Η «τρομοκρατία του σπέρματος» παραμένει ατιμώρητη στη Ν.Κορέα και άνδρες παρενοχλούν άφοβα

Αλιεύει η Φωτεινή Κατσίρα

Μία ολόκληρη κατηγορία εγκλημάτων σεξουαλικής φύσης παραμένει σχεδόν στο «απυρόβλητο».

Πολιτικοί στην Νότια Κορέα αγωνίζονται  ώστε η διαβόητη «τρομοκρατία του σπέρματος» να αναγνωριστεί ως σεξουαλικό έγκλημα. 

Ο όρος αφορά τις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης που ένας άνδρας εκσπερματώνει κρυφά πάνω σε μία γυναίκα ή σε προσωπικά της αντικείμενα, χωρίς ή ίδια να το αντιληφθεί. 

Προς το παρόν το έγκλημα δεν τιμωρείται ως σεξουαλική παρενόχληση και πολλοί δράστες έχουν τιμωρηθεί απλώς για «καταστροφή προσωπικής περιουσίας» σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Το 2019, ένας άνδρας είχε γεμίσει τα παπούτσια μιας γυναίκας με το σπέρμα του, και η μόνη ποινή που του επιβλήθηκε ήταν ένα πρόστιμο 364 ευρώ. Η αστυνομία είχε τότε πει πως η έρευνα αφορούσε την καταστροφή προσωπικών αντικειμένων καθώς δεν υπήρχε κάποια νομοθετική πρόβλεψη για να του απαγγελθούν κατηγορίες παρενόχλησης.

Φέτος, ένας άλλος άνδρας πλήρωσε απλώς ένα πρόστιμο 2.187 ευρώ, έχοντας πρώτα εκσπερματώσει έξι φορές στο θερμός μίας συναδέλφου του, σε ισάριθμα διαφορετικά περιστατικά σε βάθος έξι μηνών. Το δικαστήριο είχε περιοριστεί στο να αποφανθεί πως η πρακτική του είχε καταστρέψει τη χρησιμότητα του δοχείου. 

Οι δικαστές είχαν κρίνει πως, παρότι ο άνδρας είχε αφήσει το σπέρμα του στο θερμός του θύματός, η γυναίκα δεν είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά «επειδή δεν υπήρξε άμεση φυσική επαφή». 

Οι χρηματικές ποινές «χάδι» έχουν γίνει στόχος διεθνών επικρίσεων, υπό το φως του κινήματος αλληλεγγύης στα θύματα κακοποίησης metoo. 

Η Κορεάτισσα πολιτικός Back Hye-ryun κατέθεσε πρόταση τροποποίησης του ποινικού κώδικα για την διεύρυνση των σεξουαλικών εγκλημάτων που αναγνωρίζονται ως τέτοια και τιμωρούνται αναλόγως. Για παράδειγμα προτείνει την συμπερίληψη εγκλημάτων που δεν αφορούν άμεση φυσική επαφή αλλά γίνονται με την μεταφορά ουσιών και αντικειμένων που προσβάλλουν την γενετήσια αξιοπρέπεια του εκάστοτε θύματος. «Τα σεξουαλικά εγκλήματα πρέπει να ερμηνεύονται από την πλευρά των θυμάτων», λέει η Back Hye-ryun. 

Σε ελάχιστες περιπτώσεις μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί τέτοια εγκλήματα ως σεξουαλικές παρενοχλήσεις και ακόμα και σε αυτές τις σπάνιες περιστάσεις, οι ένοχοι κυκλοφορούν ελεύθεροι με αναστολή στο 53% των. 

Σε άλλες κατηγορίες σεξουαλικών εγκλημάτων, έχει γίνει πρόοδος στη χώρα. Η παράνομη κατοχή προσωπικών βίντεο τιμωρείται πλέον με έως και τρία χρόνια κάθειρξη ενώ και όσοι παρακολουθούν εμμονικά τα θύματά τους θα έρχονται σύντομα αντιμέτωποι με μεγαλύτερες ποινές.

Η γενική γραμματέας της οργάνωσης Womenlink, Choi Won-jin παρατηρεί πως, όπως έγινε νομοθετική αναθεώρηση για άλλα ζητήματα, χρειάζεται διευρυμένη αντίληψη του πόνου που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα εγκλήματα σε ένα άτομο. «Και να γίνουν αλλαγές». 

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή :https://www.lifo.gr/now/world/i-tromokratia-toy-spermatos-paramenei-atimoriti-sti-nkorea-kai-andres-parenohloyn-afoba