Αποκαλυπτικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ αποδεικνύει την “αδιαφορία αστυνομικών” σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Αλιεύει η Πέννυ Παραλίκα Βάλαρη

Επίσημο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ αποδεικνύει την αναλγησία των αρχών απέναντι σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αλλά και την προσπάθειά τους να αποθαρρύνουν ενδεχόμενες καταγγελίες πολιτών.

Αλγεινές εντυπώσεις προκαλεί επίσημο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ που αποδεικνύει την αδιαφορία των αρχών σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Πριν από περίπου ένα χρόνο, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ συνέταξε ένα έγγραφο σχετικά με τη γενική αδιαφορία της αστυνομίας σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας -όπως αυτή που οδήγησε στη γυναικοκτονία της 31χρονης Δάφνης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr στο συγκεκριμένο έγγραφο καταγράφονται προβληματικές συμπεριφορές από μέρος της ΕΛ.ΑΣ. Πιο συγκεκριμένα όχι μόνο πλημμελείς ενέργειες αστυνομικών αλλά και οι προσπάθειες πολλών ένστολων να αποθαρρύνουν πολίτες να προχωρήσουν σε σχετικές καταγγελίες, περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Περίπου 5.500 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκαν επίσημα το 2020. Ο αριθμός αυτός είναι πλασματικός καθώς στην πραγματικότητα τα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα. Τονίζεται ότι  εν μέσω καραντίνας και μετέπειτα έχει παρατηρηθεί αυξητική τάση.

Αναλυτικά, το έγγραφο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ που συντάχθηκε στις 2 Ιουλίου του 2020 με τίτλο «Παραλείψεις αστυνομικού προσωπικού κατά τον χειρισμό των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας» ανέφερε ότι «παρά την προφανή σημασία που αποδίδεται στο εν λόγω φαινόμενο το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας έχει γίνει δέκτης παραπόνων και καταγγελιών από φορείς και πολίτες αναφορικά με παραλείψεις κατά το χειρισμό τέτοιου είδους υποθέσεων. Οι εν λόγω καταγγελίες αφορούν κυρίως στην αποθάρρυνση των πολιτών στην υποβολή καταγγελιών, στην άρνηση λήψης μήνυσης καθώς και στην εν γένει μη εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών. Όπως επί παραδείγματι αναζήτηση σύλληψη του δράστη και παραπομπή του ενώπιον των εισαγγελικών αρχών».

Το έγγραφο:

Καταγγελία που αγνοήθηκε

Στην υπόθεση γυναικοκτονίας στη Δάφνη, γειτόνισσα είχε καλέσει την αστυνομία καταγγέλλοντας περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, με την ΕΛΑΣ να μένει αμέτοχη.

Έπειτα από δημοσιοποίηση της καταγγελίας,  τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι δύο αστυνομικοί που κλήθηκαν να ελέγξουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Δάφνη.

Μέσα σε 7 μήνες έχουν καταγραφεί 6 γυναικοκτονίες με την πολιτεία, αλλά και το Υπουργείο ΠροΠο να κωφεύουν. Πόσες ακόμη πρέπει να χαθούν για να γίνει ανάληψη ευθυνών;

Πηγή : https://www.rosa.gr/koinonia/apokaliptiko-engrafo-tis-el-as-apodeikniei-tin-adiaforia-astinomikon-se-peristatika-endooikogeneiakis-vias/