ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 18 ΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΒΟΥΛΗ, ΣΤΙΣ 6 Μ.Μ.

Η Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια αγωνίζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο εναντίον αυτού του αντιδραστικού νομοθετήματος, που δυστυχώς βρίσκεται ήδη σε συζήτηση στη Βουλή.

Ζητούσαμε από την αρχή και ζητάμε ακόμα την απόσυρσή του. Ενώ καταφέραμε να αφαιρεθούν κάποιες από τις ακραίες επιδιώξεις του υπουργείου και των εμπνευστών του, η ουσία του νομοσχεδίου παραμένει αντιδραστική, απέναντι σε γυναίκες και παιδιά, και σε περίπτωση ψήφισής του θα κάνει τη ζωή των γυναικών και των παιδιών πολύ δυσκολότερη, θα εντείνει την ενδοοικογενειακή βία και την επικινδυνότητά της, θα ενισχύσει την ανδρική κυριαρχία μέσα στο ζευγάρι αλλά και τους χωρισμένους γονείς, σε αντίθεση με τις διατάξεις του υπάρχοντος νόμου του 1983, που καταργούσε την πατρική εξουσία.

Η υποχρεωτική συνεπιμέλεια που ήταν και ο αρχικός και κύριος σκοπός της κυβέρνησης, παραμένει, ίσως μετριασμένη:
♦ με την διάταξη για το 1/3 του χρόνου στον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί, εκτός αν αυτός ο γονέας δεν θέλει. Είναι δηλαδή στη διάθεση του γονέα αυτού εάν και εφόσον και όταν το θυμάται να μοιράζεται το 1/3 του χρόνου του παιδιού, που δεν ξεκαθαρίζεται καν ποιος χρόνος είναι αυτός. Ο γονέας αυτός έχει δικαιώματα μόνον και όχι υποχρεώσεις
♦ με την διάταξη της “από κοινού και εξίσου” γονικής μέριμνας, δημιουργώντας τη δυνατότητα για το μοίρασμα του χρόνου, με το “εξίσου” το μοίρασμα της ζωής του παιδιού και την εναλλασσόμενη κατοικία που είναι ό,τι χειρότερο για τα παιδιά των καθημερινών ανθρώπων.

Σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας για να αφαιρεθεί η δυνατότητα επικοινωνίας του κακοποιητή γονέα από το παιδί, χρειάζεται “οριστική” απόφαση δικαστηρίου, κάτι που σημαίνει 3-5 χρόνια μέχρι να εκδοθεί αυτή η απόφαση, και στο μεταξύ η γυναίκα και τα παιδιά να είναι στο έλεός του.

Η μητέρα δεν μπορεί να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή μαζί με τα παιδιά της, είτε γιατί διορίστηκε σε μια δουλειά, είτε γιατί βρήκε μια δουλειά σε άλλον τόπο, είτε γιατί θέλει να πάει κοντά στην οικογένειά της για να έχει τη βοήθειά της στη φροντίδα του παιδιού, εάν και εφόσον δεν μπορεί να μισθώσει “νταντά” γιατί δεν ανήκει στην πλούσια τάξη.

Η μητέρα πρέπει να δίνει συνεχή λογαριασμό στον πατέρα, που έτσι θα ελέγχει τη ζωή της περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν με συνέπεια την αύξηση της βίας όπου αυτή υπάρχει.

Η διατροφή για τα τέκνα δεν αναφέρεται και, προφανώς, όχι από αβλεψία αλλά επειδή στην ισόχρονη συνεπιμέλεια, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ

Εισάγονται υποχρεωτικές και πολλαπλές απευθείας επαφές και συνδιαλλαγές των γονέων και διατηρείται η υποχρεωτική διαμεσολάβηση ακόμα και σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, σε αντίθεση με τις διατάξεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, κάτι που θα πλήττει τις γυναίκες και τα παιδιά. Και μάλιστα χωρίς ευθύνη του κράτους, αλλά με έξοδα των γονέων, ιδίως των μητέρων που συνήθως είναι οι πιο φτωχές στο ζευγάρι.

Δεν προβλέπεται η ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων, που έχουν νομοθετηθεί από το 1996.

Δεν αναφέρονται οι καινούριες μορφές οικογένειας, ατόμων του ιδίου φύλου, που έτσι παραμένουν στην αφάνεια και την περιθωριοποίηση.

Σε περίπτωση που ψηφιστεί αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο, θα εξακολουθήσουμε να ζητάμε τη μεταρρύθμισή του, και θα δημιουργήσουμε παρατηρητήριο για τις επιπτώσεις του σε γυναίκες και παιδιά.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αποτελείται από 23 οργανώσεις
Επικοινωνία:
Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία
www.facebook.com/femstrike2019
Σοφία Κάντα kanta@otoe.gr 6973083986
Ιλεάνα Σακκά sakkaileana@ath.forthnet.gr 6977966230

Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»
https://tomov.gr/ info@tomov.gr
Αναστασία Γκολιομύτη 6977270790.  Στέλλα Σάμου 6948820219