Μαρία Σβώλου (1892- 3 Ιουνίου 1976)

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Η Μαρία Δεσύπρη η οποία αργότερα, λόγω του ισχύοντος Αστικού δικαίου περί υποχρεωτικής αλλαγής επωνύμου των ύπανδρων γυναικών απέκτησε το όνομα του συζύγου της Σβώλου, ήταν Ελληνίδα αγωνίστρια για τα δικαιώματα της γυναίκας και πολιτικός. Υπηρέτησε ως βουλεύτρια με την ΕΔΑ και υπήρξε σύζυγος του Αλέξανδρου Σβώλου (διαπρεπής Έλληνας νομικός και πολιτικός).

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1892 και αποφοίτησε από το Διδασκαλείο Θηλέων Λαρίσης. Πρόκειται για το δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο προετοίμαζε τις απόφοιτους του Γυμνασίου επί τρία χρόνια να πάρουν την επίσημη πιστοποίηση ώστε να διορισθούν δασκάλες. Το Διδασκαλείο θα λέγαμε ότι ήταν ο πρόδρομος των μετέπειτα Παιδαγωγικών Ακαδημιών.

Εργάστηκε ως υπάλληλος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και συνέβαλε ιδιαίτερα στην ανάδειξη των άθλιων συνθηκών εργασίας των γυναικών της εργατικής τάξης κατά τη δεκαετία του 1920. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα Επιθεωρήτρια Εργασίας. Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας γνώρισε τον σοσιαλιστή Αλέξανδρο Σβώλο και σημαντικό στέλεχος της αριστεράς και της εθνικής αντίστασης (μέλος του ΕΑΜ).

Ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας καθώς και αρθρογράφος στον Αγώνα της Γυναίκας μέχρι την αποχώρησή της το 1932, η Σβώλου αγωνίστηκε (μαζί με την Αύρα Θεοδωροπούλου) για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας και δημοσίευσε σειρά άρθρων με σκοπό την εξύψωση της γυναίκας.

Κορυφαία προσωπικότητα του γυναικείου κινήματος στον Μεσοπόλεμο. Με δική της πρωτοβουλία, ιδρύθηκε η «Εσπερινή Εμπορική Σχολή Γυναικών Υπαλλήλων» και μια σχολή μαθητών/μαθητριών για την κατασκευή παιχνιδιών και διακοσμητικής, η «Παπαστράτειος Σχολή». Μετά το 1932 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του «Συνδέσμου Εργαζόμενων Γυναικών», ενώ συμμετείχε ενεργά στην «Πανελλήνια Επιτροπή Γυναικών ενάντια στον Πόλεμο και το Φασισμό”

Το 1944 η Σβώλου εξελέγη εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ. Εν συνεχεία έγινε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) , ενώ αρθρογραφούσε και στην εφημερίδα «Η Αυγή»..

Μετά από το θάνατο του συζύγου της, η Μαρία Σβώλου εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών στις εκλογές του 1958 με την ΕΔΑ και ήταν υποψήφια ξανά σε εκείνες του 1961 με το ΠΑΜΕ, χωρίς να εκλεγεί τη δεύτερη φορά.
Η βουλευτική της αποζημίωση δινόταν στην ΕΔΑ ενόσω διαρκούσε η θητεία της στο βουλευτικό αξίωμα. Πέθανε το 1976 και κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο.

Πηγές: el.wikipedia.org, foundation.parliament.gr

Στην αρχική φωτό, η Μαρία Σβώλου μιλά στους αντάρτες