Πρωτομαγιά 2021 – Οι γυναίκες στην πρωτοπορία των αγώνων

Ζήτω η 1η Μάη- Ζήτω οι αγώνες των εργαζομένων
Πρωτομαγιά 2021 – Οι γυναίκες στην πρωτοπορία των αγώνων
6 Μάη 11 π.μ, στην Αθήνα πλατεία Κλαυθμώνος

Η φετινή πρωτομαγιά είναι η δεύτερη που βιώνουμε σε συνθήκες πανδημίας, μέσα σε ένα αίσθημα ανασφάλειας και ανησυχίας … Ιδιαίτερα οι περισσότερο «ευάλωτες» κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζουν, εκτός από το φόβο του covid, και το φόβο της «αυριανής μέρας» : αναστολές εργασίας, απολύσεις, κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων …  μια γενικότερη δυσμενής οικονομική κατάσταση που πλήττει όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες, με τους ισχυρούς να εκμεταλλεύονται προς όφελός τους τα αποτελέσματα της πανδημίας σε βάρος των πιο αδύναμων, όπως αναφέρει ο Γ. Γ. του ΟΗΕ.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας δείχνουν σημαντική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας παγκοσμίως. Σημαντική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας δείχνουν και τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και για την χώρα μας.

Οι γυναίκες σαν ενιαία κοινωνική κατηγορία υφιστάμεθα ήδη ένα σύνολο ανισοτήτων σε βάρος μας, λόγω των ισχυουσών πατριαρχικών πρακτικών, συμπεριφορών και αντιλήψεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ιδιαίτερα τώρα στην περίοδο της πανδημίας είναι οι γυναίκες που συνέβαλαν καθοριστικά στην άμυνα της κοινωνίας με την τεράστια συνεισφορά τους στις υπηρεσίες υγείας, των σούπερ μάρκετ, των μεταφορών και όπου αλλού κλήθηκαν να εργασθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, με τεράστιο κόστος απώλειας ανθρώπινων ζωών και μεγάλου αριθμού νοσούντων, για να μένει ο πληθυσμός ασφαλής. ,

Είναι οι γυναίκες που ανέλαβαν και τους ρόλους φροντίδας με την μη αμειβόμενη εσωοικιακή τους εργασία, λόγω των στερεοτύπων για τους ρόλους των φύλων αλλά και αντικαθιστώντας τις ελλιπείς δημόσιες υπηρεσίες υγείας και παιδείας.
Εμείς οι γυναίκες αντιμετωπίζουμε τα μεγαλύτερα εργασιακά προβλήματα, μένουμε πρώτες από όλους άνεργες, υφιστάμεθα απολύσεις, απλήρωτες υπερωρίες και μεγαλύτερη φτώχεια.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά διαρρέει η πρόθεση της κυβέρνησης για επιπλέον απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ανατροπή του 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, αλλαγή του ν.1264/82 για ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, με υπέρτερο το δίκαιο του εργοδότη.

Ήδη εδώ και μήνες έχει δει τα φώτα της δημοσιότητας η κυβερνητική προσπάθεια για μεταρρύθμιση και του νόμου 1329/83 για το οικογενειακό δίκαιο που συνεπάγεται την ενδυνάμωση της πατριαρχίας.

Και μία σειρά ακόμα νομοθετήματα που ανατρέπουν ό,τι τα κινήματα κατέκτησαν από την μεταπολίτευση και μετά και ότι η 1η Μάη του 1886 του Σικάγου κληροδότησε στις επόμενες γενιές.

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα το γυναικείο κίνημα συντάσσεται με το εργατικό και διεκδικεί σταθερή απασχόληση, σταθερό ωράριο, ικανοποιητικό μισθό, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, απόσυρση του σχεδίου νόμου για μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου.

Η Επιτροπή των γυναικείων οργανώσεων για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια χαιρετίζει όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες, άνεργες, υποαπασχολούμενες …

Η γενική απεργία της 6ης Μάη είναι και δική μας απεργία.

Δεν θα επιτρέψουμε να ακυρωθεί ότι με τόσους αγώνες έχουμε κατακτήσει.
Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ισότητα των φύλων
Αντιπαλεύουμε τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης

H Επιτροπή γυναικείων οργανώσεων για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια.

Η εικόνα είναι από την αγωνιστική Πρωτομαγιά στην Πορτογαλία, το περασμένο Σάββατο