Πύρρειος νίκη της κυβέρνησης

Δελτίο Τύπου της Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια

Το οπισθοδρομικό νομοσχέδιο για την παραμόρφωση του οικογενειακού δικαίου δυστυχώς πέρασε από τη Βουλή και έγινε νόμος του κράτους, ο Νόμος 4800/2021, στις 20 Μάϊου. Το κυβερνητικό κόμμα ψήφισε μόνο του το νόμο αυτόν, αφού όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον καταψήφισαν, το καθένα με το δικό του σκεπτικό. Μαζί, τρεις επίμαχες διατάξεις καταψήφισαν δυο βουλεύτριες του κυβερνώντος κόμματος, οι κ.κ. Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη, που είχαν δώσει τον δικό τους αγώνα μέσα στο κόμμα τους.

Η πορεία της κυβέρνησης εναντίον των γυναικείων δικαιωμάτων, που ήταν στο στόχαστρο του νόμου, ξεκίνησε από την «μετονομασία» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας τον Ιούλιο του 2019, σε Γενική Γραμματεία Ισότητας και Οικογενειακής Πολιτικής. Συνεχίστηκε με το σχέδιο νόμου, το χειρότερο του οποίου είναι ότι πλήττονται τα ανήλικα παιδιά των χωρισμένων γονέων, που μεταβάλλονται σε αντικείμενα της συχνής διαμάχης ενός χωρισμού, και απειλούνται με την αναγκαστική συνεπιμέλεια και την παρατεταμένη και με τη βούλα του κράτους έκθεσή τους στην ενδοοικογενειακή βία.

Οι γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις συσπειρωθήκαμε στην αντίστασή μας εναντίον αυτής της οπισθοδρόμησης. Δεν αποτρέψαμε την ψήφισή του, αλλά καταφέραμε να αναδείξουμε το θέμα σε πολύ ευρύτερα ακροατήρια, κάποια από τα οποία συσπειρώθηκαν εναντίον της «μεταρρύθμισης», τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά και με την καταλυτική συμβολή μας στην κοινωνική αναπαραγωγή, να οικοδομήσουμε συμμαχίες που είναι κρίσιμης αξίας για το μέλλον.

Ξεκινήσαμε από τον Σεπτέμβριο 2020 χωρίς πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, παλεύοντας με όλες μας τις δυνάμεις, παρά τα πολλαπλά προβλήματα, να οργανώσουμε τον αγώνα ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κάποιων αντρών. Αυτών που απειλούν εδώ και εβδομάδες, δικαστές που δεν θα εφαρμόσουν, όπως θέλουν εκείνοι, τον νόμο. (Δημοσιεύματα στο facebook. – Καταγγελία Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων).

Είχαμε απέναντί μας το μίσος του λόμπυ των λεγόμενων πατέρων, των καθοδηγούμενων από την alt right. Τον θυμό των πραγματικά αδικημένων μπαμπάδων που δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τις μητέρες των παιδιών τους για την βελτίωση της επικοινωνίας. Την παρανόηση ομάδας γυναικών, που πίστεψε ότι το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης θα αναδείκνυε την αξία της πατρότητας και θα προωθούσε την ισότητα των φύλων.

Όλους όσους και όσες είχαν κάνει επιλογή να κλείσουν τα αυτιά τους και να μην ακούν τίποτα από όλα όσα λέγαμε.

Λέγαμε ΝΑΙ στην συναινετική συνεπιμέλεια. ΟΧΙ στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Λέγαμε ΝΑΙ στα οικογενειακά δικαστήρια και την υποστήριξη των οικογενειακών δικαστηρίων από διεπιστημονική δομή κοινωνικών λειτουργών, παιδοψυχιάτρων και ψυχολόγων.

Λέγαμε ΝΑΙ στην σωστή αξιολόγηση της κάθε ξεχωριστής κατάστασης και των επιμέρους συνθηκών από τον/την δικαστή, όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Λέγαμε ΟΧΙ σε έναν νόμο που δένει τα χέρια του/της δικαστή και δεν του/της επιτρέπει να κάνει την δουλειά του/της προς το συμφέρον του παιδιού.

Συγκροτήσαμε την «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» 24 γυναικείες οργανώσεις/συλλογικότητες. Γράψαμε επιστολές, οργανώσαμε κινητοποιήσεις, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με βουλευτές, βουλεύτριες όλων των κομμάτων, με κοινοβουλευτικές ομάδες, οργανώσαμε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με φορείς και με πολιτικά κόμματα. Οργανώσαμε καμπάνια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μιλήσαμε με τις φεμινίστριες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντλήσαμε πληροφόρηση και μάθαμε από την εμπειρία τους. Διαψεύσαμε ψευτιές απίστευτες που λέγονταν από τις τηλεοράσεις, τις εφημερίδες και από το βήμα της Βουλής. Πήραμε μέρος οργανωμένα στην δημόσια διαβούλευση, καθώς και στην ακρόαση της διαρκούς επιτροπής στην Βουλή με άνισους όρους.

