Βιβλίο: «Μια γυναίκα απολογείται»

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

«Γι’ αυτό στέκομαι μπροστά σας. Ούτε ζωντανή, ούτε νεκρή ακριβώς. Κάτι ανάμεσα. Μια σκιά τυλιγμένη με υφάσματα για να μην σας τρομάξω». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος και θα παρουσιαστεί στις 2 Ιουνίου στην Αθήνα, στον κύπο του Νομισματικού Μουσείου.

Η ιστορία που παρουσιάζεται είναι εμπνευσμένη από πραγματικό γεγονός, την ιστορία της Π., μιας 22χρονης κοπέλας κακοποιημένης από τον πατέρα της, που εγκατέλειψε το σπίτι της και περιπλανήθηκε άστεγη σε μια επαρχιακή πόλη. Ένα βράδυ του Ιουνίου του 2016, εκείνη και μια ανήλικη φίλη της ήρθαν αντιμέτωπες με έναν άντρα, ο οποίος τους επιτέθηκε σεξουαλικά με σκοπό να τις βιάσει, και η Π. τον σκότωσε χωρίς καμία τέτοια πρόθεση, όπως ανέφερε στο δικαστήριο, στη διαδικασία της αυτοάμυνας.

Μέλη του Μωβ δραστηριοποιήθηκαν από την πρώτη μέρα στην υπεράσπιση της νέας γυναίκας, δικτυώθηκαν με δεκάδες συλλογικότητες σε όλη την Ελλάδα, και την υποστήριξαν στις δίκες της με το αίτημα να αναγνωριστεί η αυτοάμυνα σε υποθέσεις έμφυλης βίας. Την στηρίζουμε επίσης ψυχολογικά, νομικά και με κάθε άλλο τρόπο, όλα αυτά τα χρόνια. Η σχετική αρθρογραφία στο Μωβ ήταν και παραμένει συστηματική.

Η Π. καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και τέσσερις μήνες πρωτόδικα και σε δέκα χρόνια από το Εφετείο και σήμερα, σχεδόν πέντε χρόνια μετά, βρίσκεται ακόμα κρατούμενη στις φυλακές. Η απίστευτη κατηγορία, ήταν ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το 2014 ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), μία στις τρεις γυναίκες στην Ε.Ε. έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών. Βάσει στοιχείων της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία παραθέτει στο επίμετρο του βιβλίου της η Μαρία Λούκα, από το 2014 ως το 2017 σημειώθηκαν στην Ελλάδα 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όπου το 70% των θυμάτων ήταν γυναίκες. Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 760 βιασμοί ή απόπειρες βιασμών.

Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται ορισμοί εννοιών, όπως η έμφυλη ή η ενδοοικογενειακή βία και ο βιασμός. Η συγγραφέας τονίζει ότι ένιωσε την ανάγκη να παραθέσει αυτό το γλωσσάρι, προκειμένου «να καταλαβαίνουμε τι είναι αυτά τα εγκλήματα, αυτές οι συμπεριφορές και αυτά τα φαινόμενα, αρχικά για να τα κατανοούμε και αν έχουμε κάποιες μυθοπλασίες στο μυαλό μας να τις διαλύσουμε και δεύτερον για να χρησιμοποιούμε σωστότερα τη γλώσσα γιατί η γλώσσα και νοήματα παράγει και κοινωνικές τάσεις εγκαθιδρύει».

Τέλος, παρατίθεται λίστα φορέων που παρέχουν πληροφορίες και συμβουλευτική σε περιστατικά έμφυλης βίας.

Η Μαρία Λούκα είναι δημοσιογράφος με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ακροδεξιά και έμφυλη βία και το προσφυγικό ζήτημα, και σεναριογράφος. Για τη δουλειά της έχει βραβευτεί με τα δημοσιογραφικά βραβεία «Ελένη Βλάχου» και με το Migration Media Award.