Δυναμική η γενική απεργία με μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων και νέων ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα συλλαλητήρια στο πλαίσιο της γενικής απεργίας εναντίον του αντεργατικού νομοσχεδίου, απεργία που είχαν καλέσει η ΓΣΕΕ (μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που καλεί σε απεργιακή κινητοποίηση), η ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες από όλη τη χώρα, και το ΠΑΜΕ.

Το Μωβ κάλεσε για συμμετοχή στην απεργία με το δικό μας σκεπτικό, και συμμετείχε στη συγκέντρωση της Πλατείας Κλαυθμώνος.

Παρακολουθήσαμε με αισιοδοξία αλλά και ματαίωση τις ομιλίες των εκπροσώπων του συνδικαλιστικού κινήματος. Στηλίτευσαν δεόντως το αντεργατικό νομοσχέδιο, όλοι οι ομιλητές άντρες, οι γυναίκες πλειοψηφία στη διαδήλωση, απούσες από το συγκεκριμένο πάνελ, δεν γνωρίζουμε για τα άλλα.

Επίσης, δεν καταδέχθηκαν να σχολιάσουν την 190 Διεθνή Σύβαση Εργασίας την οποία εντάσσει η κυβέρνηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο, για να το παρουσιάσει ως προοδευτικό. Οι γυναικείες οργανώσεις υποστηρίζουμε την κύρωση της Σύμβασης για τη βία λόγω φύλου στην εργασία και περί αυτήν, αλλά κάποιες ζητούμε αυτό να γίνει σε ανεξάρτητο νομοσχέδιο, για να μην ταυτίζεται με τις αντεργατικές προτάσεις και στοχεύσεις της κυβέρνησης. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι θέμα για τα συνδικάτα, δεν τα απασχολεί.

Ανακοίνωση μετά την απεργία εξέδωσε η ΓΣΕΕ:
«Η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε σήμερα 24ωρη Γενική Απεργία, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος και ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, νέους και νέες, να ενώνουν για ακόμη μία φορά τη φωνή διαμαρτυρίας τους απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση.
»Συνεπείς στην ιστορία και τους αγώνες μας, όχι μόνο διαμαρτυρόμαστε για την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, όχι μόνο εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας στις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου που μετατρέπουν τη χώρα σε ζώνη ευέλικτης και φθηνής εργασίας, αλλά προτάσσουμε και το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο.
»Διεκδικούμε και απαιτούμε αύξηση του κατώτατου μισθού, οικονομική ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη. Οι εργαζόμενες, oι εργαζόμενοι, απαιτούμε σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας.
Τις επόμενες ημέρες συνεδριάζουν τα συλλογικά μας όργανα και κλιμακώνουμε την αντίδραση μας.»

Άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής ανακοινώσεις μετά την απεργία, αν και υπάρχει συζήτηση και προετοιμασία για νέες κινητοποιήσεις στις 16 του Ιουνίου.

Να σημειώσουμε ότι το αντεργατικό νομοσχέδιο έρχεται να “εκσυγχρονίσει” τον νόμο σύμβολο κατοχύρωσης πολλών εργατικών δικαιωμάτων, τον 1264/1982, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης, με παρόμοιο τρόπο που ήρθε να “εκσυγχρονίσει” το οικογενειακό δίκαιο του 1983, πηγαίνοντάς μας προς τα πίσω, γιατί αυτοί οι νόμοι είναι “απαρχαιωμένοι”. Ολοταχώς προς τα πίσω.

Ο αγώνας συνεχίζεται