Πολύ σύντομα συγκροτήθηκε κίνημα κακοποιημένων μητέρων, με τη σελίδα Όχι στην Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια, συλλογή υπογραφών και άλλες εκδηλώσεις, αλλά και πλήθος φεμινιστικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων κάθε είδους. Κι όλα αυτά παρά τον αποκλεισμό μας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η πορεία μας αυτή από τον Σεπτέμβριο 2020 μέχρι την τελική συζήτηση στην Βουλή όπου το σ/ν έγινε «Νόμος 4800/2021 – ΦΕΚ 81/Α/21-5-2021 – Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων, άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις», απέδειξε για άλλη μία φορά την δυναμική του φεμινιστικού κινήματος, απέδειξε για άλλη μία φορά ότι μπορεί να σε αγνοούν, μπορεί να σε κοροϊδεύουν, μπορεί να σε πολεμούν, όμως στο τέλος μπορείς να κάνεις την διαφορά, ότι ένας μικρός αριθμός ενημερωμένων και αποφασισμένων ανθρώπων μπορεί να κάνει σοβαρές αλλαγές.

Συμπαρατάχθηκαν με τις απόψεις μας πολιτικά κόμματα και επιστημονικοί φορείς. Η Εταιρεία Αστικού Δικαίου, Η Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου, Η Παιδοψυχιατρική Ένωση Ελλάδας, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Περιφερειακή ΄Ένωση Δήμων Αττικής, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, η Διεθνής Αμνηστία. Σημαντική ήταν η παρέμβαση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής. Ειδικό πολιτικό βάρος από την συμπολίτευση, η Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Βροντερή απουσία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, Οικογενειακής και Δημογραφικής Πολιτικής. Κρίμα. Τέτοιου τύπου απουσία δεν έχει ξανασυμβεί σε όλη την μεταπολίτευση.

Οικοδομήσαμε συμμαχίες. Και ο αγώνας συνεχίζεται με την αλληλεγγύη στην πράξη μέχρι την ανατροπή του 4800/2021 του πιο γρήγορου νόμου που δημοσιοποιήθηκε ποτέ στα χρονικά της δημοκρατίας μας. Την μια μέρα ψηφίστηκε και την επομένη δημοσιοποιήθηκε στο ΦΕΚ 81, σαν έτοιμος από καιρό.

Η κυβέρνηση αυτή έχει βαλθεί με στοχοπροσήλωση να ξεθεμελιώσει κατακτήσεις του εργατικού και του φεμινιστικού κινήματος χρόνων, επιστρέφει την πατριαρχία στο νομικό/θεσμικό επίπεδο πίσω ολοταχώς. Οι πολιτικές της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, το άπλωμα της ακροδεξιάς, η απαγόρευση της άμβλωσης, ο μισογυνισμός και ο αγώνας για την απάλειψη της ισότητας των φύλων (gender equality) από τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μας φαινόταν αδιανόητη εξέλιξη πριν από μερικά χρόνια, βρίσκεται τώρα μπροστά μας και είναι μια πρόκληση για πανευρωπαϊκό αγώνα. Ας μην ξεχνάει η κυβέρνηση ότι το φεμινιστικό κίνημα είναι ισχυρό παγκοσμίως, ότι ήταν η κύρια αιτία της ανατροπής της αντιδραστικής κλίκας του Ντόναλντ Τραμπ.

Εμείς ως φεμινιστικό κίνημα έχουμε στα χέρια μας τις διεθνείς συμβάσεις: Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (GREVIO), Διεθνής Σύμβαση για την Εξάλειψη κάθε Διάκρισης εναντίον των Γυναικών (CEDAW), Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η πλατφόρμα και οι αποφάσεις του Πεκίνου. Έχουμε την μεγάλη συμμαχία που οικοδομήσαμε και είμαστε αποφασισμένες να εμβαθύνουμε τον αγώνα μας και να τον διευρύνουμε, πείθοντας το συνδικαλιστικό κίνημα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να πορευτούμε μαζί. Προπαντός θα εντείνουμε την αλληλεγγύη μας στα δικαστήρια προς τις γυναίκες που είναι θύματα της ανισότητας και της βίας, μαζί με τα παιδιά τους.

Για όλα αυτά που πετύχαμε και με τις συμμαχίες που οικοδομήσαμε θα συνεχίσουμε με πίστη στις δυνάμεις μας τον αγώνα μας για την ανατροπή του νέου, αντιδραστικού και σαθρού νόμου.

Ο Αγώνας ενάντια στον οπισθοδρομικό νόμο συνεχίζεται

22.5.2021

Πληροφορίες:

Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία

www.facebook.com/femstrike2019

feministikodiktio8marti@gmail.com

Σοφία Κάντα kanta@otoe.gr 6973083986

Ιλεάνα Σακκά sakkaileana@ath.forthnet.gr 6977966230

 

Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»

https://tomov.gr/ info@tomov.gr

Αναστασία Γκολιομύτη, anastasiagoliomyti@yahoo.com; 6977270790

Σίσσυ Βωβού svovou@otenet.gr 6973035796

25.5.2021