Το φεμινιστικό κίνημα δεν εκφοβίζεται ούτε με απειλές και μηνύσεις ούτε με συλλήψεις και αυτόφωρα

29/05/2021

Δύο μέλη του Μωβ συνελήφθησαν και πέρασαν αυτόφωρο αυτή την εβδομάδα μαζί με μια από τις γυναίκες που στηρίζει το Μωβ, μετά από μήνυση του πρώην συζύγου της. Και οι τρεις γυναίκες κατέθεσαν στη συνέχεια μήνυση εναντίον του πρώην συζύγου με αποτέλεσμα να κρατηθούν όλες/οι ως αργά μετά τα μεσάνυχτα και τελικά να αφεθούν ελεύθερες/οι με εντολή εισαγγελέα.

Πρόκειται για την υπόθεση που δημοσιοποιήσαμε στις 29/4/2021 «Τρομερό βασανιστήριο 6χρονης που υποχρεώνεται σε επικοινωνία με κακοποιητικό πατέρα», κατόπιν ενημέρωσης από την ίδια την μητέρα, την κοινωνική λειτουργό και το δικηγορικό γραφείο της υπόθεσης. Ο πατέρας έχει χάσει με δικαστική απόφαση τόσο την επιμέλεια όσο και την γονική μέριμνα του παιδιού, και εκκρεμεί εδώ και χρόνια ποινική δίωξη εναντίον του από τη μητέρα για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας σε αυτήν και το παιδί και απειλή κατ’ εξακολούθηση, με πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων.

Την επόμενη κιόλας ημέρα, 30/4/2021, και πολλές άλλες μέρες μετέπειτα, μέλη του Μωβ αλλά και του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ) πήγαν ως παρατηρήτριες στο δρόμο έξω από το σπίτι του πατέρα, όπου η δικαστική απόφαση υποχρεώνει την μητέρα να παραδίδει το παιδί για επικοινωνία 3 φορές την εβδομάδα. Είδαν και άκουσαν επανειλημμένα ως αυτόπτες και αυτήκοες μάρτυρες ότι η γυναίκα τηρεί κάθε φορά κατά γράμμα την δικαστική απόφαση επικοινωνίας, φέρνοντας το παιδί έξω από το σπίτι του πατέρα την οριζόμενη μέρα και ώρα. Κάθε φορά το παιδί περνάει νέο μαρτύριο με αυτή τη διαδικασία, αρνείται να πάει με τον πατέρα του, αγχώνεται, φοβάται, αντιδρά έντονα, άλλοτε με κλάματα, άλλοτε με φωνές, και ζητά να φύγουν.

Μετά από κάποια λεπτά έως και 1-2 ώρες έρχεται η αστυνομία και το μαρτύριο του παιδιού συνεχίζεται. Ο πατέρας επιμένει στους αστυνομικούς ότι πρέπει να πάρει το παιδί και κατηγορεί την μητέρα ότι παραβιάζει την δικαστική απόφαση επικοινωνίας. Η μητέρα φέρνει το παιδί στους αστυνομικούς για να διαπιστώσουν και οι ίδιοι ότι το παιδί αρνείται να πάει στον πατέρα του, και δεν μπορεί να εξαναγκαστεί με τη χρήση βίας. Παρόλα αυτά ο πατέρας έχει καταθέσει πολυάριθμες μηνύσεις εις βάρος της μητέρας. Μέλη του Μωβ και του ΚΕΔΕ έχουν παραστεί και στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ως παρατηρήτριες, και έχουν καταθέσει όλα όσα έχουν δει.

