Τρομερό βασανιστήριο 6χρονης που υποχρεώνεται σε επικοινωνία με κακοποιητικό πατέρα

Γράφει η Αλεξία Τσούνη

Καθημερινά φθάνουν στο Μωβ καταγγελίες για κακοποιήσεις γυναικών από νυν ή πρώην συντρόφους/συζύγους, και επίσης παιδιών που υποχρεώνονται σε επικοινωνία με κακοποιητή πατέρα.

Δημοσιεύουμε ένα σημερινό σπαρακτικό βίντεο που δείχνει έντρομο ένα 6χρονο κοριτσάκι να κλαίει με λυγμούς, να φωνάζει και να προσπαθεί να αποφύγει τον πατέρα, στον οποίον η μητέρα υποχρεώνεται να το παραδίδει συγκεκριμένες μέρες και ώρες σύμφωνα με σχετική δικαστική απόφαση. Πρόκειται για μια υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας μητέρας και κόρης. Υπάρχουν έγγραφα από την αστυνομία για την κακοποίηση της γυναίκας αλλά και του παιδιού, καθώς και γνωματεύσεις από το Νοσοκομείο Παίδων. Εκκρεμεί ποινικό εναντίον του άντρα, που θα δικαστεί τον Οκτώβριο για απειλή κατ’ εξακολούθηση πρώην συζύγου. Θα είμαστε εκεί στο πλευρό της γυναίκας και του παιδιού. Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με την κοινωνική λειτουργό και τη δικηγόρο της υπόθεσης για να κάνουμε ό,τι μπορούμε ως Σωματείο, ενώ σήμερα καλέσαμε την Άμεση Δράση (100) για να παρέμβει και υποβάλαμε αναφορά στον Συνήγορο του Παιδιού. Θεωρούμε ότι κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα τόσο της γυναίκας όσο και του παιδιού, και ότι όλος αυτός ο καταναγκασμός αποτελεί συστηματικό βασανιστήριο τόσο της κόρης όσο και της μητέρας.

Και όπως συμβαίνει συνήθως δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις, ο άντρας έχει οικονομική άνεση, ενώ η γυναίκα όχι. Η συγκεκριμένη γυναίκα είναι άνεργη και δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τις δικαστικές διενέξεις με τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος μάλιστα έχει ασκήσει διάφορες μηνύσεις εναντίον της, ενώ επείγει να καταθέσει η γυναίκα εκ νέου ασφαλιστικά μέτρα με τα νέα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί καθώς και τη δική μας στήριξη. Απευθύνουμε λοιπόν επείγουσα έκκληση οικονομικής υποστήριξης για όλα αυτά. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για να σας δώσουμε το ΙΒΑΝ της γυναίκας ώστε να καταθέσετε την αλληλεγγύη σας απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό της (για λόγους διαφάνειας και αμεσότητας). Κάθε ποσό είναι καλοδεχούμενο, όπως πάντα, και είμαστε σίγουρες ότι η αλληλεγγύη θα νικήσει και πάλι, όπως και με την άλλη υπόθεση που δημοσιεύσαμε πρόσφατα (https://tomov.gr/2021/04/30/megalo-eycharisto/).

Ρωτάμε, τι δικαστικές αποφάσεις είναι αυτές που καταδικάζουν κάποια παιδιά σε κακοποιητικές σχέσεις; Γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο;

Ρωτάμε επίσης, πώς με τέτοιες περιπτώσεις που είναι δυστυχώς πολυάριθμες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης προχωρά στην πρόταση νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια με τουλάχιστον το 1/3 του χρόνου των παιδιών, ή εξίσου, όπως λέει, χωρίς να δέχεται τα επιχειρήματα του φεμινιστικού κινήματος αλλά και πάμπολλων νομικών που υποστηρίζουν ότι τα δικαστήρια πρέπει να εκδίδουν συγκεκριμένες αποφάσεις για κάθε παιδί ατομικά, και όχι να δένονται τα χέρια των δικαστών με έναν τέτοιο νόμο που επιβάλλει το πλαίσιο των αποφάσεων.