Η έμφυλη βία κοστίζει στην Ε.Ε. 366€ δισεκατομμύρια τον χρόνο

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Απόδοση από τα αγγλικά Βάσια Τσαμίχα

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) εκτιμά ότι το κόστος της έμφυλης βίας σε ολόκληρη την Ε.Ε. είναι 366 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί το 79 % αυτού του κόστους, ύψους 289 δισ. ευρώ.

«Η ανθρώπινη ζωή, ο πόνος και η ταλαιπωρία δεν έχουν τίμημα. Ωστόσο, η γνώση του κόστους που έχει η βία μπορεί να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να διοχετεύσουν χρήματα εκεί που πραγματικά χρειάζονται – και όπου είναι πιο οικονομικά αποδοτικό. Τα χρήματα που δαπανώνται για την υποστήριξη των θυμάτων δεν είναι επαρκή, με υπηρεσίες όπως τα καταφύγια να αποτελούν μόλις το 0,4 % του κόστους της βίας με βάση το φύλο. Οι χώρες της ΕΕ χρειάζεται να επενδύσουν περισσότερο σε δραστηριότητες που αποτρέπουν τη βία κατά των γυναικών και προστατεύουν τα θύματα – αυτό είναι τόσο ηθική επιταγή όσο και καλή γνώση οικονομικών », δήλωσε η Carlien Scheele, Διευθύντρια του EIGE.

Η νέα μελέτη του EIGE αναλύει τα διαφορετικά τιμήματα της βίας με βάση το φύλο, με το μεγαλύτερο κόστος να προέρχεται από σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις (56 %), ακολουθούμενες από υπηρεσίες ποινικής δικαιοσύνης (21 %) και απώλεια οικονομικής παραγωγής (14 %). Άλλες δαπάνες μπορεί να περιλαμβάνουν υπηρεσίες αστικής δικαιοσύνης (για διαζύγια και διαδικασίες επιμέλειας παιδιών για παράδειγμα), στέγαση και προστασία των παιδιών.

Το EIGE έχει υπολογίσει το κόστος της βίας που βασίζεται στο φύλο στην ΕΕ και σε κάθε κράτος μέλος βάσει συμπερασματικών δεδομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό συνδέει το κόστος της βίας με βάση το φύλο σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. άμεσα με τον πληθυσμό του. Καθώς η μελέτη του EIGE περιλαμβάνει μια κριτική των υφιστάμενων μεθοδολογιών ώστε να υπολογίσει το κόστους της βίας με βάση το φύλο, τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως δομικό στοιχείο για να σχεδιάσουν τις δικές τους εκτιμήσεις εσωτερικού κόστους.

Για να εξασφαλιστεί ένας ακριβής υπολογισμός του κόστους της έμφυλης βίας, οι χώρες της ΕΕ χρειάζονται λεπτομερή δεδομένα από δημόσιες υπηρεσίες όπως η επιβολή του νόμου και ο τομέας της δικαιοσύνης. Επειδή η βία που βασίζεται στο φύλο δεν αναφέρεται τόσο συχνά, οι χώρες χρειάζονται επίσης δεδομένα έρευνας για να πάρουν μια πραγματική ιδέα για τον αριθμό των θυμάτων. Η συλλογή λεπτομερών δεδομένων για διάφορες μορφές βίας λόγω φύλου αποτελεί υποχρέωση βάσει της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την οποία έχουν υπογράψει όλες οι χώρες της ΕΕ και 21 έχουν επικυρώσει.
Η μελέτη θα δημοσιευτεί τον Αύγουστο του 2021. Για εκ των προτέρων αντίγραφο, επικοινωνήστε με τη Veronica Collins, +370 5 2157 449, veronica.collins@eige.europa.eu
07/07/2021