Επικοινωνία πατέρα με παιδί… με την αστυνομία

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Τραγικές καταστάσεις συναντούμε καθημερινά, στα θέματα επικοινωνίας πατέρα με το παιδί του, όταν ο μόνος στόχος του πατέρα, που έχει κατηγορηθεί με αποδεικτικά στοιχεία για ενδοοικογενειακή βία, είναι να τσακίζει την ζωή της πρώην συντρόφου του και να την σέρνει στα αστυνομικά τμήματα και στα δικαστήρια.

Και η αστυνομία στη μέση, και η αστυνομία τι να κάνει;

Η επικοινωνία είναι στο σπίτι της μητέρας, με παρουσία άλλου προσώπου, της γιαγιάς ή του παππού. Και ο πατέρας δεν έρχεται, πάει όμως στην αστυνομία και λέει ότι είχα επίσκεψη και δεν με δέχθηκαν. Και η γιαγιά τηλεφωνεί στην αστυνομία λέγοντας ότι ο κύριος δεν ήρθε. Και η αστυνομία έρχεται, αλλά απαντά πού να ξέρουμε εμείς ότι δεν ήρθε; Μπορεί να ήρθε και να έφυγε, μπορεί να έρθει σε λίγο. Πώς να το καταγράψουμε το περιστατικό;

Και το ίδιο περιστατικό συμβαίνει πολλές φορές, και η συνέχεια είναι στο αστυνομικό τμήμα και στα δικαστήρια, όπου ο πατέρας ισχυρίζεται ότι δεν τηρεί η μητέρα την δικαστική απόφαση περί επικοινωνίας, και τα δικαστήρια να μην έχουν τα στοιχεία για να αποφασίσουν σωστά επί του συγκεκριμένου. Σε λίγες περιπτώσεις μεταβαίνουν αλληλέγγυες για να είναι παρατηρήτριες, και υφίστανται τρομοκρατία και απαξίωση. Τι δουλειά έχετε εσείς με το παιδί μου; Ποιες είστε; Γιατί ήρθατε;

Ναι, η επικοινωνία με την παρουσία τρίτου προσώπου πρέπει να γίνεται στο “σπίτι του παιδιού” ή σε κάποιον χώρο όπου το τρίτο πρόσωπο είναι μια/ένας κοινωνικός λειτουργός ή ψυχολόγος. Αυτό όμως δεν ορίζεται. Και αυτό πρέπει να οριστεί και να υπάρξουν οι συνθήκες για να γίνει. Δεν μπορεί η μητρότητα και η γονική μέριμνα να είναι Γολγοθάς χωρίς ελπίδα για τέλος.

Και τα στοιχεία της συγκεκριμένης οικογένειας για την οποία γράφουμε όπως και άλλων για τις οποίες ξέρουμε, είναι, όπως πάντα, στη διάθεση όποιων δημοσίων αρχών ενδιαφερθούν να τα εξετάσουν συγκεκριμένα.