Μαζική και μαχητική διαδήλωση στο Σύνταγμα

Γράφει ο Χρήστος Κάτσικας

Αλιεύει η Βέρα Σατερλή

Με κεντρικό σύνθημα «Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική μοναδικός υπεύθυνος για τη μεγάλη καταστροφή» πάνω από 2.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα (9/8) το βράδυ στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Με κεντρικό σύνθημα «Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική μοναδικός υπεύθυνος για τη μεγάλη καταστροφή» πάνω από 2.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα το βράδυ στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Στην πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την πρώτη απάντηση με στόχο την ανατροπή εγκληματικών πολιτικών πήραν μέρος δεκάδες συλλογικότητες, δημοτικά σχήματα, σωματεία και πολιτικές οργανώσεις.

Τα μαζικότερα μπλοκ ήταν της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Μ-Λ ΚΚΕ, του ΣΕΚ, του ΚΚΕ (μ-λ) και της Ροσινάντε.

«Εφ.Συν.» – Χρήστος Κάτσικας

Η συγκέντρωση έμεινε από τις 8 – 9 μ.μ. στο Σύνταγμα όπου έγιναν τοποθετήσεις από εκπροσώπους συλλογικοτήτων ενώ στις 9 μ.μ. ξεκίνησε μια μεγάλη και μαχητική διαδήλωση από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια.

Στις τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του Μ-Λ ΚΚΕ Παναγιώτης Αργυράκης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Μπροστά στην τωρινή καταστροφή, η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά προσπαθεί να μεταθέσει από πάνω της τις εγκληματικές της ευθύνες κάνοντας λόγο για μια ακόμα φορά για τα ολέθρια αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα επιδίδεται σε μια εξοργιστική προπαγάνδα εξωραϊσμού της δικής της στάσης, φτάνοντας στο σημείο να πανηγυρίζει για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το ξέσπασμα των πυρκαγιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός πολιτικής προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, και ο υπουργός ΠΡΟΠ0, Μ. Χρυσοχοΐδης, τα απέδωσαν όλα στις ακραίες συνθήκες και στην κλιματική αλλαγή, με τον τελευταίο μάλιστα να προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα δηλώνοντας ότι οι κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη και ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών, επισημαίνοντας ότι… η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο. Με ανάλογο και ακόμα πιο εξοργιστικό τρόπο απευθύνθηκε στο λαό με διάγγελμά του και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αφού επανέλαβε τα φλύαρα αφηγήματα περί κλιματικής αλλαγής και ακραίων καιρικών συνθηκών δήλωσε εξοργιστικά ότι «Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται».

«Εφ.Συν.» – Χρήστος Κάτσικας

Πανηγυρίζει δηλαδή η κυβέρνηση διότι «κατάφερε» να μην καεί κάποιος άνθρωπος ζωντανός από τις φλόγες, την ώρα που για ένα ακόμα καλοκαίρι μια ανυπολόγιστη οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή έχει συμβεί με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους πανελλαδικά, με χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις της αγροτικής οικονομίας κατεστραμμένα και πολλές χιλιάδες εκτοπισμένων ανθρώπων. Την ίδια στιγμή, το κυριότερο μέσο προστασίας των κατοίκων των πληγεισών περιοχών που είχε να επιδείξει η κυβέρνηση είναι τα γνωστά και καθιερωμένα μηνύματα της πολιτικής προστασίας πάνω στα οποία στηρίχτηκαν οι κατά τα άλλα… «επιτυχημένες» εκκενώσεις της κυβέρνησης σε αυτές τις περιοχές.

«Εφ.Συν.» – Χρήστος Κάτσικας

 

Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση, αφού δημιούργησε με την αντιλαϊκή της πολιτική όλους εκείνους τους όρους που οδήγησαν στην καταστροφή, αφού άφησε ανοχύρωτη τη χώρα μπροστά στη θερινή περίοδο και χωρίς κάποιο σχέδιο αντιπυρικής ασφάλειας, με ελάχιστα στην πραγματικότητα μέσα δασοπροστασίας και πυροπροστασίας, με ελλιπές ανθρώπινο εκπαιδευμένο προσωπικό και με απαρχαιωμένα μέσα πυρόσβεσης, τώρα ποντάρει στην ατομική ευθύνη των κατοίκων να προστατευτούν από τις συνέπειες των πυρκαγιών.

«Εφ.Συν.» – Χρήστος Κάτσικας

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά χωριά που επλήγησαν οι κάτοικοι πάλευαν ουσιαστικά μόνοι τους και με αυτοσχέδια μέσα απέναντι στις φλόγες, χωρίς τη συνδρομή εναέριων ή χερσαίων μέσων πυρόσβεσης. Από την άλλη, θα ήταν ιδιαίτερα αστεία, αν δεν ήταν τόσο εξοργιστική, η απόδοση των αιτιών των πυρκαγιών στην κλιματική αλλαγή, στις ακραίες συνθήκες και στον καύσωνα.

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξερά και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση των πυρκαγιών, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ακραίες συνθήκες που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν. Η απόδοση των αιτιών στην κλιματική αλλαγή και τις ακραίες συνθήκες είναι το χαλί κάτω από το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/305816_maziki-kai-mahitiki-diadilosi-sto-syntagma

09.08.2021