Υρώ Μανέ / Δύο σεναριογράφοι στο πλευρό της πρώην προέδρου του ΣΕΗ

Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου και η Κάτια Κισσονέργη στηρίζουν την πρώην πρόεδρο του ΣΕΗ σχετικά με την καταγγελία για «αναίτια και προσβλητική συμπεριφορά»
Οι σεναριογράφοι Μιρέλλα Παπαοικονόμου και Κάτια Κισσονέργη στέκονται στο πλευρό της γνωστής ηθοποιού και πρώην προέδρου του ΣΕΗ Υρώς Μανέ σχετικά με την καταγγελία της για την «αναίτια και προσβλητική συμπεριφορά» που υπέστη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Λευτέρη Γιοβανίδη στην επαγγελματική συνάντηση που είχαν πριν το Πάσχα προκειμένου να συζητήσουν την πρότασή της για μια παράσταση σχετική με τη σφαγή της Χίου.

Από την πλευρά τους οι δύο σεναριογράφοι καταγγέλλουν ότι υπέστησαν ανάλογη συμπεριφορά από τον κ. Γιοβαννίδη. «Έχοντας αντιμετωπίσει και οι ίδιες ανάλογες συμπεριφορές από τον εν λόγω καλλιτεχνικό διευθυντή, υπό τον μανδύα του θεσμικού του ρόλου, νιώθουμε ηθικά υποχρεωμένες να συνταχθούμε στο πλευρό τα κυρίας Μανέ, εφόσον πλέον αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται περί ‘μεμονωμένου γεγονότος’ η εις βάρος της απαξιωτική συμπεριφορά» σημειώνουν οι δύο σεναριογράφοι σε επιστολή τους προς τον δήμαρχο Πειραιά, τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού και το ΣΕΗ.

«Το να μην τελεσφορήσει η οποιαδήποτε απόπειρα υλοποίησης ενός οράματος, για οποιονδήποτε λόγο, είναι θεμιτό και σεβαστό. Εκείνο που δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτό είναι οι ακραία προσβλητικές συμπεριφορές και η κατάχρηση εξουσίας, στη βάση μιας αβάσιμης βεβαιότητας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο σεναριογράφοι.

«Το γεγονός ότι το δικό μου περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένη άτυχη στιγμή, αλλά -όπως φαίνεται- έχει επαναληφθεί και σε άλλες γυναίκες, έρχεται δυστυχώς να καταδείξει, για ακόμα μία φορά, ότι η θέση εξουσίας αποκαλύπτει ανθρώπους κατώτερους των περιστάσεων. Ανθρώπους οι οποίοι, μάλιστα, προσπαθούν με προκλητικό τρόπο, αντί να χαμηλώνουν το βλέμμα, ζητώντας ανθρώπινα συγγνώμη, να τολμούν να κομπάζουν με τη σιγουριά της ατιμωρησίας και αναζητούν την εξιλέωση, αντιστρέφοντας τους ρόλους από θύτες σε θύματα” σχολιάζει στην ΑΥΓΗ η Υρώ Μανέ με αφορμή την επιστολή της Μιρέλλας Παπαοικονόμου και της Κάτιας Κισσονέργη.

Επισημαίνει επίσης ότι «μετά από όλες τις πρόσφατες αποκαλύψεις ανθρώπων που καθορίζουν το ελληνικό θέατρο αναρωτιέται κανείς με ποια προσόντα επιλέγονται για αυτές τις θέσεις. Μπορεί άραγε μια απλή καλλιτεχνική διαφωνία να σταθεί η αφορμή για να γίνει κατάχρηση της εξουσίας και να ακυρώνονται, με το έτσι θέλω, καλλιτέχνες; Και, όταν γίνεται, ποιοι είναι οι μηχανισμοί που κινητοποιούνται θεσμικά προκειμένου να ελέγξουν και να επέμβουν ώστε να μην επαναλαμβάνονται τέτοια περιστατικά στο μέλλον;».

Όπως έχει ήδη καταγγείλει στο ΣΕΗ η πρώην πρόεδρός του, στη συνάντηση που είχε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, παρουσία της συνεργάτιδάς του Θεοδώρας Καπράλου και του προέδρου του ΟΠΑΝ Πειραιά Ιωσήφ Βουράκη, βρέθηκε αντιμέτωπη με “μιαν αναίτια έκρηξη θυμού και προσβολών” με αποτέλεσμα να αποχωρήσει “αναγκαστικά ταπεινωμένη και προσβεβλημένη εξαιτίας αυτής της επαίσχυντης, αήθους συμπεριφοράς του”.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του κ. Βουράκη στη συνάντηση, η Υρώ Μανέ τον ενέπλεξε προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεννόηση με τον κ. Γιοβανίδη, καθώς είχε έρθει σε επαφή μαζί του προ δύο μηνών και έκτοτε βρισκόταν σε αναμονή της απάντησής του.

Από την πλευρά του ο Λ. Γιοβανίδης, σύμφωνα με επιστολή του που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο, αποδίδει την καταγγελία της Υρώς Μανέ στο γεγονός ότι δεν επέλεξε την παράστασή της στο πρόγραμμα του θεάτρου και γνωστοποιεί ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της. Σημειώνει δε ότι “η κυρία Μανέ, χωρίς αιδώ, για να επιτύχει τον σκοπό της να με κατηγορήσει, συνδέει την προσωπική της μαρτυρία – καταγγελία με το σπουδαίο κίνημα του #metoo”.

Ωστόσο η Υρώ Μανέ υπογραμμίζει πως “πέρα από το γεγονός ότι τα πραγματικά περιστατικά που συνθέτουν το ιστορικό μπορούν εύκολα να αποδειχθούν, έχω αποδείξει, προσωπικά, με την πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια, ότι κινούμαι με επαγγελματισμό, αλληλέγγυα στάση, συναδελφικότητα και με γνώμονα, πάντα, το ‘ποιείν ήθος’”.

Πηγή: https://www.avgi.gr/tehnes/387387_dyo-senariografoi-sto-pleyro-tis-proin-proedroy-toy-sei