Για την επίθεση εναντίον της Δέσποινας Κουτσούμπα

Χιλιάδες τ’ ανέβασαν, μία έβγαλαν στον… τάκο

Γράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Είναι δυσάρεστο το σύνθημα “Μητσοτάκη …αμιέσαι”, που κυκλοφορεί ευρέως τον τελευταίο καιρό από καλούς ανθρώπους που αγωνίζονται εναντίον της κυβέρνησης. Γιατί κανονικά δεν θα έπρεπε να τους ενδιαφέρει ή να κατακρίνουν το αν …..αμιέται ο Μητσοτάκης, αλλά το τι πολιτική έχει, και επειδή έχουμε δημοκρατία, όση έχουμε βέβαια, θα μπορούσαμε να τον στολίσουμε με άπειρα αρνητικά επίθετα. Όμως, τίποτα δεν έχει τόσο μεγάλη πέραση στα μυαλά των ανθρώπων, όσο ο βαθιά ριζωμένος σεξισμός, η χρήση του οποίου δίνει μια “χαρά”, μια “εκδίκηση” εναντίον αυτού ή αυτής που θέλουμε να στηλιτεύσουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοιούνται τέτοια συνθήματα εναντίον πολιτικών, και όχι μόνο, και φοβάμαι ότι δεν θα είναι η τελευταία.  Πάντως η επιλογή της επίθεσης εναντίον της Δέσποινας Κουτσούμπα με τέτοια επιχειρήματα, τα οποία το άρθρο ανασκευάζει πειστικά, είναι σίγουρα ότι αποτελεί μια ευκαιρία για να μειώσουν τη σημαντική δουλειά της στο χώρο του πολιτισμού. Σ.Β.

Εξώδικο στο Liberal.gr απέστειλε η Δέσποινα Κουτσούμπα για το δημοσίευμά του «Υβριστική ανάρτηση κατά του πρωθυπουργού από την πρόεδρο του Συλλόγου Αρχαιολόγων» που περιλάμβανε προτροπές «να περάσω πειθαρχικό και να απολυθώ», όπως λέει η ίδια.

Σας λέω την είδηση επιγραμματικά: η Δέσποινα Κουτσούμπα απέστειλε εξώδικο στο Liberal.gr, προκειμένου να κατεβάσει ένα κείμενό του που τη στοχοποιεί, ειδάλλως θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του. Αλλά το όλο story έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ολα ξεκίνησαν όταν η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ανέβασε ένα post στην προσωπική σελίδα της στο facebook. Δεν θα είχε σημασία να πούμε τι ανέβασε, μια και αυτό έγινε στο προσωπικό προφίλ της, άρα είναι ιδιωτικό, αλλά θα το κάνουμε, για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Δείχνει, λοιπόν, χιουμοριστικά, ένα θραύσμα που βρέθηκε τάχα μου σε ανασκαφές από τη Βαρυμπόμπη, αλλά εντοπίστηκε και στους Ωρεούς της Εύβοιας και πάνω του είχε χαραγμένο το διάσημο πια σύνθημα των ημερών (συγγνώμη, αλλά θα το πω, για να καταλάβετε): «Mitsotaki Gamiesai». Ιδια ή ανάλογα memes έχουν ανεβάσει δεκάδες άλλοι χρήστες των social media, όσο για τη φράση έγινε και hashtag.

Η Δέσποινα ανέβασε και κάτι ακόμα, σχετικό, στο Twitter που είναι δημόσιο: «Διάβασα κάτι απειλές από τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, κι ενώ μέχρι τώρα δεν είχα γράψει πουθενά #Μητσοτακη_γαμιεσαι, είμαι έτοιμη να το κάνω ταπετσαρία, εργόχειρο και τατουάζ…». Αυτό έγραφε και, στη φωτογραφία που το συνόδευε, παρουσίαζε ένα εργόχειρο με κεντημένο το πασίγνωστο σύνθημα του 1965 της αποστασίας, «Μητσοτάκη κάθαρμα».

Πήρε τα παραπάνω το Liberal και δημοσίευσε ένα σχόλιο με τίτλο: «Υβριστική ανάρτηση κατά του πρωθυπουργού από την πρόεδρο του Συλλόγου Αρχαιολόγων». Και έγραφε: «Τον δρόμο όσων τις τελευταίες ώρες επιδίδονται σε ύβρεις και ανοίκειες επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού ακολούθησε και η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων. Η ίδια, η οποία είναι και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σήκωσε ανάρτηση στην οποία έχει επισυνάψει εικόνα με τη φράση “Μητσοτάκη κάθαρμα”. Η ανάρτησή της στο Τwitter πυροδότησε πολλά αρνητικά σχόλια, αλλά και ερωτήματα κατά πόσο η ίδια θα κληθεί από το πειθαρχικό ως δημόσιος υπάλληλος».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Δέσποινα Κουτσούμπα, το liberal.gr ξεπέρασε το όριο, μια και είχαμε παραβίαση της ιδιωτικότητας. «Ξεπέρασε, όμως, κι άλλο ένα όριο», όπως γράφει, «με προτροπές να περάσω πειθαρχικό και να απολυθώ για… αναρτήσεις στο facebook, τις οποίες παραποίησε αρκούντως για να στηρίξει κάτι τέτοιο». Εξ ου και το εξώδικο προς το liberal.gr, προκειμένου να κατέβει η δημοσίευση, αλλιώς θα κινηθεί δικαστικά εναντίον τους.

