Ένα στα πέντε θύματα γυναικοκτονίας στη Γαλλία είχε μηνύσει τον σύντροφό της

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Σημαντικά για την κατανόηση του προβλήματος των γυναικοκτονιών και την αδυναμία των αρχών να αντιδράσουν αποτελεσματικά είναι τα στοιχεία του σχετικού απολογισμού που έγινε στη Γαλλία για το 2020. Όπως διαπιστώθηκε, από τις 102 γυναίκες που δολοφονήθηκαν από συζύγους ή συντρόφους το 18% είχαν στο παρελθόν καταθέσει μήνυση εναντίον του δράστη λόγω άσκησης βίας.

Τα στοιχεία του απολογισμού των «βίαιων θανάτων στο πλαίσιο του ζευγαριού» για το 2020, από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, δείχνουν επίσης ότι το 35% των γυναικοκτονιών επήλθαν ενώ τα θύματα είχαν ήδη υποστεί βία, φυσική, ψυχολογική ή/και σεξουαλική εκ μέρους του συντρόφου τους. Επίσης το 18% του συνόλου των θυμάτων είχε καταθέσει μήνυση έπειτα από αυτά τα γεγονότα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι θα δίνεται προτεραιότητα στην επεξεργασία των μηνύσεων για ενδοοικογενειακή βία, ενώ θα οριστεί και αξιωματικός ειδικευμένος στην ενδοοικογενειακή βία σε κάθε αστυνομικό τμήμα και σε κάθε μονάδα της χωροφυλακής.

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα:

  • Ο αριθμός των θανάτων από ενδοοικογενειακή βία (102 γυναίκες, 23 άνδρες) είναι ο πιο χαμηλός εδώ και 15 χρόνια, έπειτα από ένα «μαύρο» 2019 (146 γυναικοκτονίες).
  • Στο ένα τρίτο των θανάτων -ανεξαρτήτως φύλου- ο δράστης έκανε χρήση πυροβόλου όπλου.
  • Η συντριπτική πλειονότητα (86%) των γεγονότων συνέβησαν στο σπίτι, του θύματος ή του δράστη.
  • Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) έλαβαν χώρα στο πλαίσιο ενός χωρισμού που δεν είχε γίνει δεκτός.
  • Οι δράστες είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους άνδρες (82%) Γάλλοι υπήκοοι, ηλικίας 30-49 ετών (43%) ή άνω των 70 ετών (22%), άνεργοι ή συνταξιούχοι (66%).
  • Οι γυναίκες που απεβίωσαν ήταν στην πλειονότητά τους ηλικίας 30-49 ετών (40%) ή άνω των 70 ετών (21%).
  • Για τα ηλικιωμένα θύματα (το 16% ήταν ηλικίας άνω των 80 ετών), η ασθένεια και τα γηρατειά ήταν η κύρια αιτία του περάσματος στην πράξη.
  • Στις μισές και πλέον περιπτώσεις (52%), αλκοόλ, ναρκωτικά ή ψυχοτρόπες ουσίες είχαν καταναλωθεί από τον δράστη ή από το θύμα του.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/304924_ena-sta-pente-thymata-gynaikoktonias-sti-gallia-eihe-minysei-ton-syntrofo-tis