Σήμερα ο αποχαιρετισμός στην Δώρα Καλλιπολίτη-Κουλμανδά

Αγαπητή συναδέλφισσα στην ΕΡΤ, και στις ίδιες αίθουσες για κάποια χρόνια. Η Δώρα δούλεψε στην ΕΡΤ, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε, για 27 χρόνια. Σ.Β.

Αλιεύει και σχολιάζει η Σίσσυ Βωβού

Σε ηλικία 75 ετών πέθανε η Δώρα Καλλιπολίτη-Κουλμανδά, αγωνίστρια της αντιδικτατορικής αντίστασης και πρώην αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.
Πήρε ενεργό μέρος στους αγώνες του «114» πριν συλληφθεί και εξοριστεί στη Γυάρο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Το 1969 στη «Δίκη των 17» του ΠΑΜ στη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε και σπούδασε, καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο σε κάθειρξη 13 ετών για να αποφυλακιστεί με γενική αμνηστία το 1973.

Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, δημοσιεύοντας την παραπάνω φωτογραφία που απεικονίζει την Δώρα στη δίκη πλάι στην Γεωργία Σαρηγιαννίδου.

Η θανούσα υπήρξε στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη, ΟΚΝΕ Θεσσαλονίκης, του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ, μέλος της ΚΕ του Συνασπισμού της Αριστεράς, της ΔΗΜΑΡ και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Στη μεταπολίτευση εργάστηκε στην ΕΡΤ, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε. Με τον μετέπειτα σύζυγό της Βασίλη Καλλιπολίτη, την Μάγδα Κοτζιά και τον Θέμη Μπανούση, ίδρυσαν τις εκδόσεις Εξάντας.

«Κάτι ήθελα να κάνω, είχα μιαν άποψη για τον κόσμο»

Τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ, με θλίψη για την απώλειά της, εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. «Θα την θυμόμαστε για την ηρεμία της, το γέλιο της, την καλή της διάθεση και το πνεύμα συνεργασίας που την διέκρινε» τονίζουν και θυμίζουν ότι σε μια της ομιλία, μιλώντας για τον εαυτό της είχε πεί:

«Όταν με συνέλαβαν δεν είχα κλείσει τα είκοσι ένα. Κάτι σκεφτόμουνα, κάτι ήθελα να κάνω, είχα μιαν άποψη για τον κόσμο, στον οποίο ήθελα να ζήσω. Κουβαλούσα τις οικογενειακές μου καταβολές, τις μνήμες μιας δύσκολης όσο και ηρωικής περιόδου: Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος. Κουβαλούσα τις   άμεσες συνέπειές τους, στην οικογένειά μου  και σε μένα προσωπικά. Ο πατέρας μου ήταν πολιτικός πρόσφυγας. Τον γνώρισα στα τριάντα μου. Ήμουνα Λαμπράκισσα και  τριτοετής φοιτήτρια στην Αγγλική Φιλολογία, υπότροφος».

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε και ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετώντας «με βαθιά οδύνη τη Δώρα Κουλμανδά Καλλιπολίτη, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που εξορίστηκε και φυλακίστηκε επί δικτατορίας, ενώ και μετέπειτα, σε όλη της τη ζωή, ανέπτυξε σημαντική πολιτική δράση».

Η πολιτική κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή στη 1 μ.μ. στο νεκροταφείο του Ζωγράφου.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών