Το στίγμα των γυναικών στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος

Οι γυναίκες ανέκαθεν, αποδείκνυαν το μεγάλο δεσμό τους με τη Μητέρα Γη, από την αρχαιότητα, συλλέγοντας και μελετώντας τις ιδιότητες των βοτάνων, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία ασθενειών και προβλημάτων που σχετίζονταν με την υγεία. Σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία του περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας όλη την ευαισθησία τους, τη γνώση και το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και τη φύση.

Στέλλα Σάμου

Leydy Pech : «Δεν φοβήθηκα γιατί ξέρω ότι ως γυναίκα Μάγια, είμαι ικανή να παλέψω»

«να μπορούμε να αναπνέουμε καθαρό αέρα, να παράγουμε την τροφή μας,
να πίνουμε καθαρό νερό : AYTO EINAI ΑΝΑΠΤΥΞΗ!» Leydy Pech

20 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, η εικονογράφηση του Comunicare il Sociale.it αφιερωμένη στη “φύλακα των μελισσών”, τη μελισσοκόμο Leydy Aracely Pech Martín.

Μεταξύ των νικητών του περιβαλλοντικού βραβείου Goldman 2020 είναι και η Leydy Pech, μελισσοκόμος που υπερασπίστηκε τα εδάφη των Μάγια από την αγροτοβιομηχανία.

Μετά τη νίκη της στο περιβαλλοντικό βραβείο Goldman 2020, το λεγόμενο “Νόμπελ για το περιβάλλον”, ο διεθνής Τύπος ανακάλυψε την εξαιρετική ιστορία της Leydy Pech. Μία μελισσοκόμος των Μάγια που πήγε κόντρα στα σχέδια του κατ’ εξοχήν αγροχημικού γίγαντα Monsanto. Και στο τέλος κέρδισε.

Η Leydy Pech, η οποία ζει στο Hopelchén, στη μικρή μεξικανική πολιτεία Campecheme, είναι μελισσοκόμος σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό που αποτελείται μόνο από γυναίκες ιθαγενείς. Παρόλο που είναι γυναίκα, Μάγια και campesina, και με αυτή την έννοια υπόκειται σε τριπλή διάκριση, κατάφερε να εμπλέξει τους campesinos και τους ιθαγενείς ενάντια στο καταναλωτικό μοντέλο και ενάντια στη χρήση φυτοφαρμάκων από τη Monsanto, από τα οποία διαταράσσεται το περιβάλλον τους.

Η Leydy Pech δημιούργησε τον συνασπισμό Sin Transgenicos, ενέπλεξε το πανεπιστήμιο σε μια σειρά επιστημονικών μελετών σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τη γλυφοσάτη, οργάνωσε εργαστήρια, συναντήσεις, υπομνήματα και διαδηλώσεις, εμπλέκοντας τον τοπικό πληθυσμό και, τέλος, έσυρε τη μεξικανική κυβέρνηση στο δικαστήριο. Το 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αποφάνθηκε υπέρ της και η άδεια για την καλλιέργεια ΓΤΟ της Monsanto ανακλήθηκε επίσημα. Το 2020 της απονεμήθηκε το περιβαλλοντικό βραβείο Goldman, το “Νόμπελ για το περιβάλλον”.

Η 55χρονη Leydy Pech, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Hopelchén, αφιερώνει τον χρόνο της καθημερινά στις μέλισσες. Είναι μέλος του συνασπισμού Koolel Kab / Muuch Kambal, που ιδρύθηκε το 1995 και έχει ήδη κερδίσει το 2014 το βραβείο Equator που απονέμεται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Μια δράση κυρίως γυναικών για την προστασία των εδαφών και των φυσικών πόρων των Μάγια από τις απειλές λόγω της αποψίλωσης των δασών και της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Η Leydy Pech νίκησε τη Monsanto στο δικαστήριο

Μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια πειραματισμών, το 2012 η κεντρική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας σε επτά πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Campeche και Yucatán. Ωστόσο, δεν ζήτησε τη γνώμη των αυτόχθονων κοινοτήτων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη Σύμβαση 169 της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).

Σε αυτό το σημείο, μπήκε στο παιχνίδι η Leydy Pech, ενώθηκε με μελισσοκόμους, περιβαλλοντολόγους και ΜΚΟ στον συνασπισμό Sin Transgenicos και προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της μεξικανικής κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, επικοινώνησε με το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, το οποίο, μέσω επιστημονικής μελέτης, διαπίστωσε τη μόλυνση του τοπικού μελιού από τη γενετικά τροποποιημένη σόγια. Μαζί με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), το πανεπιστήμιο βρήκε επίσης ίχνη γλυφοσάτης στο νερό που πίνουν οι κάτοικοι του Hopelchén και στα ούρα τους. Έχοντας τα δεδομένα στα χέρια της, η Pech οργάνωσε μια σειρά από εργαστήρια, συναντήσεις, υπογραφές και διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχε ο τοπικός πληθυσμός.

Τον Νοέμβριο του 2015 ήρθε η ομόφωνη ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μεξικού: η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγκρίνει την καλλιέργεια ΓΤΟ χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα τις κοινότητες των αυτοχθόνων. Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Μεξικανική Αρχή Τροφίμων και Γεωργίας ανακάλεσε τις άδειες της Monsanto.

“Αν οι μέλισσες εξαφανίζονταν από το πρόσωπο της Γης, ο άνθρωπος θα είχε μόνο 4 χρόνια ζωής – είπε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν – Όχι άλλες μέλισσες, σημαίνει όχι άλλη επικονίαση, όχι άλλα φυτά, όχι άλλα ζώα, όχι άλλοι άνθρωποι”.
Ίσως δεν γνωρίζουν όλοι ότι το ένα τρίτο της τροφής μας προέρχεται από φυτά που επικονιάζονται από μέλισσες, αλλά λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας (μαζική χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών ουσιών), η παρουσία τους κινδυνεύει όλο και περισσότερο.

 

Απόδοση στα ελληνικά από τις δημοσιεύσεις του Comunicare il Sociale.it

Βίντεο:  https://www.youtube.com/watch?v=CDIT0OBpIlo&t=43s