H μισογύνικη πολιτική σας δεν θα περάσει

Γράφει η Πέννυ Παραλίκα

Δήθεν επιστημονικό συνέδριο γονιμότητας διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, με ομιλητές μεταξύ άλλων τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Κώστα Τσιάρα, τον Μάκη Βορίδη, καμια δεκαπενταριά «Πεφωτισμένους Ιεράρχες» (έτσι αναγράφεται στην πρόσκληση, μη ειρωνικά), τον Γιώργο Αγγελόπουλο, γνωστό από την νίκη του σε ριάλιτι επιβίωσης και την Σταματίνα Τσιμτσιλή, τηλεπαρουσιάστρια. Τα άτομα αυτά έχουν ένα κοινό, είναι αναρμόδια να μιλήσουν επιστημονικά για την γονιμότητα.

Πρόκειται για το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές», που θα γίνει 2-4 Ιουλίου 2021 στα Ιωάννινα. Το κείμενο της πρόσκλησης και το πρόγραμμα καθιστούν ξεκάθαρο το τι περιμένει τις γυναίκες αυτής της χώρας, αν δεν αντιδράσουν άμεσα.

Διαβάζοντας την πρόσκληση του συνεδρίου, προκαλεί αναγούλα η φράση: «επαναφορά του προτύπου δημιουργίας «πυρηνικής» οικογένειας ενωρίς». Τα πρότυπα αυτά, μαζί με τα ταμπού της μονογονεϊκής οικογένειας και τον στιγματισμό των ανύπαντρων μητέρων, αγωνιστήκαμε χρόνια για να τα ανατρέψουμε και να τα κλείσουμε στα σεντούκια του παρελθόντος. Η κυβέρνηση, φαίνεται διαρκώς να επιθυμεί να τα επαναφέρει, και μάλιστα από νωρίς, βάζοντας μας πρόγραμμα στο πότε και αν θα δημιουργήσουμε οικογένεια. Θυμόμαστε εξάλλου, την δήλωση του Κ. Τσιάρα πριν μερικούς μήνες, ότι «τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο φύλων και των δύο γονέων, είναι παιδιά με λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα, είναι παιδιά με μικρότερες ή καθόλου παρεκκλίσεις, είναι παιδιά που προσαρμόζονται με πολύ μεγάλη ευκολία σε μια σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα».

Συνεχίζοντας την ανάγνωση του κειμένου της πρόσκλησης, διαβάζουμε: «Θα γίνει, επίσης, παρουσίαση των στρατηγικών που πρέπει να διαμορφωθούν τόσο σε ιατρικό, όσο και σε οικονομικό, πολιτικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο, ώστε όλοι από κοινού να υποστηρίξουμε την προαγωγή της γνώσης στα θέματα της γονιμότητας, ο καθένας με την δυναμική του και την ιδιαίτερη θέση του στην κοινωνία, σε όλα τα επίπεδα και κοινωνικά στρώματα, ακούγοντας επιστήμονες και πανεπιστημιακούς δασκάλους από το νομικό, δημοσιογραφικό και πολιτειακό σύστημα της χώρας μας, αλλά κι εκπροσώπους της Εκκλησίας μας, πεφωτισμένους Ιεράρχες». Αδυνατώ να καταλάβω τι θέση έχουν και με ποιο κριτήριο επιλέχθηκαν ως ομιλητές εκπρόσωποι της Εκκλησίας, σε ένα υποτιθέμενο επιστημονικό συνέδριο ιατρικής, που δήθεν αποσκοπεί στην ενημέρωση για την γονιμότητα.

Στο κείμενο της πρόσκλησης, διαβάζουμε επίσης: «200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση είμαστε πλέον σε θέση να χαράξουμε υπεύθυνα το μέλλον μας και να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην αντιμετώπιση της μάστιγας της υπογεννητικότητας που απειλεί με αφανισμό το έθνος μας». Έπειτα από αυτή τη φράση, ίσως βγάζει περισσότερο νόημα η συμμετοχή των «πεφωτισμένων». Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια. Αυτός είναι ο στόχος του συνεδρίου, και όχι η προαγωγή της επιστημονικής ιατρικής γνώσης.

