται στις λεπτομέρειες του αδικήματος, ο Κιτίου Χρυσόστομος την έσπρωξε με τα χέρια του, με αποτέλεσμα αυτή να πέσει στον καναπέ και ακολούθως ξάπλωσε πάνω της προσπαθώντας να τη φιλήσει στο στόμα.

Εναντίον του μητροπολίτη πρώην Κιτίου Χρυσόστομου έχουν γίνει ακόμα δύο προφορικές καταγγελίες που αφορούν απόπειρες βιασμού. Στις περιπτώσεις αυτές οι παραπονούμενες γυναίκες ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, αλλά έχουν διαμηνύσει ότι είναι πρόθυμες να έλθουν στην Κύπρο για να δώσουν καταθέσεις στην Αστυνομία. Ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρώην Κιτίου κάτω από παρόμοιες συνθήκες που κατήγγειλαν και οι άλλες δύο γυναίκες, οι υποθέσεις των οποίων οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.

ΠΗΓΗ:
https://www.imerodromos.gr/sto-kakoyrgiodikeio-o-mitropolitis-proin-kitioy-katigoroymenos-gia-viasmo-gynaikas/?fbclid=IwAR3qjUUaxWyRYRJ7NCU49uLVre9BKPIiIReT3Gf6nfSUELw3ezo8d9xKpFA