Μάρω Βαμβουνάκη: Έχω φάει ξύλο από άνδρα κι έχω ρίξει. Ο έρωτας δεν γνωρίζει από βία αλλά από ομορφία

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Σάλο έχει προκαλέσει η ανάρτηση που έκανε η γνωστή συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη ανήμερα της κηδείας της Γαρυφαλλιάς.

«Και έχω φάει ξύλο από άντρα και έχω ρίξει ξύλο. Το ομολογώ! Τουλάχιστον χαστούκια έχω ανταλλάξει. Κι αυτά δεν έγιναν από κακία, αλλά από αμοιβαίες απελπισίες, αμοιβαίες ζήλιες, τρόμους χαμού, παραφορά και πόνους και από τα δύο μέρη. Όσα δηλαδή περιέχει ένας ορμητικός έρωτας. Ο δυνατός έρωτας δεν ξέρει από καθωσπρεπισμούς, θέλει αλλά δεν μπορεί πάντα.

Αν υπήρχε φέισμπουκ και πολιτική ορθότητα την εποχή του Οθέλλου, την εποχή του Άμλετ, τον καιρό της Μήδειας, του Ορέστη, του Δαβίδ, θα γνωρίζαμε σήμερα τούτες τις εκθαμβωτικές τραγωδίες; Τι σοφά και ποιητικά μιλούν στο τέλος του έργου για τα επικίνδυνα πάθη, τα συνηθισμένα κοινά πάθη οι τραγικοί! Και αχ, τα ανθρώπινα πράγματα είναι μείγμα από άστρα και λάσπη».

Η ανάρτηση της Βαμβουνάκη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με κάποιους να σχολιάζουν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή την οποία επέλεξε η συγγραφέας να γραφτεί η συγκεκριμένη ανάρτηση λίγες ώρες μετά από μια ακόμη γυναικοκτονία είναι τουλάχιστον ατυχές.

Κάποιοι μάλιστα κατηγόρησαν την συγγραφέα πως κανονικοποιεί τη βία ταυτίζοντάς τη με τον έρωτα, ξεπλένει τον γυναικοκτόνο της Φολεγάνδρου και αθωώνει τη χειροδικία στις σχέσεις.

«Η λογοτεχνία, το θέατρο και οι τέχνες δεν εξυμνούν ούτε νομιμοποιούν τα ανθρώπινα πάθη αλλά τα περιγράφουν μέσα από τη ματιά και τους προβληματισμούς των δημιουργών τους. Ούτε η Μήδεια γράφτηκε, για να δικαιολογήσει τη δολοφονία ανηλίκων, ούτε ο Οθέλλος για να νομιμοποιήσει την ασυγκράτητη ζήλεια», σχολίασε ένας χρήστης.

«Υποτίθεται ότι είστε άνθρωπος των γραμμάτων και διαμορφώνετε χαρακτήρες και συνειδήσεις. Η βία και οι δολοφονιες δεν είναι κανονικότητα και δεν πρέπει να τα ανεχόμαστε ούτε να τα δικαιολογούμε. Ευχόμαστε να μην υπάρξουν άλλες κακές στιγμές γιατί μαζεύτηκαν πολλές. Μετα αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε φτάσει εδώ ως κοινωνία. ΥΓ. Όταν κάνετε την ανάρτηση σας την ημέρα που κηδεύεται η δολοφονημένη κοπέλα, πρώτον δεν έχετε ενσυναίσθηση και δεύτερον να είστε σε θέση να δεχτείτε την κριτική για αυτά που γράφετε» έγραψε κάποιος άλλος.

Ένας άλλος χρήστης αναφέρει: «Η πλήρης αποκαθήλωση με την ανάρτηση σας αυτή!!! Πείτε μου ότι κάτι λάθος κάνατε και έγινε παρανόηση!! Γιατί αλλιώς θα κατεβάσω τα βιβλία σας από την βιβλιοθήκη μου για να τα πετάξω. Αν την παθογένεια και την διαστροφή την χαρακτηρίζουμε έξαρση του πάθους και της αγαπης τότε αποτύχαμε!!!».

«Διαλέξατε την μέρα που κηδεύτηκε μια νέα κοπέλα, θύμα δολοφονικής επίθεσης από τον σύντροφο της, να αναρτήσετε σκέψεις για το αν ο έρωτας εμπεριέχει και καμία φάπα;; Βιαστείτε να την αποσύρετε και να ζητήσετε συγγνώμη για να διασώσετε όση υστεροφημία προλαβαίνετε» ανέφερε ένα άλλο σχόλιο.

Οι νέες αναρτήσεις της

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη έγραψε δύο νέες αναρτήσεις, που κρίνοντας από τα σχόλια, μάλλον εξόργισαν περαιτέρω τους θαυμαστές της. Η ίδια στην πρώτη της δημοσίευση έκανε λόγο για χολή και κακία ενώ στη δεύτερη αφού ξεκαθάρισε ότι η ανάρτησή της δεν συνδέεται με την γυναικοκτονία της Γαρυφαλλιάς μίλησε για παρανόηση. Κλείνοντας μάλιστα, κατηγόρησε μάλιστα τους επικριτές της ότι δεν έχουν ερωτευτεί πραγματικά!

«Επειδή η βροχή μιας ακατανόητης παρανόησης συνεχίζεται με πανάσχημους τρόπους. Για τελευταία φορά επανέρχομαι στο θέμα μας. Ξαναλέω πως όσα είπα χθες ασφαλώς και δεν συνδέονται με την φοβερή τραγωδία της Γαρυφαλιάς και κάθε αδικοχαμένης κοπελας. Μα είναι δυνατόν να το κάνω;;; Δεν θέλω κοντά μου άτομα που το διανοούνται αυτό! Ούτε καν γνώριζα ότι χθες ήταν η κηδεία του άτυχου κοριτσιού… Όσα έγραψα τα είπα διαβάζοντας επί μέρες τόσα ποστ κ σχόλια έξαλλα, δικαστικά, γεμάτα τυφλή άγνοια για τον κίνδυνο των παθών μας, άγνοια για τους νοσογόνους πόθους της ανθρώπινης κτητικότητας στη σχέση. Τον πρωτόγονο εγωισμό και την θανάσιμη ευθιξία της ανασφάλειας στους δεσμούς. Όμως πολλοί γράφοντες είναι τόσο αγνοί και άμεμπτοι στα δικά τους που σοκάρονται βαριά, βρίσκουν ευκαιρία να βρίσουν, να θίξουν, να υπογραμμίσουν την ολοκάθαρη, τέλεια ζωή τους, το ήθος τους, και να συνεχίσουν να αγνοούν τις γλιστερές παγίδες του έρωτα αφού ποτέ τους και ολοφάνερα δεν τον έχουν ζήσει. Να προσέχετε, η ζωή είναι αλλού! Σίγουρα έξω και μακριά από το φεις σας.» έγραψε σήμερα η Μάρω Βαμβανάκη σήμερα..

Πηγή: https://www.in.gr/2021/07/20/greece/maro-vamvounaki-exo-faei-ksylo-apo-andra-ki-exo-riksei-o-erotas-den-gnorizei-apo-kathosprepismous-orgi-sto-facebook/?fbclid=IwAR1ZpbrbUwmNIfsUEHEhR4ETg4_S3kxG3hXGppKiEN3iZxnMiZaGBbNIa4I