Η ίδια εικόνα δίνεται και από το πρόγραμμα των εισηγήσεων του συνεδρίου, με πλήθος ομιλιών για το γήρας της γυναίκας και του αναπαραγωγικού της συστήματος, τονίζοντας την υποτιθέμενη ανάγκη για απόκτηση παιδιών σε νεαρή ηλικία. Το διαφημιστικό σποτ του συνεδρίου, το οποίο προβάλλεται και στην τηλεόραση, έχει την ίδια φιλοσοφία: Μια γυναίκα που έχει κλείσει τα 40, με σπουδές και καριέρα, παρουσιάζεται να βομβαρδίζεται με ερωτήσεις του τύπου «πότε θα παντρευτείς;» και «πότε θα γίνεις μάνα;». Στις ερωτήσεις αυτές, η γυναίκα της διαφήμισης πανικοβάλλεται, αγχώνεται και αναρωτιέται τι έχει κάνει λάθος. Η απάντηση που της δίνεται είναι: «άργησες».

Και ρωτώ, πού είναι η αυτονομία, η επιλογή, έννοιες οι οποίες συναντώνται στον τίτλο του συνεδρίου, όταν όλο το συνέδριο αποσκοπεί στον έμμεσο εξαναγκασμό της γυναίκας να εκπληρώσει μια υποτιθέμενη υποχρέωση της απέναντι στο κράτος για λύση του δημογραφικού; Δεν υπάρχουμε για να γεννάμε παιδιά για το κράτος. Δεν είμαστε αναπαραγωγικά σκεύη. Θα γεννάμε όσα παιδιά θέλουμε, ΟΠΟΤΕ θέλουμε και ΑΝ θέλουμε. Ο όρος «δημογραφικό πρόβλημα» είναι ιδεολογικά φορτισμένος, και δεν τον δεχόμαστε ως φεμινιστικό κίνημα. Αυτό που πρέπει να προωθείται, είναι ο σχηματισμός οικογένειας όταν και αν αυτή είναι επιθυμητή από την ίδια την γυναίκα.

Να σημειωθεί, ότι μεταξύ των ομιλητών βρίσκεται και ο Υπουργός Τουρισμού της Ρουμανίας, Cladiu Năsui, του οποίου ο τίτλος της εισήγησης δεν αναγράφεται. Ωστόσο, η θέση της εισήγησής του στο πρόγραμμα ανάμεσα σε ομιλίες εξυμνητικές στον αναπαραγωγικό τουρισμό, καθιστούν προφανές το περιεχόμενο της, καθώς είναι γνωστή η προσέλευση ζευγαριών από τη Ρουμανία με την ιδιότητα των τουριστών αναπαραγωγής στην Ελλάδα. Η κανονικοποίηση της εμπορευματοποίησης της αναπαραγωγής φαίνεται επομένως να είναι άλλος ένας αποκρουστικός στόχος του συνεδρίου, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη σύσταση της Οργανωτικής Επιτροπής του, η οποία αποτελείται από ιατρούς που έκαναν καριέρα εκμεταλλευόμενοι την υπογονιμότητα, το εμπόριο γαμετών και ενοικίασης μητρών.

Από το γεγονός ότι το συνέδριο γίνεται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, σε συνδυασμό με την συμμετοχή ατόμων της εκκλησίας και της κυβέρνησης, καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό ιατρικό συνέδριο που εκφράζει μια μερίδα περιθωριακών και μισογύνηδων, αλλά δυστυχώς πρόκειται για κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα, βλέπουμε στην πράξη τις συνέπειες της υποβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία δυστυχώς δεν είναι σε θέση πια να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της σύγχρονης γυναίκας, αλλά συνηγορεί υπέρ της επιστροφής της στην θέση που είχε στο παρελθόν ως αναπαραγωγική μηχανή. Ποιο θα είναι συνεπώς το επόμενο βήμα για την «λύση του δημογραφικού»; Φοβάμαι και να το ξεστομίσω, αλλά η αυτοδιάθεση μας, βρίσκεται σε κίνδυνο