Οι σεξιστικές αναρτήσεις κρατικών υπαλλήλων και η ανοχή τους

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Ήδη στο Μωβ έχουμε αναφερθεί στην περίπτωση ακραίας σεξιστικής ανάρτησης διπλωματικού υπαλλήλου στην Ιαπωνία, με την αφορμή της ερώτησης που έκανε για το θέμα στη Βουλή η βουλεύτρια του ΜΕΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. Επανερχόμαστε, γιατί στο μεταξύ υπήρξε και απάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια προς την βουλεύτρια, από την οποία μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Εδώ το ιστορικό, και παρακάτω η απάντηση του κ. Δένδια.

Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε τον Ιανουάριο του 2021 από διπλωματικό υπάλληλο στην Ιαπωνία.

Η ανάρτηση είναισεξιστική, ή είναι μια χαρά; Οι αναγνώστριες και αναγνώστες μπορούν να κρίνουν.

Αυτή η ανάρτηση θεωρήθηκε προσβολή προς την γυναικεία αξιοπρέπεια από μια υπάλληλο και συναδέλφισσά του, η οποία ακολούθησε όλη τη θεσμική διαδικασία καταγγελίας.

Μάταια όμως, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα η ιστορία είχε πάρει το δρόμο για την συγκάλυψη και ο καταγγελόμενος έχει προχωρήσει σε ποινική δίωξη της καταγγέλλουσας, από την οποία μάλιστα ζητά αποζημίωση 150.000 ευρώ.

Όταν ήρθε η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικείων Δικαιωμάτων, η υπάλληλος ανάρτησε δικό της κείμενο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Στο μεταξύ, και μέχρι να φθάσουμε στις 8 Μάρτη, η υπάλληλος έκανε αναφορά στις 4 Ιανουαρίου 2021 προς υπουργό Εξωτερικών, Διπλωματικό Διευθυντή/διευθύντρια, Διπλωματικό Γραφείο Πρωθυπουργού. Προς Πρέσβη στις 17 Ιανουαριου 2021. Δεν γνωρίζουμε αν πήρε απάντηση από τους θεσμούς στους οποίους αναφέρθηκε. Κατάγγειλε όμως και στο σωματείο των υπαλλήλων στις 8 Μαρτίου, και πήρε αρνητική απάντηση στις 11-3, στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι η καταγγέλλουσα επιδεικνύει αντισυναδελφική συμπεριφορά προς εκείνον που δημοσιεύει το σεξιστικό σχόλιο, επειδή αυτός είναι καλός υπάλληλος.

Ακόμα χειρότερα, στις 11 Ιουνίου 2021 ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ιαπωνία κατέθεσε ένορκη εξέταση μάρτυρα σε Πταισματοδίκη, στην Αθήνα, όπου λέει ότι αυτά που αναφέρει η διπλωματική υπάλληλος είναι ψευδή και συκοφαντικά, και ο λόγος είναι ότι είχε κάποιες προστριβές με τον καταγγελόμενο. Και μάλιστα, ότι εξαιτίας αυτής της καταγγελίας διερρήχθη η σχέση του καταγγελλόμενου αλλά και της πρεσβείας με την ελληνική κοινότητα της Ιαπωνίας και κατ’ επέκταση της πρεσβείας με την κοινότητα.

Φυσικά, τέτοιος ακραίος σεξισμός δεν μπορούσε να αποσιωπηθεί, γιατί πάντα υπάρχουν άφοβοι υπάλληλοι που υπηρετούν τις αρχές τους, όπως η συγκεκριμένη. Το θέμα ήγειρε με ερώτησή της προς τον υπουργό Εξωτερικών η βουλεύτρια του ΜΕΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, με ερώτησή της, την οποία δημοσιεύσαμε και στο Μωβ στις 9/7. Η απάντηση προς την Σακοράφα ήρθε την Παρασκευή 16/7. Εδω η ανακοίνωση:

Δεν υπάρχει λοιπόν πρόβημα, για τον κ. Δένδια, ο υπάλληλος μπορεί ελεύθερα να εκφράζει τις απόψεις του και αυτό δεν συνδέεται ούτε με τη θέση του στη δημόσια διοίκηση ούτε με τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Δεν ανέφερε φυσικά αν ο υπάλληλος θα τιμωρηθεί, ή αν είναι σύννομο ο πρέσβης, ο οποίος είναι Προϊστάμενος του, όχι μόνο να μην διερευνήσει την υπόθεση για να τον διώξει ενδεχομένως πειθαρχικά, αλλά και να καταθέσει και εναντίον της υπαλλήλου που, με πίστη στις αξίες της και στο καθήκον της, ανέφερε το θέμα.

Πρόκειται για ένα μείζον περιστατικό θεσμικής κάλυψης τέτοιων απόψεων, με το πρόσχημα της ελευθερίας του λόγου, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση δεν γνωτίζει τα όρια των νόμων, των γυναικείων δικαιωμάτων και του σεξισμού.

Από την πλευρά μας, βεβαιώνουμε ότι τέτοιου είδους υποβάθμιση της αξιοπρέπειας των γυναικών δεν θα περάσει. Και μάλιστα, η ιστορία θα αναφερθεί στην επιτροπή GREVIO η οποία εξετάζει την συμπεριφορά της κάθε χώρας που έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τις πράξεις και παραλείψεις της στα θέματα βίας κατά των γυναικών και/ή ανοχής της, όπως το προκείμενο.

Παράρτημα:

Έχουν υπάρξει και κατά το παρελθόν διάφορες περιπτώσεις καταγγελίας γυναικών και σεξιστικών δηλώσεων. Να θυμίσουμε μια μόνο αντίστοιχη συμπεριφορά διπωματικού υπαλλήλου στην πρεσβεία της Σουηδίας, το 2008, με αφορμή την καταγγελία σουηδέζας τουρίστριας για βιασμό της στο νησί της Ρόδου ο οποίος υπάλληλος, όμως, διώχθηκε αμέσως. Όταν η γυναίκα παραπέμφθηκε να δικαστεί από ελληνικό δικαστήριο, για συκοφαντική δυσφήμιση, και υπήρξε μεγάλη δημοσιότητα στη χώρα της, ένας ενεργός πολίτης της Σουηδίας που έγραψε προς την πρεσβεία της Στοκχόλμης εκφράζοντας την ανησυχία του για την υπόθεση, πήρε την εξής απάντηση: “Αντίθετα, φίλε μου, εσύ θα έπρεπε να ντρέπεσαι για τη συμπεριφορά των σουηδών γυναικών κατά τις διακοπές τους σε άλλα μέρη του κόσμου αλλά και με τους ξένους πολίτες στη δική τους χώρα”. Αυτό αναφέρεται σε επιστολή της εισηγήτριας της έκθεσης για τη βία κατά των γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο, της Eva-Britt Svenson, της 9/4/2011. Όλο το θέμα καταγράφεται στο βιβλίο μου “Πατριαρχική Δικαιοσύνη και φεμινιστικές αντιστάσεις”, στο θέμα “Βιασμός τουριστριών, ένα ακίνδυνο σπορ”, σελ.155.