Αλληλεγγύη προς εργαζόμενη από το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Ασύλου

Το Σωματείο Εργαζόμενων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου (Σ.Ε.Σ.Υ.Α) εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στη συναδέλφισσα Β.Σ., η οποία πάνω από χρόνο δέχεται παρενοχλητική συμπεριφορά από τον μέχρι προ ολίγων μηνών Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Ιωαννίνων, ο οποίος έχει πλέον αναλάβει το ρόλο του «υπεύθυνου».

Η Β.Σ. είχε ζητήσει την συνδρομή του Δ.Σ. του Σωματείου ήδη από το 2020, εξαιτίας όσων βίωνε στο ΑΚΑ Ιωαννίνων, όπου είχε μετακινηθεί λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Στη Γ.Σ. της 5ης Οκτωβρίου 2020 αποφάσισε να μοιραστεί το πρόβλημά της με τα μέλη του Σωματείου και παλιούς της συναδέλφους από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Σάμου, με άπαντες να εκφράζουν την πλήρη στήριξή τους.

Η προσπάθεια προσβολής και ηθικής μείωσης της συναδέλφισσας κορυφώθηκε με την υποβολή αναφοράς εναντίον της από τον πρώην Προϊστάμενό της, η οποία της κοινοποιήθηκε πρόσφατα από την πρόσφατα συσταθείσα Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στο εν λόγω έγγραφο καταγράφεται μία σειρά αναληθών και διαστρεβλωμένων περιστατικών που σκοπό έχουν να πλήξουν την προσωπικότητά της, με προειδοποίηση μάλιστα για απόλυση σε περίπτωση που δεν καταθέσει εγκαίρως τις απόψεις της! Η ευθεία απειλή για καταγγελία της σύμβασης της συναδέλφισσάς μας, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια άλλη διαδικασία και χωρίς να κληθούν συνάδελφοι και συναδέλφισσές της που κατονομάζονται στην εν λόγω αναφορά, δημιουργεί ανησυχίες για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου. Ο ρόλος της θα πρέπει να είναι η προστασία και υποστήριξη όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων και όχι πιθανή εργαλειοποίηση κατά το δοκούν.

Η Γενική Συνέλευση μελών του Σωματείου που έλαβε χώρα την 21/04/2021 αποφάσισε να σταθεί δίπλα στον αγώνα της συναδέλφισσας Β.Σ. ενάντια στον εργασιακό εκφοβισμό  και να παρακολουθήσει στενά την υπόθεση. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του ΑΚΑ Ιωαννίνων να πράξουν το ίδιο και να μιλήσουν ανοικτά για όλα όσα έχουν συμβεί στον εν λόγω γραφείο.

Επίσης, καλούμε όλους/ες τους/ις συναδέλφους/ισσες να καταγγείλουν αντίστοιχα περιστατικά που βιώνουν οι ίδιοι/ες ή που υποπίπτουν στην αντίληψή τους.
Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν θέση όχι μόνο στους χώρους εργασίας, αλλά και πουθενά αλλού!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ
ΈΔΡΑ: Π.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 2, ΑΘΗΝΑ
‘ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 2017
E-mail : somateio.sesya@gmail.com
Αθήνα, 21/04/2021

Η εικόνα του δημοσιεύματος είναι από το fb του σωματείου