“Νέος” Ποινικός Κώδικας: Παραμένει ο όρος “χωρίς συναίνεση” στα αδικήματα βιασμού – Επαύξηση ποινών

Αλιεύει η Εύη Κυπαρίσση
Κυκλοφόρησε πρόσφατα η είδηση ότι υπάρχει πρόθεση να αφαιρεθεί η έννοια της “συναίνεσης” για το θέμα του βιασμού, κάτι που ανησύχησε και κινητοποίησε τις γυναικείες οργανώσεις. Και το Μωβ αναδημοσίευσε σχετικό άρθρο. Σήμερα αναρτούμε ένα κείμενο που εξηγεί τις αλλαγές που προτείνονται και μας καθησυχάζει. Το γιατί και πώς κυκλοφόρησε αυτή η
είδηση, που έγινε μάλιστα και θέμα στη Βουλή, δεν γνωρίζουμε, πιθανώς ήταν μια κυβερνητική πρόθεση που ματαιώθηκε, πάντως παραμένουμε σε ετοιμότητα για να αντικρούσουμε κάθε πιθανή προσπάθεια οπισθοδρόμησης.
Σ.Β.

Ο όρος “χωρίς συναίνεση” παραμένει οριοθετώντας τα αδικήματα βιασμού. Η στόχευση της Επιτροπής είναι η επαύξηση ποινών, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Ενίσχυση και όχι αφαίρεση του όρου της “συναίνεσης” για να οριοθετηθεί το αδίκημα του βιασμού, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, στις συνολικές αλλαγές που θα προτείνει το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κρατούσα άποψη, που καταγράφεται κι ως αντίληψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης , είναι πως θα υπάρξει επιπλέον αυστηροποίηση του πλαισίου. Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη. Δεν αφαιρείται ο όρος «χωρίς συναίνεση», αντιθέτως, με τις νέες ρυθμίσεις θα οριοθετηθούν αναλυτικότερα και ειδικότερα όλες οι συμπεριφορές που μπορούν να στοιχειοθετήσουν το έγκλημα του βιασμού , προβλέποντας κάθε δυνατή περίπτωση, όπως ακόμη και αν υπάρχει παραπλανητική απόσπαση συναίνεσης.

Παραπλάνηση

Μάλιστα, προστίθεται ειδική παράγραφος υπό στον Ποινικό κώδικα υπό τον τίτλο “Γενετήσια πράξη χωρίς συναίνεση” με αναφορά σε πρόσωπα “επιρροής”:

Η διατύπωση λοιπόν του προτεινόμενου νέου άρθρου 336Α είναι :

“Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών τιμωρείται όποιος επιτυγχάνει την τέλεση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, αποσπώντας τη συναίνεση του παθόντος με παραπλάνηση αυτού ως προς τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της γενετήσιας πράξης, ή εκμεταλλευόμενος τη θέση επιρροής του.

Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών τιμωρείται όποιος τελεί γενετήσια πράξη με άλλον παραπλανώντας τον ως προς τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της πράξης ή εκμεταλλευόμενος τη θέση επιρροής που ασκεί επάνω του”

Επαύξηση

Όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές σε κάθε περίπτωση, όπως θα διαμορφωθούν τα εν λόγω άρθρα θα συντείνουν στην επαύξηση της πραγματικής έκτισης των ποινών, δηλαδή της πραγματικής τιμωρίας. Χαρακτηριστικό είναι πως επίσης στην παράγραφο 1 του 336 ΠΚ περί βιασμού (“Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών” όπως ήταν η προηγούμενη διατύπωση) προστίθεται εδάφιο που αναφέρει πως “η τέλεση της πράξης από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού συνιστά επιβαρυντική περίσταση”, δηλαδή επιφέρει αυξημένη ποινή.

Πηγή: dikastiko.gr