74χρονη συνελήφθη για το φόνο του συζύγου της – Θα αναζητηθούν τα αίτια;

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Οκτώ μήνες μετά το θάνατο του 82χρονου, αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για ανθρωποκτονία και συνελήφθη η 74χρονη σύζυγός του.

Μαθαίνουμε από την ειδησεογραφία ότι το ζευγάρι είχε συχνούς καυγάδες, και ότι πολλές φορές είχε κληθεί η αστυνομία. Τι καυγάδες άραγε; Μήπως είμαστε μπροστά σε μια υπόθεση χρόνιας κακοποίησης που κατέληξε στο φόνο του άνδρα;

Συνήθως, όταν υπάρχει φόνος άνδρα από τη γυναίκα του, πρόκειται για αυτοάμυνα σε χρόνια κακοποίηση, και αν ισχύει αυτό, που σύμφωνα με τα λίγα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι το πιθανότερο, ο φόνος αυτός θα έπρεπε να θεωρηθεί ως αυτοάμυνα. Οι φεμινιστικές οργανώσεις αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια για αναγνώριση της αυτοάμυνας σε περιπτώσεις έμφυλης βίας ή χρόνιας κακοποίησης, και για αλλαγή του σχετικού νόμου, όπως έχει γίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και πιο πέρα.

Θυμίζουμε ότι η Μελέκ Ιπέκ στην Τουρκία, σκότωσε τον άντρα της λόγω της κακοποίησης που υφίστατο, και έμεινε στη φυλακή για 108 ημέρες, γιατί αναγνωρίστηκε η αυτοάμυνα. Φυσικά μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις των φεμινιστριών. Απαιτούμε να γίνει και στην προκειμένη περίπτωση διακρίβωση των συνθηκών ζωής της γυναίκας που συνελήφθη.

Και μάλιστα, να πάψουν κάποιοι να κάνουν συμψηφισμούς με όλες τις γυναικοκτονίες των τελευταίων ετών, και να θυμίσουμε ότι εδώ και χρόνια έχουμε μετρήσει ότι για κάθε 11 φόνους γυναικών υπάρχει και ένας φόνος άνδρα σε συνθήκες αυτοάμυνας.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, αρχικά ο θάνατός του είχε εκτιμηθεί ότι προέρχεται από παθολογικά αίτια, όμως τα ιατροδικαστικά ευρήματα ήταν εκείνα που καθόρισαν ότι ο ηλικιωμένος δολοφονήθηκε δια στραγγαλισμού. Η ίδια η σύζυγός του είναι εκείνη που είχε καλέσει στις 21 Νοέμβριου του 2020 στο ΕΚΑΒ, λέγοντας ότι ο άντρας της πέθανε και μέχρι να βγει το πόρισμα από την νεκροτομή κανείς δεν την υποπτευόταν. Η γυναίκα συνελήφθη χθες με ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενη για την ανθρωποκτονία, όμως σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα και δεν συνεργάζεται με τις Αρχές. Την ίδια ώρα, γείτονες του ζευγαριού έλεγαν από την πρώτη στιγμή ότι το ζευγάρι καβγάδιζε συνεχώς και πολύ έντονα.