Επιμένουμε στην ακύρωση του Συνεδρίου Μισογυνισμού

Γράφει η Πέννυ Παραλίκα

Tις πρώτες πρωινές ώρες της σημερινής (13/6) ημέρας, ανακοινώθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέσυρε την αιγίδα της από το Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, όπως και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας, ενώ η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) αποσύρθηκαν από χορηγοί επικοινωνίας.

Οι χθεσινές μαζικές αντιδράσεις στο διαδίκτυο, (μεταξύ αυτών και το άρθρο στο Μωβ) έδωσαν ορατότητα στα προβληματικά και μισογύνικα σημεία του δήθεν επιστημονικού Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, ξεσηκώνοντας όλους και όλες να πάρουν θέση ενάντια σε αυτή την χυδαία και αναχρονιστική κυβερνητική πολιτική, η οποία ήταν συγκαλυμμένη κάτω από μια δήθεν επιστημονική προσέγγιση του ζητήματος της αναπαραγωγής. Να σημειωθεί, ότι το τηλεοπτικό σποτ του Συνεδρίου, το οποίο προκάλεσε και τις περισσότερες αντιδράσεις, προβαλλόταν στην τηλεόραση ήδη δέκα μέρες, και ουδέποτε σχολιάστηκε σε εκπομπές και τηλεοπτικά πάνελ, μέχρι σήμερα, κατόπιν εορτής και εκ του ασφαλούς. Αξίζει να ειπωθεί ότι γιατροί και γιατρίνες εναντιώθηκαν στην δήθεν επιστημονική αυτή εκδήλωση. Στην σχετική ανακοίνωση της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών (Α.Ρ.Σ.Ι.), διαβάζουμε: «Με τον παραπλανητικό τίτλο «1ο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας – Όρια και Επιλογές» διεξάγεται στα Ιωάννινα 2 – 4 Ιουλίου 2021 ένα «ιβέντ» που συμπυκνώνει όλα τα χαρακτηριστικά υποταγής του μεγαλοκαθηγητικού ιατρικού κατεστημένου στις πιο αντιδραστικές και σκοταδιστικές επιλογές του συστήματος.».

Χτες το απόγευμα, ύστερα από σειρά επικριτικών προς το συνέδριο δημοσιευμάτων, πρώτη η Καίτη Γαρμπή, τραγουδίστρια, η οποία συμμετείχε σε ένα από τα προωθητικά σποτ μαζί με τον σύζυγό της Διονύση Σχοινά, ανακοίνωσε πως δεν γνώριζε το πραγματικό περιεχόμενο του συνεδρίου, και πως σαφώς δεν θέλει να έχει καμία ανάμειξη με αυτο, αποσύροντας την συμμετοχή της. Έπειτα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαρμπή, αποσύρθηκαν και οι παρουσιάστριες Ράνια Θρασκιά, Ναταλί Κακκαβά, αλλά και η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η οποία μάλιστα ήταν μια εκ των ομιλητριών, καταγγέλλοντας πως δεν γνώριζαν το περιεχόμενο του συνεδρίου, όταν δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε διαφημιστικά βίντεο. Αργά το βράδυ, κατέβηκαν από το site της διοργάνωσης όλα τα βίντεο στα οποία συμμετείχαν καλλιτέχνες και άλλα δημόσια πρόσωπα, ενώ στο κανάλι του συνεδρίου του YouTube, όλα τα βίντεο γίνανε απόρρητα και πλέον είναι διαθέσιμα μόνο από δευτερεύουσες πηγές.

Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (πρώην Γραμματεία Ισότητας των Φύλων) δέχτηκε δικαιολογημένα έντονη κριτική για την απόφαση της να στηρίξει μια τέτοια σεξιστική πρωτοβουλία, και με την ελπίδα να κατευνάσει τα πνεύματα παραμένοντας παράλληλα στο συνέδριο, η Γενική Γραμματέας της, Μαρία Συρεγγέλα, προέβη στην εξής δημοσίευση: «Στηρίζουμε την απόφαση κάθε γυναίκας να γίνει ή να μην γίνει μητέρα. Στηρίζουμε τις προσπάθειες κάθε γυναίκας όταν θέλει να γίνει μητέρα. Είναι ελεύθερη η επιλογή καθεμιάς να γράψει το μέλλον της με το δικό της χέρι. Η πολιτεία στηρίζει κάθε επιλογή της.». Δυστυχώς για εκείνη, δεν πέτυχε τον σκοπό της, αφού η δημοσίευση δέχτηκε πολλά αρνητικά και οργισμένα σχόλια που ζητούσαν την απόσυρση της ΓΓΔΟΠΙΦ από το Συνέδριο. Τρεις ώρες αργότερα, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, η Γενική Γραμματέας με tweet της ανακοίνωσε την απόσυρση της ΓΓΔΟΠΙΦ από το συνέδριο της ντροπής.

Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο συμμετείχαν εξαρχής η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ένα τέτοιο συνέδριο. Σε αντίθεση με τις τηλεπερσόνες, τους καλλιτέχνες και τις καλλιτέχνιδες, δεν μπορούν να προβάλλουν ως δικαιολογία την άγνοιά τους για το περιεχόμενο του Συνεδρίου. Πως είναι δυνατόν ένα συνέδριο να γίνεται υπό την αιγίδα τους, και να μη γνωρίζουν το περιεχόμενο του, το πρόγραμμα των εισηγήσεων και το υπόβαθρο των ομιλητών και ομιλητριών; Στην τελική, δεν έλαβαν πρόσκληση η κα Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κα Μαρία Συρεγγέλα για το συνέδριο; Δεν διάβασαν το γεμάτο μισογυνισμό και εθνικισμό κείμενο της πρόσκλησης;

Σαφώς είναι θετικό το ότι αποσύρθηκαν, αλλά εγείρει προβληματισμούς το γεγονός ότι χρειάστηκε ο εξόφθαλμος μισογυνισμός του συνεδρίου να επισημανθεί από ακτιβίστριες και ακτιβιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλα και στη Γενική Γραμματέα Ισότητας προκειμένου να τον εντοπίσουν. Η αντίδραση των προσώπων του χώρου της τηλεόρασης ήταν αμεσότερη, και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Σήμερα, ακούγοντας τον κο Πάντο, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και γυναικολόγο, να μιλά σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, διαπιστώνουμε ότι καμία μετάνοια δεν υπάρχει ως προς το περιεχόμενο του θλιβερού διαφημιστικού σποτ, καθώς ο ίδιος δήλωσε ότι «το διαφημιστικό φέρνει τη γυναίκα αντιμέτωπη με την ωμή πραγματικότητα». Ο ίδιος, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακύρωση του συνεδρίου: «Μπορεί να ακυρώσουμε το συνέδριο και ας βρει τρόπους η πολιτεία να ενημερώσει τις γυναίκες». Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει σαφώς την σκέψη μας περί συγκαλυμμένης κυβερνητικής πολιτικής μέσω μιας δήθεν επιστημονικότητας.

Οι αποσύρσεις οι οποίες ακολουθούν η μία μετά την άλλη, είναι μια πρώτη νίκη, ωστόσο πρέπει να επιμείνουμε στην ακύρωση του ντροπιαστικού Συνεδρίου. Η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου, δεν θα έπρεπε να είχε υπάρξει ποτέ, ούτε καν σαν ιδέα. Η χθεσινή μέρα, απέδειξε ότι ο ιντερνετικός ακτιβισμός απέδωσε, δρώντας ταχύτατα και στηλιτεύοντας μέσα σε λίγες μόνο ώρες, όσα δεν ενδιαφέρθηκαν τα παραδοσιακά μέσα να αγγίξουν τις δέκα μέρες που κυκλοφορούσε το διαφημιστικό σποτ. Εξακολουθούμε να ζητούμε την ακύρωση του Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγής. Δεν θέλουμε κανέναν «οικογενειακό προγραμματισμό» στη ζωή μας και καμία εμπλοκή στα σχέδια μας από γιατρούς, δήθεν αυθεντίες, πολιτικούς και κληρικούς.