Αυτή την εβδομάδα επαναλήφθηκε για άλλη μια φορά αυτό το μαρτύριο με παρόντα δύο μέλη του Μωβ. Ο πατέρας άσκησε μήνυση στην μητέρα για παραβίαση δικαστικής απόφασης, κι αυτή τη φορά άσκησε μήνυση και στα δύο μέλη του Μωβ για συνέργεια σε παραβίαση δικαστικής απόφασης. Το Μωβ, ως νομίμως αναγνωρισμένο ανεξάρτητο και μη κερδοσκοπικό Πανελλαδικό Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων, καταγγέλει αυτή την προκλητική στοχοποίησή του, την συκοφάντησή του και την απόπειρα εκφοβισμού και περιορισμού της εθελοντικής και αφιλοκερδούς δράσης του. Το Μωβ, όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, δηλώνει ότι όχι μόνο δεν εκφοβίζεται με απειλές, μηνύσεις, συλλήψεις και αυτόφωρα, αντιθέτως, συνεχίζει ακάθεκτο τη νόμιμη δράση του σύμφωνα με τους καταστατικούς σκοπούς του. Το φεμινιστικό κίνημα δεν πτοείται από τέτοιες επιθέσεις και δεν σταματά την δράση του και την έμπρακτη αλληλεγγύη του σε υποθέσεις κακοποίησης γυναικών και παιδιών.

Επιπλέον, ο αδερφός του πατέρα στις 30/4/2021, την πρώτη δηλαδή μέρα που μέλη του Μωβ πήγαν ως παρατηρήτριες στην υπόθεση αυτή, βρήκε, όπως ο ίδιος είπε ευθαρσώς, το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου μέλους του Μωβ από την Αστυνομία, όπου και εργάζεται ως πολιτικό προσωπικό, έχοντας ως στοιχείο τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου της. Αυτό ήταν το πρώτο περιστατικό στοχοποίησης του Μωβ στην υπόθεση αυτή με παραβίαση προσωπικών δεδομένων, απειλή και απόπειρα εκφοβισμού για να σταματήσει η δράση του Μωβ. Φυσικά το μέλος του Μωβ υπέβαλε αμέσως μήνυση εναντίον του αδερφού του πατέρα και προφανώς δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με την υπόθεση. Ο δε αδερφός του πατέρα, ακόμα και κατά τη διάρκεια του προχτεσινού αυτοφώρου, έλεγε στους αστυνομικούς ότι έχει καλές επαφές με εισαγγελείς, λόγω της θέσης του στην αστυνομία.

Για όλα αυτά ενημερώνουμε τον Συνήγορο του Πολίτη, τον Συνήγορο του Παιδιού, το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και διεθνείς φορείς. Όλος αυτός ο καταναγκασμός αποτελεί συστηματικό βασανιστήριο τόσο της κόρης όσο και της μητέρας. Ειδικά το 6χρονο κοριτσάκι έχει πια καταρρεύσει ψυχοσωματικά μετά και το τελευταίο συμβάν, όπου μπροστά στα μάτια του και πάλι η μητέρα του οδηγήθηκε στο αυτόφωρο από τις 6μμ το απόγευμα έως μετά τα μεσάνυχτα στις 2πμ. Το παιδί είναι τρομοκρατημένο και αποσυντονισμένο, με προβλήματα πλέον στον ύπνο, την διατροφή, τη συγκέντρωση και το σχολείο. Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται νομικά από την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) και είναι υποχρεωμένη να ενεργεί με βάση το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο. Προφανώς στην υπόθεση αυτή το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού παραβιάζεται εξόφθαλμα και συστηματικά, και η πολιτεία πρέπει να δράσει επειγόντως.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είναι άνεργη και δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τις δικαστικές διενέξεις με τον πρώην σύζυγό της. Απευθύνουμε λοιπόν επείγουσα έκκληση οικονομικής υποστήριξης για τις μηνύσεις και τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η γυναίκα και αναμένεται να εκδικαστούν σύντομα. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για να σας δώσουμε το ΙΒΑΝ της γυναίκας ώστε να καταθέσετε την αλληλεγγύη σας απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό της (για λόγους διαφάνειας και αμεσότητας). Κάθε ποσό είναι καλοδεχούμενο, όπως πάντα, και είμαστε σίγουρες ότι η αλληλεγγύη θα νικήσει και πάλι!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μωβ