Απότομη αύξηση ενδοοικογενειακής βίας στην Ισπανία

Συντάσσει η Εύη Κυπαρίσση

– Χιλιάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές γέμισαν τις κεντρικές πλατείες των δημαρχείων του Ισπανικού Κράτους, σε πολλές πόλεις και χωριά για να καταδικάσουν τις πρόσφατες γυναικοκτονίες, την Παρασκευή , 11 Ιουνίου.

– Το επίκεντρο της οδύνης είναι η Τενερίφη, εκεί που ο Τομάς Χιμένο απήγαγε και δολοφόνησε την Άννα (ενός έτους) και την Ολίβια (εφτά ετών), κόρες της πρώην συντρόφού του Μπεατρίς Ζίμερμαν προκειμένου να την εκδικηθεί. Μέχρι στιγμής βρέθηκε μόνο το νεκρό σώμα της μικρής Άννας στη θάλασσα.

«Το πτώμα είναι σε βάθος 1.000 μέτρων μέσα σε έναν αθλητικό σάκο δεμένο με άγκυρα. Δίπλα τους βρέθηκε ένας ακόμα άδειος αθλητικός σάκος», ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοίνωση δικαστηρίου.

«Εν αναμονή περισσότερων ιατροδικαστικών αποδεικτικών στοιχείων, (το πτώμα) θα μπορούσε σχεδόν με βεβαιότητα να ανήκει στην Ολίβια Γ.», ανέφερε το δικαστήριο.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Δεν μπορώ καν να φανταστώ τον πόνο της μητέρας της μικρής Άννας και της μικρής Ολίβιας, που εξαφανίστηκαν στην Τενερίφη, με τα τρομερά νέα που μόλις ακούσαμε».

Σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα, 14.00 ώρα Ελλάδας) θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο αδερφών στο δημαρχείο της Τενερίφης.

Στην Ισπανία 39 ανήλικα δολοφονήθηκαν από τον πατέρα ή τον σύντροφο, νυν ή πρώην, της μητέρας τους από το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης για τα εγκλήματα με βάση το φύλο.

Η 6χρονη Ολίβια με την ενός έτους αδερφή της, Άννα.

– Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τότε που η δεκαεφτάχρονη Ροθίο Καίς δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της και πατέρα του παιδιού της (τεσσάρων μηνών).

– Την εβδομάδα της 17ης Μάη καταγράφηκαν πέντε γυναικοκτονίες, οι μισές από το σύνολο των μέχρι τώρα γυναικοκτονιών, μέσα στο 2021.

– Οι φεμινιστικές συλλογικότητες του Ισπανικού Κράτους κάλεσαν σε κινητοποιήσεις στα δημαρχεία της χώρας ζητώντας από τις συμμετέχουσες να ντυθούν στα μαύρα. Κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν στις πλατείες της χώρας ήταν:

 «Μας δολοφονούν και εμείς μας θέλουμε ζωντανές», «Ούτε μια λιγότερη» «Πότε θα τελειώσει η πανδημία της έμφυλης βίας;», «Δεν είναι τυχαία γεγονότα, το λένε πατριαρχία», «Δεν πεθαίνουμε, μας σκοτώνουν».

– Η σκέψη μας είναι στη Μπεατρίς και σε όλες τις γυναίκες που δίνουν μάχη για τη ζωή τους!