Ιδού κι ένα απόσπασμα από το εξώδικο: «Ο κατά δήλωσή του δημοσιογράφος, κατ’ επάγγελμα σήμερα σύμβουλος Επικοινωνίας στον διευθύνοντα σύμβουλο της δημόσιας εταιρείας ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές) Α.Ε. κ. Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, έκανε μια ανάρτηση με το εξής περιεχόμενο στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: “Κάτι μου λέει, ότι σύντομα, όσοι -’’επίσημοι’’ και τρολ – αβαντάριζαν το άθλιο υβριστικό χάσταγκ την ώρα που καιγόταν η χώρα, θα βρεθούν απολογούμενοι(;) για την έμμεση υποστήριξη κακουργηματικών ενεργειών. Χειρότερο κι από αυτό που ήθελαν να ισοφαρίσουν. Karma is a bitch?”. Η παραπάνω ανάρτηση υπονοεί με σαφήνεια ότι ένα χάσταγκ στο twitter ισοδυναμεί με “κακουργηματική ενέργεια”, για την οποία θα βρεθούν “απολογούμενοι” όσοι έκαναν χρήση, επώνυμοι ή ανώνυμοι χρήστες».

Η απειλητική αυτή ανάρτηση του Παπαπαναγιώτου υπέπεσε στην αντίληψη της Δέσποινας στις 7 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να γράψει το tweet που αναφέρω παραπάνω. Εξηγεί η Δ. Κουτσούμπα: «Είναι ρητό από την ανάρτησή μου ότι πρόκειται για μια απάντηση στην απειλή που διατυπώθηκε από τον κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου για εισαγγελικές διώξεις σε χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, απειλή ευθεία κατά της ελευθερίας έκφρασης στα κοινωνικά δίκτυα. Στον κ. Παπαπαναγιώτου απαντώ ότι, αν υπάρξουν τέτοιες απειλές ή τέτοιες διώξεις, θα συσπειρωθούμε όλοι ενάντια σε όποιον τολμήσει να προτείνει τέτοιο χτύπημα στην ελευθερία έκφρασης και στη Δημοκρατία, ακόμη και όσοι-ες ώς τότε δεν είχαμε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο hastag και άρα δεν ήμασταν μέσα στο βεληνεκές των απειλών του».

Στο εξώδικό της η Δέσποινα Κουτσούμπα αναφέρει πως το Liberal παραποίησε τα post της: «Η ανάρτηση δεν είχε καμία σχέση με ύβρεις ή ανοίκειες επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού, αφού ρητά αφορούσε τον κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και όσους απειλούσαν με αντίστοιχο τρόπο πολίτες και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και βέβαια, το εν λόγω hastag διακινούνταν για μέρες ως πρώτο τρεντ στο twitter όχι για κάποιες “ώρες” όπως εσείς γράφετε προσπαθώντας να με στοχοποιήσετε ως “υποκινήτρια” του hastag αυτού, ενώ ήταν ρητό στην ανάρτησή μου (και πολύ εύκολα μπορούσε να το ελέγξει κάποιος) ότι δεν το είχα ώς τότε, ούτε μετά, χρησιμοποιήσει. Παραποιήσατε σκοπίμως τα λεγόμενά μου για να με παρουσιάσετε ως “υβρίστρια” και να παρακινήσετε τους αναγνώστες σας σε πλείστες όσες ανοίκειες εκφράσεις μίσους στο πρόσωπό μου, καθώς και σε προτροπή στην Υπηρεσία μου για πειθαρχικό έλεγχο για εξύβριση».

Επίσης, στο εξώδικό της γράφει «ότι η “περιύβριση αρχής” (διάταξη του 1951) έχει καταργηθεί στον νομικό μας πολιτισμό ως αναχρονιστική και απότοκο του αυταρχικού κράτους διάταξη» και «ότι η πιο κοντινή μας χώρα στην οποία ασκούνται τέτοιες διώξεις για αναρτήσεις ή like σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι και πάλι η Τουρκία του Ερντογάν, η οποία μάλιστα έχει καταδικαστεί από το ΕΔΔΑ για τέτοια συμπεριφορά».

Η αλήθεια είναι πως, μετά το δημοσίευμα, πολλοί επιτέθηκαν στα social media εναντίον της Δέσποινας. Και όχι μόνον. Ανακοίνωση ζητώντας την κεφαλή της επί πίνακι εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ, πρόεδρος της οποίας είναι ο σήμερα υπόδικος, κατηγορούμενος για 7 κακουργήματα, για όσα συνέβησαν επί των ημέρων του στο περιβόητο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, Ι. Τσακοπιάκος -ο οποίος δεν έχει περάσει ακόμα πειθαρχικό στο ΥΠΠΟ. Αφορμή έψαχναν. Εννοείται πως το Liberal δεν έχει ασχοληθεί σχεδόν ποτέ με την πολυποίκιλη δράση της Δέσποινας Κουτσούμπα. Δικαίωμά του σίγουρα, άλλωστε βλέπουμε τι γράφει εκεί για την κ. Μενδώνη η πολιτιστική του συντάκτρια Αγγελική Κώττη που πρέπει, όπως καταλαβαίνουμε, να θαυμάζει απεριόριστα την υπουργό για το έργο της. Αν θυμάστε από το Liberal βγήκε και το περίφημο «Μωυσής» για τον ανέμελο πρωθυπουργό μας.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών